T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Arafat'a Ladin muamelesi

İsrail'in ırkçı Başbakanı Ariel Şaron, Filistin'e yönelik geniş çaplı bir savaş başlatarak bölgeyi hareketlendirdi. Helikopter ve F-16'ların saldırısına uğrayan Filistin kentleri işgal ediliyor. 3 milyon Filistinli kuşatıldı.

İsrail Filistin'e karşı önceki akşam başlattığı 'savaşı'ı dün devam ettirdi. ABD'nin "İsrail'in kendini savunmaya hakkı var" açıklamasından da cesaret alan İsrail yönetimi, Yaser Arafat liderliğindeki Filistin yönetimini devirmeye yönelik saldırılarına dün F-16 savaş uçakları ile devam etti.

İsrail helikopterleri, Batı Şeria'daki Ramallah kentinde Filistin lideri Arafat'ın karargahını vurdu. F-16 uçakları da, Tulkarim ve Gazze kentleri ile Han Yunus mülteci kampını bombaladı. Ramallah'taki ofisi yakınına 3 top mermisi isabet eden Arafat'ın saldırı sırasında karargahında olduğu ve binayı terketmediği bildirildi. Filistinli yetkililerin karargahı panik içinde boşalttığı belirtiliyor. Saldırıda Filistin Özerk Yönetimi İçişleri Bakanlığı binası da füzelere hedef oldu. Bu arada iki tankın Gazze'ye girerek 1 kilometre kadar ilerlediği kaydedildi. Gazze'ye yönelik saldırıda ise 1 kişinin öldüğü, 15 kişinin de yaralandığı haberleri geliyor. Geniş çaplı misillemenin ardından Filistinli yetkililer, uluslararası topluluğa 'Şaron'un deliliğini' durdurması çağrısında bulundular.

3 milyon Filistinli hapsedildi

İsrail helikopterleri, Ramallah'da Filistin lideri Yaser Arafat'ın karargahının 200 metre ilerisinde bulunan Filistin İçişleri Bakanlığı binasını ve polis karakolunu bombaladı. Filistinli Bakan Saib Erekat, Arafat'ın saldırı sırasında binada olduğunu, ancak yaralanmadığını bildirdi. İsrail tanklarının Ramallah'ı yavaş yavaş işgal etmekte olduğunu söyleyen Filistin yetkilisi Barguti, "3 milyonluk Filistin halkı, şu anda hapsedilmiş durumda. Okullar kapalı, sağlık hizmetleri durdu, yiyecek sağlamak mümkün değil. Yer yer su ve elektrik kesintileri var" dedi. Şaron'un bir savaş suçlusu olduğunu söyleyen Barguti, uluslararası müdahale çağrısında bulundu.

F-16'lar kullanılıyor

İsrail F-16 uçakların ise, Gazze kenti ve Han Yunus mülteci kampını bombaladı. İsrail, Batı Şeria'nın Tulkarim kentine de hava akını düzenledi. Helikopterlerin, Ramallah ile Nablus arasındaki Salfit'teki Filistin askeri istihbarat servisinin bulunduğu binayı bombaladığı belirtildi. İsrail, birkaç aydan beri ilk kez F-16 savaş uçaklarını dünkü hava saldırılarında kullanmıştı. İsrail savaş uçakları, ikinci saldırıda 17. Kuvvet'in kullandığı binaları bombaladı.

Avrupa Birliği İsrail'den, Filistin'e yönelik saldırılarında "ölçülü ve uygun" hareket etmesini istedi. Ortadoğu'da şiddetin artması üzerine AB Dönem Başkanı Belçika'nın Dışişleri Bakanı Louis Michel, Avrupa Birliği Ortak Savunma ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana ve AB Dış İlişkiler YetkilisiChris Patten'ın acil telefon görüşmeleri yaptıkları bildirildi. Bu arada Arap Birliği'nin başkanlığını yürüten Ürdün, Pazar günü Mısır'ın başkenti Kahire'de acilen toplantı yapılmasına karar verdi. Açıklamada "Filistin topraklarında durumun kötüye gitmesinin ardından Kahire'de acil toplantı yapılmasına karar verilmiştir" denildi.

ABD'nin Afganistan'da açtığı yoldan ilerliyor

İsrail kabinesi, Filistin yönetimini "terör destekleyicisi" ilan etti. Kabine toplantısında, Arafat'ın El Fetih hareketi ve özel muhafız alayı 17. Güç de "terörist gruplar" olarak ilan edildi. İsrail'in bu açıklaması, intihar saldırılarına daha sert misilleme yapılmasının önünü açmak ve ABD'nin Afganistan'a yönelik harekatı gibi Filistin yönetimine de İsrail'in aynı askeri karşılığı vereceği şeklinde yorumlandı. İsrail böylece bu örgütlerin mensuplarına karşı sokak infazları gibi terörist yöntemler kullanmayı planlıyor. Filistin'i terörizmle suçlayan İsrail, böylece ABD'nin Taliban'a yönelik gerekçelerinden hareket etmeyi ve ABD'nin Afganistan savaşıyla başlattığı rüzgarı arkasına almayı planlıyor. İsrail İskan Bakanı Natan Çaranski, Filistin lideri Yaser Arafat`ın, "terörist örgütlerle aynı akibeti paylaşacağını" savundu.

Öte yandan, Amerikalı yetkililer, İsrail-Filistin krizinin derinleşmesi halinde ABD'nin yeni Ortadoğu Özel Temsilcisi Anthony Zinni`yi geri çağırmayı düşünmediklerini belirttiler. ABD'li yetkililerin, Zinni'nin kriz karşısında etkisiz kaldığı ama görevinin süreceğini ifade ettiler.

 
Arafat'ın etrafındaki çember daralıyor
İsrail, Gazze'ye saldırıyla başlattığı "Çığ operasyonu"nu dün de şiddetlendirerek sürdürdü.
2 'Amerikalı Taliban' esir düştü
20 yaşındaki Amerikalı Müslüman Abdülhamid'den sonra Amerikan vatandaşı iki kişi daha Taliban saflarında savaşırken esir düştü.
ECEVİT: DURUM ÇOK TEHLİKELİ
Başbakan Bülent Ecevit, Filistin lideri Yaser Arafat ile önceki gün yaptığı görüşmeden sonra dün de İsrail Başbakanı Ariel Şaron ile bir telefon görüşmesi yaptığını söyledi. "Maalesef umutsuz bir durum var" diye konuşan Ecevit "Sayın Şaron, Filistin otoritesine ve topraklarına çok ileri ölçüde haksız yaptırımlar uygulama eğilimi ve kararlılığı içinde görünüyor. Filistinliler'e, o arada Arafat'a baskılar giderek artıyor. Şimdi dünyaya ulaşmaları zorlaşmış bulunuyor. Eğer bir fiili savaşa dönecek olursa Filistin ve İsrail'deki durum, Afganistan'dan bile daha tehlikeli bir durum, özellikle bölgemiz için ortaya çıkabilir" dedi.
BM GENEL KURULU İSRAİL'İ "HAŞLADI"
Amerika, İsrail saldırganlığının önünü açarken Birleşmiş Milletler İsrail'de şok etkisine neden olan yeni kararlar aldı. BM Genel Kurulu'nun yıllık geleneksel toplantısında, İsrail'in Filistinliler'e yönelik siyaseti şiddetle eleştirilirken, Ortadoğu konusundaki 4 karar da oylanarak kabul edildi. İsrail'in bütün çabalarına rağmen Genel Kurul, Filistin ile ilgili 4 karar lehinde oy kullandı. Oylamaya katılan 160 kadar ülkeden 100'ünün kararlar lehinde oy kullandıkları gözlendi. Kabul edilen kilit karar, Filistinliler'in toprak karşılığı barış temelinde bağımsız devlet olma haklarına destek verirken, İsrail'e de işgal ettiği topraklardan geri çekilmesi ve nihai barış anlaşması için görüşme masasına dönmesi çağrısını içeriyor.
5 Aralık 2001
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Ramazan| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED