T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Efsane geri döndü

DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ DURGUNLUK VE SAVAŞ TEDİRGİNLİĞİ EN GÜVENLİ YATIRIM ARACI SAYILAN ALTINA 9 AYDA YÜZDE 147 PRİM SAĞLADI

Altın ve döviz yatırımcısı ilk 9 ay sonunda kazancına kazanç kattı. Dünyayı saran ekonomik durgunluk ve son zamanlarda ortaya çıkan savaş tedirginliği yatırımcıları daha güvenli sayılan altına yöneltti.

Bunun sonucunda da son yıllarda devamlı bir şekilde değer kaybeden altın, eski tahtına yeniden oturdu. Buna karşın İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem gören hisse senetleri ise bu sürede ortalama yüzde 19,19 oranında değer yitirdi.

Altın eski cazibesinde

Parasını altına yatıranlar, 9 ay sonunda yüzde 147 dolayında bir kazanç sağladılar. 9 aylık sürede Cumhuriyet altının satış fiyatı yüzde 147.50, külçe altının gram satış fiyatı da yüzde 147.01 oranında artış gösterdi. Cumhuriyet altınının satış fiyatı 9 ay boyunca 59 milyon lira artarak, 99 milyon liraya yükseldi. Külçe altının gram satış fiyatı da 8 milyon 600 bin liralık artış göstererek 14 milyon 450 bin liraya çıktı.

Dövizin ilk 9 aydaki verimi ise yüzde 125.00 ile yüzde 132.32 arasında gerçekleşti. İstanbul Serbest piyasada alınıp satılan dövizlerden ABD Doları ilk 9 ay sonunda Türk Lirası karşısında yüzde 127.56 oranında, Alman Markı yüzde 125.00 oranında, İngiliz Sterlini yüzde 127.06 oranında, İsviçre Frangı yüzde 132.32 oranında ve Fransız Frangı da yüzde 126.04 oranında prim yaptı.

Borsa bir ileri iki geri gitti

İlk 9 aya topluca baktığımızda, Bileşik Endeks 1,811puanlık düşüşle 9,437 puandan 7,626 puana çıktı. Hisse senetlerinin 9 ay sonundaki ortalama değer kaybı yüzde 19.19 olarak gerçekleşti. İlk 9 ayın sonunda hem en çok getiriyi hem de en çok kaybı derinliği olmayan hisselere yatırım yapanlar gerçekleştirdi. 9 ay sonunda Borsa'da en yüksek oranlı getiriyi yüzde 1,185 gibi yüksek bir oranla Ceylan Giyim hisseleri sağladı. 2000 yılını 2,800 liradan tamamlayan bu hisselerin Eylül sonundaki fiyatı 36,000 bin lirayı buldu. En çok değer kaybeden hisse ise yüzde 228 ile Bayraklı Boya oldu.

Yükseliş yaramadı

TOBB Kuyumculuk Sektör Kurulu Başkanı Mustafa Yılmaz Öztepe, ABD'ye saldırı sonrasında altına yönelik rağbetin Türkiye'ye etkisinin olumsuz olduğunu söyledi.

Konuyla ilgili olarak Yeni Şafak'a bilgi veren Öztepe, en yüksek değerdeki para biriminin bile kağıt değerinde olduğu belirterek, savaş ve benzeri kritik durumlarda dünya piyasalarında sadece altın ve petrolün fiyatının yükseldiğini kaydetti.

ABD'ye yönelik saldırılar sonrasında dünya piyasalarında görülen gelişmeleri değerlendiren Öztepe, normalde altın fiyatlarıyla birlikte petrolün de değirinin yükselmesi gerektiğini ancak, petrol fiyatlarının yükselmesinin Avrupa'nın işine gelmeyeceği için sadece altının değer kazandığını belirtti. Altın fiyatlarının yükselmesinin, Türkiye'deki iç talepten değil, dünyadaki gelişmelerden kaynaklandığını vurgulayan Öztepe, "1 Ons altın 269-270 dolar iken, 293 dolara çıktı. Ama bu iç piyasaya pek fazla olumlu yansımadı. Çünkü ihraç yapılan takı ürünlerde 269-270 dolardan dışarıya gönderilen altının yerine yenisi koyarken 295'den alma durumu söz konusu. Bu kritik durum, çok bozuk olan Türkiye ekonomisinin daha kötü bir duruma gelmesine neden oldu. Belirsizlik, bu krizin biran önce sonuçlanmasıyla son bulur ama günah keçisi aranması durumunda Türkiye'nin durumu iyi olmaz" dedi.



1 Ekim 2001
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED