T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

'Savaşa hayır' çığlığı

ABD savaş rüzgarları estirirken, savaş karşıtları seslerini yükseltmeye devam ediyor. Washington ve San Francisco'da 'Savaşa hayır' çığlıkları atılırken, Almanya, İspanya, Fransa ve Avustralya'daki gösterilerde de ABD'nın şiddete şiddetle karşılık vermemesi istendi.

ABD'nin 11 Eylüldeki terörist saldırılara karşı askeri harekat hazırlığı, dünyada yeniden savaş rüzgarları estirirken, savaş karşıtları da birçok yerde seslerini yükseltiyor. Washington ve San Francisco'da gerçekleştirilen mitinglerde Amerikan yönetimine seslenen göstericiler, 11 Eylül terör saldırılarının sorumlularına karşı askeri operasyondan kaçınılmasını istediler.

Washington'da Dünya Bankası merkezi yakınlarında toplanan yüzlerce gösterici, Amerika'nın ekonomik ve askeri politikasını eleştiren sloganlar attı. Savaş karşıtı pankartlar taşıyan gruba polisin müdahalesi sert oldu. Beyaz Saray'dan birkaç sokak ötede toplanan ve sayıları 10 bini bulan göstericiler, "savaş cevap değil", "şiddet şiddetle çözülmez" sloganları attılar. IMF ve Dünya Bankası'nın karşılıklı binalarının bulunduğu bölge, polis kordonuna alınarak, göstericiler binalara yaklaştırılmadı. Savaş karşıtları, ABD'deki terörist saldırılara karşılık olarak Afganistan'da askeri operasyon düzenlenmesinin, sadece masum insanları öldüreceği ve teröristleri daha fazla cesaretlendireceği düşüncesini savunuyor. Savaş karşıtları arasında, ABD'nin izlediği politikanın saldırgan olduğu ve terörist saldırıları davet ettiği düşüncesini taşıyanlar yer alıyor. Globalleşme karşıtları da, globalleşmenin, ABD gibi ülkeleri daha da zenginleştirirken, dünyada fakirleri giderek fakirleştirdiği görüşünü savunarak, globalleşme çabalarına karşı çıkıyor. Globalleşme karşıtları, Dünya Ticaret Merkezi gibi globalleşmenin sembolü bir binaya terörist saldırı gerçekleştirilmesini ise, kendi tezlerinin doğrulanması olarak görüyor.

'Hepsine nükleer atalım'

Bu arada globalleşme ve savaş karşıtlarının protestoları, kendilerini "vatansever" olarak tanımlayan Amerikalılar tarafından protesto edildi. Washington'da gösterilerin yapıldığı bölgede toplanan bir grup Amerikalı, savaş karşıtlarını, "ağır Amerikan karşıtı" olarak niteledi. Bu gruptan bir gösterici, "hepsine nükleer atalım, o zaman savaş olmayacak" pankartıyla, savaş karşıtı sloganlara cevap verdi.

Avrupa'dan yükselen çığlık

Öte yandan Almanya'nın Frankfurt kenti, protestoların ikinci durağıydı. Binden fazla kişinin katıldığı gösteride, "Dayanışmaya evet, savaşa hayır" sloganları atıldı. Fransa'nın başkenti Paris'teki gösteride ise, Afganistan'da kadın hakları, barış ve demokrasi çağrısında bulunuldu. Paris'te düzenlenen gösteriye 6 bin kişi katılırken, göstericiler ABD'nin olası misillemesinin sivil halka yönelik olmamasını istedi. İspanya'nın Barselona kentinde de, ABD'nin misillemede bulunmak amacıyla savaş planları yapması, yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı bir gösteriyle protesto edildi. İspanya'da 70 kadar siyasi parti, işçi sendikası ve sosyal grubu biraraya getiren "Haydi Savaşı Durduralım" adlı komite tarafından düzenlenen gösteride, savaş karşıtı göstericiler, "Barış için daha fazla kurbana gerek yok" yazılı bir pankartın arkasında yürüdüler.

Sanatçılardan barış konseri

ABD'nin, Washington ve New York kentlerindeki terör eylemlerine askeri güçle karşılık verme ihtimalini gözönünde bulunduran bazı Yunan sanatçılar, başkent Atina'da savaş karşıtı bir konser verdi.

İtalya'nın başkenti Roma'da da onbinlerce kişinin önceki gün yapılan savaş karşıtı gösteriye katıldığı bildirilmişti. ABD'nin başkenti Washington'da ve San Francisco kentinde de önceki günde binlerce kişinin katıldığı savaş karşıtı gösteriler düzenlenmişti. Avustralya'nın Sidney kentinde toplanan bir grup da, dinlerin ya da kültürlerin savaşına karşı olduklarını söyledi. Silahlanmaya aktarılan paranın halkın refahı için harcanması gerektiğini belirten göstericiler olaysız dağıldı.

 
Yılmaz, Rizespor'u bile kullanmış!
Yöneticileri hakkında 8 ayrı suç duyurusunda bulunulan Vakıfbank'ın, zorunlu bağış sistemiyle bayilerden 1998 yılında 120,7 milyar lira, 1999 yılında da 203 milyar tahsil ettiği saptandı.
Vay 'Çıray' vay
Mesut Yılmaz'ın Başdanışmanı Aytun Çıray hakkında hazineyi 4 milyon dolar zarara uğrattığı gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.
Kızılay'da DYP-ANAP savaşı
Kızılay'la ilgili olarak hazırlanan rapor, DYP-ANAP savaşına yeni boyut kazandırdı. Raporun, ANAP'ın baskıları sonucu hazırlandığı iddia edildi.
'Mürekkep' beraat etti
Türk Tabipler Birliği'nin "Reçetelerimi kırmızı kalemle yazıyorum" kampanyasına destek verdikleri için zorla karakola götürülerek haklarında dava açılan üç doktora beraat kararı çıktı.
CNN, Taha Akyol'suz
Kurulduğu günden bu yana CNN Türk'ün Genel Müdürlüğü'nü yapan Taha Akyol bu görevinden ayrıldı. Akyol'un yerine NTV'nin eski Genel Müdürü Nuri Çolakoğlu getirildi. Milliyet'e döndüğünü açıklayan Taha Akyol'un artık CNN Türk'te program da yapmayacağı belirtildi. Kurumdaki bu görev değişiminin mali amaçlı olarak gerçekleştirildiği söyleniyor. Ancak NTV'deki harcamaları ile tanınan Çolakoğlu'nun tasarruf için yerinde bir isim olmadığı söyleniyor. CNN Türk finans departmanının üç gündür Taha Akyol döneminin bilançolarını çıkarmak için çalıştığı belirtiliyor. Bu inceleme sonucunda hem Londra'ya, hem de Çolakoğlu'na bilgi verilecek. CNN Türk'ün harcamalarını kısmak amacıyla yapıldığı belirtilen düzenleme medya dünyasında da tartışma doğurdu. NVT'nin sahiplerinin, "Bizim Garanti Bankası'nda bir yılda kazandığımız parayı NTV yiyor" dediği Nuri Çolakoğlu'nun Aydın Doğan'ın televizyonunda tasarruf tedbirlerini uygulayıp uygulayamayacağı bilinmiyor.

1 Ekim 2001
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED