T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Derviş 4 kere ıskaladı

ENFLASYON HEDEFİNİ DÖRT AYDA ÜÇ KEZ DEĞİŞTİREN, DOLAR KURUNA İLİŞKİN HEDEFLERİ DE TUTMAYAN BAKAN DERVİŞ, İNANDIRICILIĞINI ALTI AYDA KAYBETTİ.

Şubat krizinin ardından ekonominin başına getirilen Devlet Bakanı Kemal Derviş, "tutarsız hedefler" konusunda adeta rekor kırdı. Mayıs ayında açıklanan yeni ekonomik programdaki enflasyon ve büyüme hedefleri dört ayda tam üç kez değişti.

Derviş'in, dolar kuru hedefi de tutmazken, özelleştirme hedefi de tehlikede. Şubat krizinin ardından Türk ekonomisini kurtarması için Dünya Bankası Başkan yardımcılığından ekonominin başına getirilen Devlet Bakanı Kemal Derviş, inandırıcılığını ve güvenirliğini altı ayda kaybetti.

Özellikle, yeni ekonomik programda yer alan makro hedeflerdeki sapmalar, Derviş'i zor durumda bıraktı. Derviş, Mayıs ayında kamuoyunu açıkladığı yeni ekonomik programda, yılsonu TÜFE hedefini yüzde 52,5 olarak belirlemişti. TÜFE hedefi temmuz ayında yüzde 58'e, geçen hafta yapılan YPK toplantısında da yüzde 60'a çıkarıldı.

Derviş, mayıs ayında, yeni ekonomik programla birlikte piyasaların sakinleşeceğini ve ekonominin yılın ikinci yarısından sonra büyümeye geçeceğini açıkladı. Derviş, temmuz ayında ekonominin eylül ayında, eylül ayında da 2002 yılı başında büyüyeceğini bildirdi. Bakan Derviş, yeni ekonomik programla ilgili çalışmaları sürdüğü dönemde, dolar kurunun 1 milyon 300 bin lira seviyesinde olması gerektiğini bildirmişti. Dolar kuru, bugün 1 milyon 500 bin liranın üzerinde seyrediyor.

Washington temasları başladı

Bu arada Bakan Kemal Derviş, Uluslararası Para Fonu IMF, Dünya Bankası ve Amerikan yönetimi yetkilileriyle temaslarda bulunmak üzere ABD'de bulunuyor. Washington'a varışında basına açıklamada bulunmayan Derviş'in, IMF Avrupa Birinci Bölge Direktörü Michael Deppler ile, resmi programının dışında bir yemek için biraraya gelmesi bekleniyor.

Görüşme trafiği yoğun

Kemal Derviş, bu gün ABD Hazine Bakanı Paul O'Neill ve IMF Birinci Başkan Yardımcısı Anne Krueger ile görüştükten sonra, Washington'da bir basın toplantısı düzenleyecek.

Derviş, yarın IMF Başkanı Horst Köhler ve Dünya Bankası Avrupa'dan sorumlu Başkan Yardımcısı Johannes Linn ile biraraya gelecek. Derviş'in 3 Ekim Çarşamba günü ise Türk-Amerikan İş Konseyi üyeleriyle kahvaltıda biraraya gelmesi ve daha sonra Dünya Bankası Başkanı James Wolfensohn ile görüşmesi bekleniyor. Kemal Derviş'in, bu temaslarının ardından bir basın toplantısı daha düzenleyeceği belirtildi. Derviş'in, gelecek haftasonu Türkiye'ye dönmesi bekleniyor.

 
Efsane geri döndü
DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ DURGUNLUK VE SAVAŞ TEDİRGİNLİĞİ EN GÜVENLİ YATIRIM ARACI SAYILAN ALTINA 9 AYDA YÜZDE 147 PRİM SAĞLADI
Vergi gelirinde rekor düşüş
Kriz ve hükümetin yanlış vergi politikası vergi tahsilatını fena vurdu. Bütçede 431 trilyon lira gelir beklenen taşıt alım vergisinden 8 ayda ancak 162,5 trilyon lira geldi.
Sabancı : Kimsenin sihirli formülü yok
10. Genel Kurulu'na hazırlanan MÜSİAD, yönetime kamuoyunun yakından tanıdığı yeni isimleri dahil etmek istiyor.
Vergi iadeleri 1 katrilyon TL
Uluslararası Para Fonu'nun (IMF), bütçe harcamalarının daraltılması çerçevesinde kaldırılmasını istediği vergi iadesi kapsamında bu yıl yaklaşık 1 katrilyon liralık bir ödemenin yapılmasının beklendiğini belirtiliyor. Bu ise yılda yaklaşık 19 katrilyon liralık fatura ve fişin, vergi iadesi için kullanımını gerektiriyor. Bu arada Gelirler Genel Müdürlüğü verileri, ücretlilerin vergi iadesinde son yıllarda büyük bir aşınma meydana geldiğini gözler önüne serdi. Uygulamaya başlanan 1988 yılında vergi iadesi oranı yüzde 10,27 olarak belirleniyordu. 1990'da yüzde 7,47 olan vergi iadesi oranı, 1995'de yüzde 2,7'ye düştü, ancak sonraki yıllarda yine yüzde 4'ler seviyesine çıktı. 1997'de yüzde 4,26, 1998'de ise yüzde 4,34 olan iade oranı, içinde bulunduğumuz yıl ise yüzde 3,72'ye indi.
1 Ekim 2001
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED