T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

KANLI BİTTİ

İstanbul-Medine arasındaki uçak kaçırma eylemi kanlı bitti. Suudi timlerinin operasyonu sırasında Türk yolcu Gürsel Kambal, Çeçenlerin lideri ve Rus hostes öldü.

İstanbul-Moskova seferini yaparken kaçırılan ve Suudi Arabistan'ın Medine kentine indirilen uçaktaki eylem, Suudi yetkililerin dün saat 11'de düzenlediği operasyonla sona erdi. Birkaç dakika süren operasyon sırasında üç kişi hayatını kaybederken, bir hostes, pilot ve bir yolcu yaralandı. Uçağı kaçıran Çeçenlerin 4 kişi olduğu, amaçlarının dünyanın dikkatini Çeçenistan'da yaşanan katliamlara çekmek olduğu belirtildi. Ölü sayısı hakkında uzun süre çelişkili haberler geldi. Resmi kaynaklar üç kişinin öldüğünü açıklarken, Suudi yetkililer ile Çeçenler arasındaki müzakerelere aracılık eden Çeçen tercüman 5 kişinin öldüğünü açıkladı. Tercüman, ölenlerin 3'ünün uçağı kaçıran Çeçenlerden, birinin Rus hostes ve diğerinin de Gürsel Kambal adındaki Türk yolcu olduğunu bildirdi. Ancak daha sonra ölü sayısının üç olduğu kesinleşti. Buna göre, bir Çeçen, uçakta kabin görevlisi olarak çalışan bir Rus, bir de Gürsel Kambal adındaki Türk yolcu hayatını kaybetti.

Çeçenler İstanbul'dan bindi

Rus "Vmukova" havayollarına ait, 55 ila 59'u Türk 162 yolcuyla 12 kişilik mürettebatın bulunduğu uçak, İstanbul'dan dün 13.30'da kalkışından 20 dakika sonra kaçırılmıştı. Operasyondan önce iki yolcuyu daha serbet bırakan Çeçenler, kalp hastası olan bir Türkü de ayrıca uçaktan çıkardı. Çeçenlerin uçağa İstanbul'dan değil Moskova'dan bindiğine dair iddiaların ise asılsız olduğu daha sonra ortaya çıktı.

Hava korsanlarından birinin Çeçen lider Aslan Mashadov'un Devlet Güvenliği Bakanı Aslanbek Arsayev'in kardeşi Supyan Arsayev olduğu belirtilirken, diğer bir korsanın Arsayev'in oğlu olduğu bildirildi. Aslanbek Arsayev'in Mayıs 1998'de Devlet Güvenlik Bakanı olarak atandığını belirten AFP'nin Çeçenistan muhabiri, Supyan Arsayev'in Çeçenistan'daki savaşlara katılmadığını ve Rusya'nın Ekim 1999'da Çeçenistan'a müdahalesinin ardından Türkiye'ye kaçtığını ileri sürdü.

Müzakereler sonuçsuz kaldı

Önceki akşam başlayan müzakerelerde sonuç alınamayınca Uçağı Medine'den havalandırmak isteyen Çeçenler, Suudi yetkililerden yakıt ikmali ve Afganistan'a hava koridoru istediler. Uçağa önce yakıt ikmali yapıldı. Bunun ardından Rusya'dan izni alan Suudi güvenlik güçleri operasyona başladı. Operasyon başlatılmasının ardından, uçaktan yoğun duman tabakası yükseldi. Operasyon bir kaç dakika sonra bitti ve yolcular tahliye edildi. Bu arada Ürdün'ün başkenti Amman'da Reuters'e açıklama yapan eski Çeçenistan Cumhuriyeti temsilcisi ve eski bir Çeçen bakanının eşi olan Alfayva Fariza, Rusya'nın Çeçenistan'daki savaşı sona erdirme talepleri karşılanmadığı takdirde, korsanların ölmeye hazır olduğunu söyledi. Fariza, "Tutumlarından vazgeçmeyecekler. Sonuna kadar gitmeye ve bu yolda şehit olmaya hazırlar" dedi. n MEDİNE

Gürsel Kambal'ın köyünde matem

Kaçırılan Rus yolcu uçağında operasyon sonucu ölen Ordulu inşaat işçisi Gürsel Kambal'ın köyünde ağıtlar yakılıyor. Kaçırılan Rus uçağında bulunan Gürsel Kambal (27) adlı gencin, Suudi Arabistan güvenlik güçlerince yapılan operasyonda ölmesi, Ordu'nun Akkuş İlçesi Akpınar Köyü'nü yasa boğdu. Genç işçinin 5 aylık hamile ve 3 yaşında bir çocuk annesi olan 20 yaşındaki eşi Güldenur, olayı TV'lerden öğrendikten sonra fenalık geçirdi. Genç kadın, sağlık görevlileri tarafından kontrol altında tutuluyor. Gürsel'in 45 yaşındaki annesi Hacer, çocuğunu kaybetmenin acısını, gelini ve öteki çocuklarıyla paylaşırken, 7 yıl önce de eşini kaybettiğini anlatarak, "Kader bu. Oğlumun cenazesini bekliyoruz. İnanmak içimden gelmiyor. Acımız büyük" dedi.

 
'Makedonya'yı yakarız'
Şar Dağı'nda Arnavutlarla Makedonlar arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Üsküp yönetimini uyaran gerillalar, "Makedonya'nın her tarafını ateşe veririz" tehdidinde bulundu.
Çin'de korkunç patlama: 200 ölü
Çin'in Shijiazhuang kentinde dün meydana gelen patlamalarda 200 kişi öldü. Başkentin 300 km güneybatısındaki kentte aynı anda birkaç patlama meydana geldiği bildirildi. Resmi Çin haber ajansı ise, tek patlamadan söz etti ve ölü sayısını 18 olarak verdi. Hong Kong'taki İnsan Hakları ve Demokrasi Enformasyon Merkezi ise, tek değil, aynı anda birkaç patlama olduğunu bildirdi. Merkez'e göre, patlamaların en şiddetlisi bir tekstil fabrikasının yatakhanesinde meydana geldi. O sırada yatakhanede 170 kişi bulunuyordu. Patlamadan sadece 28 kişinin kurtulduğunu iddia eden Merkez, harabeye dönen yatakhane enkazının altında sağ insan bulma umudunun azaldığını kaydetti.
24 saatte 12 Rus askeri öldürüldü
Rusya'nın birliklerini kısmen çekmeye başladığı Çeçenistan'da son 24 saatte çıkan çatışmalarda 12 Rus askerinin öldüğü bildirildi. Moskova yanlısı Çeçen yönetiminden bir yetkili, Çeçen savaşçıların Rus askerlerini tuzağa düşürdüğünü, 5 askerle çok sayıda Çeçen savaşçının öldüğünü bildirdi. Alkhan-Yurt yakınlarında da Çeçen savaşçıların bir askeri konvoya saldırdığı, 2 askerin öldüğü, 11'inin de yaralandığı bildirildi. Yetkili, Çeçenistan`ın güneydoğusundaki Mekhkety yakınlarında ise askerleri taşıyan bir otobüsün mayına çarpması sonucu 3 askerin öldüğünü bildirdi. Çeçen savaşçıların, Rus kontrol noktalarına gece boyunca düzenlediği 17 saldırıda da 2 Rusun öldüğü kaydedildi.
17 Mart 2001
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED