T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

İ Z L E N İ M

Dönüşler başladı

Mukaddes topraklardan dönüş başladı. Diyanet ile hacca giden hacıları taşıyan ilk hac kafilesi dün İstanbul'a geldi. Dönüşler 3 Nisan'a kadar sürecek.

Kurban Bayramı'nın üçüncü gününden itibaren Mekke'ye gelen hacılar ülkesine dönmeye başladı.

Arefe gününden bir gün önce Arafat'ta vakfe için boşalan Mekke'de dönüş hazırlıkları bütün hızıyla sürüyor.

Arafat ve Müzdelife vakfelerinden sonra Mina'da üç gün konaklamak durumunda olan hacılar Kurban Bayramı'nın üçüncü günü, son olarak küçük, orta ve büyük şeytanı taşlamak için sabah saatlerinden itibaren Cemarat bölgesine gelmeye başladılar.

Öğle vakitlerine doğru Mekke göklerine toplanan gri bulutlar hacıları serinletirken, hacılar Veda Tavafı'ndan önceki son vazifeleri olan şeytan taşlamak için Cemarat bölgesinde zeval vaktini bekledi. Kısa aralıklarla serpiştiren yağmur ve serin hava zeval vaktinde hacıları iyice rahatlattı.

Öğle ezanı ile birlikte küçük, orta ve büyük şeytanı taşlamaya başlayan hacılar vazifelerini tamamlamaya çalıştı.

Kurban Bayramı'nın ilk ve ikinci günü meydana gelen izdihamlardan sonra Suud güvenlik güçlerinin geniş güvenlik tedbirleri aldığı görüldü. Zaman zaman dalgalalanan kalabalık bazı sıkışmalara sebep olurken ciddi bir izdiham görülmedi. Mina bölgesindeki çadırların boşalması Mekke trafiğini altüst etti.

Mekke'de yağmur sevinci

Büyük bir insan akınının gözlemlendiği Mina bölgesinden boşalan hacılar ve şeytan taşladıktan sonra Mekke'ye dönenler zaman zaman karışıklığa yol açtıysa da herhangi bir izdiham olmadı. Belediye otobüslerinin çalışmadığı bu dönemde, özel taksilerin ve otobüslerin üstleri bile Hintli, Bengladeşli, Tayvanlı, Pakistanlı hacılar tarafından dolduruldu. Kabe'ye doğru yoğun bir trafik sıkışıklığı yaşanırken bütün Mekke sokakları hınca hınç doluydu.

Şeytan taşlama akşam ezanına kadar devam ederken, tıpkı Arafat'ta vakfe durulduğu günkü gibi Mekke'de herkesi memnun eden nefis bir yağmur yağdı.

Mina'dan Mescid i Haram'a yönelen binlerce hacı bu yağmur altında sıkışan trafiğe rağmen yol almaya çabalarken, yağmur altında kalan Mekke sokakları İslam coğrafyasının muhtelif bölgelerinden gelen binlerce insanın koşuşturmalarıyla daha da ilginç hale geldi.

Dönüşler rahatlatacak

Kurban Bayramı'nın üçüncü günü itibariyle Suudi Arabistan'a yakın Katar, Bahreyn, Lübnan, Suriye, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen gibi ülkelerden gelen hacılar akşam saatlerinden itibaren Mekke'yi terketmeye başladı. Bu hacıların çoğunluğunun karayolu ile gelmiş olması sıkışık Mekke trafiğini epeyce rahatlattı.

Hac farizasını yerine getiren ve Suudi Arabistan'ın şehirlerine dönen Suudlu hacılar yanında Medine'ye giden hacılar da Mekke'nin rahatlamasına yol açtı.

İngiltere'den 11 bin hacı

Bu yıl İngiltere 11 bin hacı ile büyük bir patlama gerçekleştirdi. Yetkililer, bu yıl tarihin sayısal katılım olarak en büyük haccının yapıldığını ifade ediyorlar. Türkiye 130 bin civarındaki hacı sayısı ile rekor kırdı.

Bu yıl hacılar klimalı çadırlarda kaldı. Kesilen kurbanlar, özel donduruculara konularak ihtiyaç sahibi fakir Müslüman ülkelere gönderildi. Öte yandan Harem-i Şerif'in karşısında bulunan Osmanlı Kalesi'nin yıkımını engellemek için başlatılan imza kampanyası sürüyor.


Yusuf Ziya Cömert - Nusret Özcan
MEKKE-İ MÜKERREME

 
İlk kafile yurda döndü
Hac ibadetini yerine getirmek için kutsal topraklarda bulunan Türk hacılardan ilk iki kafile, uçakla yurda döndü. Türk Hava Yolları'nın TK 5645, Mısır hava yolları'nın da MS 2837 sefer sayılı uçaklarıyla İstanbul'a dönen toplam 300 kişilik hacı kafilesi Atatürk Havalimanında yakınları tarafından sevinç gözyaşlarıyla karşılandı. Türk Hava Yolları ile Cidde'den Mısır hava yolları ile Kahire bağlanıtılı olarak İstanbul'a dönen hacılar, kutsal bir görevi yerine getirmiş olmaktan büyük mutluluk duyduklarını söylediler.
Havalimanında torunları tarafından karşılanan Havva Arcan, ''Kutsal görevimizi sağ selamet yerine getirebildiğimiz için çok huzurluyum. Mina'da yaşanan izdiham konusunda önceden uyarıldığımız için biz şeytan taşlamaya ikindi vakti götürüldük. Bu yüzden yaşananlara şahit olmadık' dedi. Hacılar, Türkiye'nin yaşadığı sorunlardan dolayı kurtulması için sık sık dua ettiklerini söylediler. Hac görevini yerine getirmek üzere, yurtiçi ve yurtdışından 333'ü THY, 128'ide Suudi Arabistan ve çok sayıda değişik havayollarına ait uçaklarla Suudi Arabistan'a giden 115 bin 800 hacının yurda dönüşü 3 Nisan'a kadar sürecek.

'Tavuk fetvası' alay konusu haline geldi! Bayram öncesi yaşanan "tavuktan kurban olur" fetvası, mukaddes topraklarda Türkiye'yi küçük düşürdü. Suudi Arabistan Kralı Fahd bin Abdülaziz'in bayramlaşma davetine katılan Diyanet İşleri Başkanı M. Nuri Yılmaz, kedisine Kral'ın önünde "tavuk fetvası"yla ilgili alaycı bir üslupla sorular yöneltildiğini ve fetvanın istihza mevzuu haline geldiğini söyledi. Yılmaz, "Maalesef, bu durum bizi rahatsız etti ve Türkiye'yi küçük düşürdü. Alay konusu oldum" şeklinde konuştu.


9 Mart 2001
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED