T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T

SAYDAMLAŞTIK!

İnsan vücudunu derinlemesine görüntüleme özelliğine sahip Scanner ve MR cihazından sonra şimdi de PET Scan cihazı tıpta kullanılmaya başlandı

Doktorlar, görüntülü tıp alanındaki başdöndürücü ilerlemeler sayesinde, artık hastalarını muayene etmeksizin en gizli ve anlaşılması zor hastalıkları ortaya çıkarabiliyorlar. Scanner ve MR gibi anatomik görüntü cihazlarından sonra, şimdi de PET Scan cihazı insan vücudunu saydam hâle getirdi. Anatomik fotoğraf diye tanımlayabileceğimiz bu buluşlar, tarih sırasıyla şöyle diziliyor:

1895: Alman fizikçi Wilhelm Conrad Röntgen'in X ışınlarını bulması.

1950: Ekografi cihazının gerçekleştirilmesi. Bu cihaz sayesinde, anne karnındaki ceninin görüntüsü elde edilebilmektedir.

1970: Scanner cihazının keşfi. Artık, organlar görüntülenebilmektedir.

1978: MR'ın bulunmasıyla beyin içinin bile fotoğrafı çekilebiliyor.

1996: PET Scan cihazından faydanılarak organların protein sentezi yapma durumları ve kanın pompalanması bile görüntülenebiliyor.

Ekografinin gözünden kaçmıyor

Ekografi, görüntülü tıbbın yüzde 30'unu temsil eder. Kan akımını ölçen Doppler Cihazına bağlanarak toplar ve atardamarları görüntüler, buralarda yağ pıhtılarının oluşma durumunu ve aort damarının daralıp daralmadığını inceler. Scanner ve MR cihazlarının göstermediği karaciğer kanserini ortaya çıkarır. Üç boyutlu ekografi sayesinde, ana karnındaki ceninin yüz ve ayaklarında gelişim bozukluğu olup olmadığı incelenir.

Scanner, üç boyutlu görüntülüyor

Bir röntgen görüntüsünden daha geniş bilgi veren Scanner cihazı, iskeleti ve yumuşak dokuları (1. ve 2. resimler) görüntüleyebilir. Üç boyutlu kesit (3. fotoğrafta bir idrar kesesi görülüyor) ise doktorların teşhis koymalarında kolaylık sağlar. Göğüs (4. foto) ve karın (5. foto) bölgeleri, Scannerin uygulama kapsamındadır.

Görüntülü tıpta son buluş: PET Scan

Organizmamızın çalışmasını doğrudan doğruya izlemek, ancak PET Scan cihazının bulunmasıyla imkân dahiline girdi. Çok pahalıya mal olan bu cihaz, zengin ülkelerde bile az sayıda bulunuyor.

 
Sayısal mamografi
Sayısal mamografi cihazı sayesinde, hasta bayanların göğsü röntgen filmleri yerine bir bilgisayar ekranında incelenebiliyor. Bir röntgen filminde kesin netlik elde edilemediğinden dolayı göğüsteki habis türlerin yaklaşık yüzde 30'u teşhis edilemiyordu. Halbuki, sayısal mamografi yönteminde göğüs görüntüsünde tam bir netlik sağlandığından, doktorların yanılma ihtimali ortadan kalkıyor.
Manyetik Rezonans
MR, yani manyetik rezonans cihazı, vücudu kafatasının tepesinden ayak parmaklarının ucuna kadar tamamen anatomik olarak görüntüleyebilmektedir. Organlar, damarlar ve eklemler, renkli fotoğraflar hâlinde gözler önüne seriliyor.
MR cihazı, beynin içinin dahi fotoğrafını çekebiliyor.

Cerrahlar tıp teknisyenlerinin emrinde
Tıp teknisyenleri, yeni anatomik görüntü cihazlarından faydalanarak kalp-damar ve nörolojik hastalıklarda damar genişletilmesi operasyonlarını gerçekleştirebiliyor ya da damar yırtılmalarını tedavi edebiliyorlar. Hattâ, tümörlü vücut bölgelerine kanser ilâcı uygulayabiliyor, hattâ fıtıktan dolayı hasar görmüş omurga disklerine enzim enjekte edebiliyorlar. Görüntülü tıp alanındaki yenilikler, radyoloji teknisyenlerinin ameliyat sırasında cerrahları yönlendirmesini mümkün kılıyor.
17 Mart 2001
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED