T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Güzel ihrac edilmeyecek

YDP, eski Genel Başkanı Hasan Celal Güzel'i ihraç etmeyecek. Güzel, siyasi haklarının bulunduğunu belirterek, "Hakkım var, siyaset de yapıyorum" dedi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından YDP'den ihracı istenen partinin eski Genel Başkan Hasan Celal Güzel'in, YDP'den ihraç edilmeyeceği bildirildi. YDP Genel Başkanı Ahmet Rüştü Çelebi, kararın tekrar incelenmesi için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuracaklarını kaydederken, Hasan Celal Güzel ise, kararın mantıki olmadığını olmadığını belirterek, "Siyasi haklarıma sahibim, siyaset de yapıyorum" dedi.

Dün YDP Genel Merkezi'nde birlikte basın toplantısı düzenleyen Çelebi ve Güzel Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebini değerlendirdi. Çelebi, talebin bir mahkeme kararı olmadığını altını çizerek, kararın tekrar gözden geçirilmesi için için Yargıtay'a başvuracaklarını belirtti. Yasaklarla bir yere gidemeyeceğinin tarihteki örnekleriyle sabit olduğunu, bir konuda düşüncelerini söyleyen, şiir okuyan insanların ceza almasının Türkiye'ye hiçbir şey kazandıramayacağını anlatan Çelebi, Türkiye'nin içinde bulunduğu sorunların da bu yasakçı anlayıştan kaynaklandığını ifade etti.

Karar mantıksız

YDP eski lideri Hasan Celal Güzel ise, kendisi ve İstanbul Büyükşehir eski Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın durumlarındaki benzerliğe işaret ederek, yurdışına çıkarak cezaevine girmeselerdi şu anda siyasi yasaklarının olmayacağının altını çizdi. Güzel, "Biz yurdışına çıkmak yerine yasaların istediği şekilde cezaevine girdik. Cezaevine girdiğimiz için siyasi yasaklı hale geliyoruz. Ben aynı yasadan aynı DGM tarafından yargılanıyorum, aldığım cezalardan biri infaz ediliyor diğeri edilmiyor. İnfaz edilen cezamdan dolayı siyasi yasaklı oluyorum, infaz edilmeyen cezamdan dolayı yasaklanmıyorum. Bu bırakın hukuk mantığını insani mantığa bile sığmaz. Başsavcı, bu kararı çok fazla incelemeden düz bir şekilde yasaları okuyarak vermiştir" diye konuştu.

Bir gazetecinin, "Anayasa Mahkemesi ya da DGM'ye başvuracak mısınız?" sorusu üzerine Güzel, olayın DGM boyutunun sadece kendisini ilgilendirdiğini bunun için de DGM'ye başvurmayacağını bildirdi. Partiden ayrılmayacağını vurgulayan Güzel, bu durumda Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın YDP için ihtar veya kapatma davası açacağını, böylece olayın Anayasa Mahkemesi'ne gideceğini ve burada gerekli savunmayı yapacaklarını dile getirdi. n ANKARA

Erdoğan'la siyasi birlikteliğimiz yok

Hasan Celal Güzel, "Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisinin girişimlerini yakından takip ettiğini ve birlikte haraket ettikleri" yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine de, şunları söyledi: "Benim Tayyip Erdoğan'la tanışıklığım 2-3 yıl öncesine dayanır. Kendisi takdir ettiğim, dürüst bir siyasetçi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde benim gibi TCK'nın 312. maddesinden ceza aldı ve cezaevine girdi. Ben kendisini cezaevinde ziyaret ettim, kendisi de beni ziyaret etti. Aldığımız cezaların benzemesi nedeniyle bir kader birliği oluştu aramızda. Kendisiyle siyasi hiçbir ilişkim yoktur, ilişkimiz dostluk ilişkisidir. Kamuoyundaki 'yeni oluşum' ifadeleri söylentilerini biliyorum. Ben şimdi YDP'nin bir üyesiyim ve partim bana ne görev verirse onu da yapmaya hazırım. Ancak gelecekte şartlar nasıl değişir onu da bilemem."



17 Mart 2001
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED