T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

14.3 milyar $ geliyor

Devlet Bakanı Derviş, IMF Başkanı'nın, Türkiye'ye 2001 yılı için 10 milyar dolar daha destek kredisi verilmesi için düğmeye bastığını açıkladı. Derviş, yardımın böylelikle bu yıl için 14.3 milyara ulaştığını söyledi

Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, IMF ve Dünya Bankası'ndan 10 milyar dolarlık ek finasmanın sözkonusu olduğunu belirterek, "IMF ve Dünya Bankası'nın Türkiye'ye açacağı krediyle ilgili karar iki hafta içinde kesinleşebilecek. Toplam yardım 14.3 milyarı bulmuş olacak'' dedi.

IMF ve Dünya Bankası'nın yarıyıl bahar toplantısı için Washington'da bulunan Derviş, düzenlediği basın toplantısında, kredi konusunda gelişmelerin olumlu yönde olduğunu söyleyerek, IMF Başkanı Horst Köhler'in Türkiye'ye ek olarak 10 milyar dolar finansman sağlanması gerektiğini IMF direktörlerine anlatacağını belirtti. Derviş, "Bu desteğin gerçekleşeceğine inanıyorum, ancak Türkiye olarak programı uygulamak zorundayız" dedi.

İki haftada kesinleşebilir

Derviş, daha önceden verilmesi kesinleşen 4.3 milyar dolara ek olarak IMF Başkanı Köhler'in İcra Kurulu'na 10 milyar dolar teklif edeceğini belirterek, "Bu rakamın kesinleşmesini bekliyorum. Finansman desteğinin kesinleşeceğini umuyorum" diye konuştu. Derviş bu sürenin iki hafta sürebileceğini belirterek, Meclis'in çalışmalarını sürdürerek bu sürede gerekli yasaları çıkarması gerektiğini söyledi.

Sıra İcra Komitesi ve TBMM'de

Devlet Bakanı Kemal Derviş, IMF Başkanı Köhler'in açıklamasının ardından, IMF İcra Komitesi'nin bu konuyu görüşeceğini ve bu sürenin iki haftayı bulabileceğini söyledi. Bu süre içerisinde TBMM'nin performansının da önemli olduğunu belirten Derviş, "Meclis'teki arkadaşlar zaten büyük bir gayret gösteriyorlar bu konuda. Fakat, yine de İcra Komitesi'nin yapacağı toplantıdan önce bazı yasaların çıkması gerekiyor" dedi. Devlet Bakanı Derviş, reformlar için önemli olan İhale Yasası gibi önemli yasaların da sonbahara yetişmesinin sözkonusu olabileceğini söyledi. Kemal Derviş, bir gazetecinin Ersümer'in istifa etmesinin gerekip gerekmediği ile ilgili bir soruya ise "Beni bu konulara karıştırmayın" şeklinde cevap verdi. n WashingtoN

'DESTEĞİ HAK ETTİNİZ'

Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'in ABD temaslarının başlamadan önce IMF'den Türkiye'ye önemli bir destek mesajı geldi. IMF Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, "Desteği hak ettiniz" dedi. Uluslararası Para Fonu IMF'nin Birinci Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, Türkiye'nin ekonomik bunalımdan çıkma yolunda attığı kararlı adımlarla uluslararası desteği hak ettiğini ve bunu alacağını bildirdi. Derviş'in, Washington'a uçtuğu saatlerde, IMF'nin 2. numaralı isminden Fischer, Latin Amerika ülkelerinin yetkililerinin de katılımıyla düzenlenen bir toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'ye çok önemli destek mesajları verdi. Türk hükümetinin IMF ile müzakere ettiği yeni ekonomik programı hemen hemen tamamlandığını ve geriye finans paketinin belirlenmesinin kaldığını belirten Fischer, Türkiye'nin ekonomik bunalımdan çıkmak için attığı adımları "kararlı" sözüyle nitelendirerek övdü. Fischer, "Türkiye, bu krizden çıkış yolunu uzatabilirdi, ancak bunu yapmadı. Türkiye, uluslararası toplumun desteğini hak ediyor ve bunu alacak" diyerek tamamladı. Fischer'ın bu sözleri, IMF'nin son haftalarda Türkiye'nin ekonomik bunalımdan çıkma çabalarına verdiği en kesin destek ifadeleri olarak nitelendirildi.

IMF umutlu bir tablo çizdi

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) İlkbahar Toplantıları çerçevesinde yayınladığı "Dünyanın Ekonomik Görünümü" raporunda, Türk ekonomisinin bu yılki küçülmeden sonra gelecek yıl önemli ölçüde büyümeye geçeceği ve 2002 yılında enflasyonun düşeceği belirtildi. Raporda Türkiye için tüketici fiyatları endeksine göre enflasyon oranı bu yıl için yüzde 48.4, gelecek yıl için ise yüzde 28.4 olarak tahmin edildi. IMF`nin raporunda Şubat ayındaki krizin ardından Türk ekonomisininbu yıl yüzde 2.6 küçüleceği öngörüsünde bulunuldu. Ancak raporda Türk ekonomisinin gelecek yıldan itibaren yeniden hızlı büyüme trendine geçeceği ve büyüme oranının 2002`de yüzde 4.9 olmasının beklendiği belirtildi.


 
İşverenlere son çağrı: Ekmeği işçinle paylaş
TİSK Başkanı Refik Baydur, "İşverenlerimize, 'son kalan ekmek parçasını işçiniz ile paylaşın' diyorum. Bu badireyi el ele, birlikte atlatabiliriz ancak" diye konuştu.

Patronlar zirvesi
Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Tuncay Özilhan, 30 Nisan Pazartesi günü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve TİSK üyelerinin katılımıyla geniş çaplı bir işveren üyelerinin katılımıyla geniş çaplı bir işveren zirvesi yapılacağını belirtti.

SSK prim borcuna 18 taksit
Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı, prim borçlarının 18 ay süre ile eşit taksitler halinde kuruma ödenmesine ilişkin genelge hazırladı. Ödemeler 1 Haziran'da başlayacak.

Piyasa canlanıyor
Vaillant'ın geleceğin ev konforu için ürettiği, modem/PC bağlantılı''Plus ve Pro kombileri'', Türkiye'de satışa sunuldu


Erbakan ekonomiyi anlatacak
Kapatılan Refah Partisi'nin Genel Başkanı ve 54. Hükümetin Başbakanı Necmettin Erbakan, İstanbul'da bugün vereceği konferansta Türkiye ve ekonomiyi anlatacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen konferans için, 2 bin kişilik protokol davetiyesinin siyasi parti genel başkanları, kabine üyeleri, üst düzey bürokrat, siyasetçi, sanayi ve ticaret odaları, işçi ve işveren temsilcileri ile sivil toplum örgütleri temsilcilerine ulaştırıldığı öğrenildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. tarafından, 'Uluslararası Yeni Binyıl Konferansları' adıyla aylık olarak düzenlenen konferansların bu ayki konuğu olan Erbakan'ın, Türkiye'nin bugünkü ekonomik durumunu ele alması ve kaynak paketleri üzerinde durması bekleniyor. Konferans bugün Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilecek.
27 Nisan 2001
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED