T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Güçlerimizi birleştirelim

Cumhurbaşkanı Sezer, Türk dili konuşan ülkelere güçbirliği çağrısında bulundu. Konuk Cumhurbaşkanları da Sezer'in teklifini olumlu karşılayarak, "İşbirliğine hazırız" dediler.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, ilki 1992 yılında Ankara'da düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkeler Zirvesi'nde, her alanda işbirliği ve tehditlere karşı güçbirliği çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanı Sezer'in ev sahipliğinde Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Özbekistan'ın katılımıyla düzenlenen "Türk Dili Konuşan Ülkeler 7. Devlet Başkanları Zirvesi", Çırağan Sarayı'nda başladı. Cumhurbaşkanı Sezer, Zirve'nin açılışında yaptığı konuşmada, ilki 1992 yılında Ankara'da düzenlenen Zirve'de yaklaşık 9 yıllık bir sürenin geride bırakıldığını belirtti. Geçen bu 9 yıllık sürede Zirve'ye katılan ülkeler arasında ikili ilişkilerde olduğu kadar çok taraflı işbirliğinde de büyük ilerlemeler kaydedildiğini anlatan Sezer, şunları söyledi:

"Ülkelerimizin yer aldığı coğrafyada barış ve istikrarın kalıcı duruma geldiğini, barış ve istikrarı tehdit eden tehlikelerin tamamen ortadan kaldırıldığını söyleyebilmek bugün ne yazık ki olanaklı değildir. Bu nedenle, ülkelerin sınırlarının değişmezliğine, toprak bütünlüklerine, istikrarlarına, ekonomik ve toplumsal gelişimlerine karşı tehdit oluşturan sorunların üstesinden gelebilmek amacıyla sürdürdüğümüz ikili, bölgesel ve uluslararası işbirliğinin güçlendirilmesinde ve derinleştirilmesinde büyük yarar bulunmaktadır. Dünyada barış içinde olunması yönündeki ortak çabalarımıza tehdit oluşturan uluslararası terörizmin yanı sıra köktendinci ve ayrılıkçı akımlar, yasadışı göç, uyuşturucu madde ve silah kaçakçılığı ile sınır aşan diğer örgütlü suçlara karşı ortak savaşım verilmesi konusunda burada bulunan tüm Cumhurbaşkanları arasında görüş birliği olduğundan kuşkumuz yoktur. Bu inançla, tüm bu tehditlere karşı sürdürdüğümüz işbirliğinin gelecekte daha da etkili duruma getirilmesi yönünde kararlılıkla çaba harcayacağımızı düşünüyoruz."

Her alanda işbirliği

Sezer'den sonra konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev, amaçlarının bölge ülkelerinde yaşayan halklara refah, huzur ve güvenli bir hayat sunmak olduğunu belirterek, "Zirve, bölge istikrarının ve güvenliğinin oluşturulmasına katkı sağlayacak" dedi. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev de zirvenin önemini vurgulayarak, toplantıya katılan ülkelerin çoğunun bağımsızlıklarının 10. yılını kutladıklarını hatırlattı. Gerek bölgesel ve gerek ikili kapsamda, gerekse dünya genelinde ortak eylemler yürütülmesi için de zirvenin fırsatlar yaratması dileğinde bulunan Nazarbayev, terör ve organize kaçakçılık suçları konusunda Türk cumhuriyetlerinin güçlerini birleştirip, bunların sınır ötesi vasıflarının ortadan kaldırılabileceğini söyledi. Türk cumhuriyetlerinin, bilim, kültür ve sanatın yanı sıra dostluk ve karşılıklı yarar üzerindeki işbirliğini geliştirmesi gerektiğini belirten Nazarbayev, bunun, ülkeler ve halkların hayati çıkarları için önemli olduğunu bildirdi.

Türkiye bize örnek

Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Askar Akayev de, Türkiye'nin AB üyeliği sürecine değindi. Akayev, "Türkiye, AB'ye üye olma yolunda çok önemli bir ülke. Bu bizi mutlu ediyor. Aynı zamanda Türk devletinin tecrübesi, eşsiz bir tecrübedir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin başarısı, bağımsızlığını kazanmış Türk cumhuriyetleri için örnektir. Bu örnekten yararlanıyoruz" dedi.

Aile fotoğrafı çektirdiler

  • Cumhurbaşkanı Sezer, kaldığı Huber Köşkü'nden Çırağan Sarayı'na gelişinde, Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve İstanbul Valisi Erol Çakır tarafından karşılandı.

  • Cumhurbaşkanı Sezer, zirvenin yapıldığı Çırağan Sarayı Balo Salonu'na, konuk Cumhurbaşkanları ile girdi. Zirveye, Devlet Bakanı Abdulhaluk Mehmet Çay ve Dışişleri Bakanı İsmail Cem de katıldı.

  • Saat 10.30'da başlayan ve basına açık bölümü yarım saat süren zirve, daha sonra basına kapalı olarak devam etti. Basın mensuplarının sadece 3 dakika görüntü almalarına izin verildi.

  • Cumhurbaşkanı Sezer, zirveye katılan konuklarla Çırağan Sarayı önünde oluşturulan platformda, saat 12.40'ta "aile fotoğrafı" çektirdi.

  • Zirvenin açılışında, Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve Özbekistan Cumhuriyeti Âli Meclis Başkanı Rusça, diğer cumhurbaşkanları ise kendi dillerinde konuştu.

  •  
    Hedef İHL'leri KAPATMAK
    FP'li Mehmet Çiçek, 28 Şubat sürecinin ardından İmam Hatip Liseleri'ni kapatmak için planlı bir strateji yürütüldüğünü söyledi.
    Devlete güvensizlik tehdit haline geldi
    MGK Genel Sekreterliği'nden ilginç tespit
    Siyasi ayak DGM'de
    Yeminli murakıplarca hazırlanan ve Yılmaz, Ecevit, Taner, Çelebi, Temizel ile Erez'in isimlerinin geçtiği rapor DGM'ye geldi. Savcı Cengiz, konuyla ilgili soruşturmanın yakında tamamlanacağını söyledi.
    'Akıllı' vurgun!
    Emekli Sandığı'nda 4 milyon dolara ihale edilen akıllı kart uygulamasının aynısının Bağ-Kur'da 150 milyon dolara ihale edildiği belirlendi.
    Meclis'te ilk adım
    Adalet Komisyonu, TMY 16. maddesinde değişiklik öngören tasarıyı kabul etti. F Tipi'ndeki mahkumlara ortak kullanım alanları açılıyor.
    Bir yastıkta ölüm
    Yaşlı bir çift sobadan çıkan yangın sonucu dumandan zehirlenerek aynı yastıkta can verdi. Olayı öğrenen çiftin yakınları sinir krizleri geçirdi.
    İhaneti unutmayacağız
    İmam Hatip Lisesi mezunlarının polis okullarına girişini kaldıran tasarının TBMM'de kabul edilmesine, sivil toplum kuruluşları, gönüllü teşekküller ve İHL mezunlarının tepkisi "Bunu yapanları unutmayacağız" şeklinde oldu. İmam-Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER) Başkanı İbrahim Solmaz, İHL mezunu ve mensuplarının, ikinci sınıf insan muamelesine tâbi tutulmalarının asla kabul edilemeyeceğini söyledi. Solmaz, "Oylamaya 'evet' diyen partileri ve milletvekillerini halkımız asla unutmayacaktır. Onlar bu insanların vekili olamazlar" dedi. İHL'lere karşı yapılan bu muamelelerin ayrımcılık ve bir kıyım olduğuna değinen ENSAR Vakfı Müdürü Sabahattin Karasu da, kabul edilen bu kanunun ülkemiz adına acınacak bir durum olduğunu vurguladı. İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Eren Keskin de yapılan uygulamaların son derece antidemokratik olduğunu belirterek, "Türkiye'deki baskıcı sistem devamlı olarak kendine düşman üretiyor" şeklinde konuştu.

    27 Nisan 2001
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED