T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

İ Z L E N İ M

'Esnaf için protesto affı çıkarılmalı'

Merzifon Madeni Eşya Sanatkarları Odası Başkanı Nami Er, esnafın protesto olan senetleri yüzünden kredi alamadığını, bunun önüne geçilmesi halinde piyasanın canlanacağını savundu.

Devlet milletini madem ki yanlış politikaları ile zora soktu, o halde çözüm yollarını da devletin bulması gerekir... Bu görüş her yer ve mekanda söyleniyordu, ancak herhangi bir öneri getiren yoktu.. İşte Merzifon Madeni Eşya Sanatkarları Odası Başkanı Nami Er esnaf ve sanatkarların protesto olan senetleri yüzünden kredi alamadığını ve devletin yanlış politikasının faturasını her konuda olduğu gibi bu konuda da esnaf sanatkarın ödediğini söyledi. Nami Er sanki ekonomik sıkıntıyı esnaf-sanatkar yaratmış gibi, bu kesime verilen kredilerin durdurulduğunu ve adeta zulüm edildiğini söyledi.

4 aydır siftah yapmayanlar var

Ülkenin ekonomik darboğaza düşmesine sebep olan bir suçlu arandığını ve yöneticilerin suçlu olarak da esnaf ve sanatkarı bulduklarını iddia eden Nami Er, "Ellerinden ne geliyorsa esnaf için zulüm politikalarını ortaya koydular tebrik etmek lazım. Bizim odamıza bağlı 700 üyemiz var, belki de aralarında sıkıntıya teslim olmayan 20 işyeri sahibi vardır. Ben iyi biliyorum ki aramızda 4 aydır hiç siftah bile yapmayan meslektaşımız var. Bir başka deyişle, bizim %65'imizi kriz etkiledi" şeklinde konuştu. Hükümetin yanlış üzerine yanlış yaptığını belirten Er, "Hiç değilse esnaf kredileri durdurulmasaydı bu kadar sıkıntı olmazdı. Esnaf Kefalet Kooperatifi kredileri kesilmemiş olsaydı esnaf-sanatkar hiç değilse Bağ-Kur ve SSK borcunu öderdi; hiç değilse borcunu ödediği için sağlık karnesini alabilir, hasta olanı tedavisini yaptırabilirdi. Esnafın sağlığı bile garanti altında değil. Bu devleti idare edenlerin ayıbıdır" dedi.

Kredi verilse piyasa rahatlar

Türkiye genelinde esnafın kullandığı kredinin tamamının 420 trilyon olduğunu ifade eden Nami Er bu rakamın Murat Demirel ve Dinç Bilgin'in gerçekleştirdikleri vurgunun %25'i bile olmadığını söyledi. Esnafa şimdi hiç kredi verilmediğini, kredi verildiği takdirde piyasanın rahatlayacağını söyleyen Er, "Kredi verilse, esnaf nefes alır ve kriz bir noktada önlenmiş olur. Ancak daha da önemlisi, hükümet derhal protesto olan senetler ve karşılıksız çıkan çeklerle ilgili olarak af çıkarmalı, protestolu tüccar ve karşılıksız çek yasağına yakalanan çek hamileri rahatlatılmalıdır. Suçlu olan devleti iyi idare edemeyenler ve devleti hortumlatanlardır. Bizim bunda günahımız yok. Bizim dara düşmemize devleti yönetenler sebep olmuştur" şeklinde konuştu.

 

'Aman hükümet yıkılmasın!'
Bir ziraat odası başkanı söylüyor bunları... Krizden kurtulmak için biçerdöverine kadar satan bir çiftçi... Maksadı hükümetin icraatlarını tasvip ettiği için değil, yeni bir kriz doğar da işler tamamen karmakarışık olur diye istemiyor hükümetin gitmesini. Merzifon Ziraat Odası Başkanı İsmail Çelik tüm aile efradı ile birlikte hem hayvancılık yapıyor, hem de tarımla uğraşıyor. Fakat ne hayvancılıktan memnun, ne de zirai gelişmelerden. Çünkü o soğan ekmiş elinde kalmış, küçükbaş hayvan beslemiş kurbanda elinden zor çıkarmış..

26 Nisan 2001
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED