T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Dünya kasırgalara teslim

Fransa'da kasırganın devirdiği ağacın altında kalan 10 kişi öldü, 85 kişi yaralandı. Filipinler'i esir alan Utor kasırgası ise geride 101 ölü, 56 kayıp, 126 yaralı ve binlerce evsiz bıraktı.

Fransa'nın Strasbourg kentinde kasırga faciaya yol açtı. Şiddetli rüzgarı beraberinde getiren kasırganın bir açık hava tiyatrosunu izlemeye gelen kalabalığın üzerine devirdiği ağaç, 10 kişinin ölümüne, 18'i ağır 85 kişinin de yaralanmasına neden oldu. Paris'i etkisi altına alan şiddetli yağış ve rüzgar yüzünden Eyfel Kulesi'nin çevresindeki evler de boşaltıldı.

Fransa'nın doğu kenti Strasbourg'un varoşunda yaşanan olayda, Parc du Chateau de Pourtales'da düzenlenen tiyatroyu izlemek için 120 kişilik bir kalabalık toplandı. Görgü şahitleri, kasırgadan hemen önce başlayan yağmurdan kaçmak için kalabalığın çadırlara sığındığını, bu esnada çok büyük bir ağacın insanların üzerine devrildiğini anlattı.

Strasbourg itfaiyesi, ölü ve yarılalara ulaşabilmek için yolları kapatan ağaçların dallarını kesmek zorunda kalırken 300 kişilik kurtarma ekibinin çalışmalara katıldığı bildirildi. Bir görgü şahidi kadın, olayı, "Her şey bir anda oldu. Önce yağmur başladı ve seyirciler, çadırların altına sığındı. Bu esnada büyük bir ağaç dalı kırıldı ve bazı seyirciler, çadırların altında kalamayacağımızı söyledi. Tam çadırdan çıkarken büyük bir ağaç üzerimize devrildi" diye anlattı.

Utor tayfunu 101 ölü bıraktı

Avrupa'da etkili olan şiddetli fırtına, Belçika, Almanya ve Fransa'da ağaçların devrilmesine ve insanların ölümüne yol açıyor. Belçika'nın başkenti Brüksel'de de önceki gece başlayan şiddetli fırtınada, bir ağacın aracın üzerine düşmesi üzerine araçta bulunan 2 kişinin öldüğü belirtildi. Almany'`yı da etkisi altına alan fırtınada, Mannhei'`da aracına kopan bir ağaç dalının düşmesi sonucu bir kişinin öldüğü bildirildi.

Açıklamada, fırtına ve aşırı yağışlar yüzünden ülkede toplam 10 kişinin yaralandığı, yolların köklerinden kopmuş ağaçların sel sularıyla yollara yığılması sonucu ulaşımın yapılamadığı kaydedildi.

Filipinler'i vuran Utor tayfununu ise, arkasında 101 ölü bıraktı. Tayfunda 58 kişi de kayboldu, 126 kişi de yaralandı. Geçen hafta ülkenin kuzey ve güneybatı bölgelerinde etkili olan tayfunda, birçok bölgede seller meydana geldi, 3 bin 700'den fazla ev yıkılırken 8 bin 390 ev hasar gördü. Evlerini kaybeden 12 binden fazla kişinin, 86 tahliye merkezi ve sığınaklarda yaşamını sürdürdüğü belirtilen açıklamada, 11.2 milyon dolar maddi hasar meydana geldiği kaydedildi.

Ölenlerden 68'inin, dağlık Baguio eyaleti, Benquet, Abra, Dağ Eyaleti ve Apayao'da geçtiğimiz Çarşamba ve Perşembe günü etkili olan kasırganın yolaçtığı toprak kaymalarında hayatını kaybedenler olduğu belirtildi.

Hızı saatte 170 kilometre olan kasırga, Filipinler'de hayatı felçetmişti. Utor Kasırgası, toprak kaymalarına, sel baskınlarına ve denizde şiddetli fırtınaya sebep olurken ülkede yaklaşık 590 bin kişinin yer değiştirmek zorunda kaldığı ifade edildi.

 
ABD-Avrupa kapışması
Zenginler Klübü'nün ekonomi bakanları toplantısında ABD ve Avrupalı temsilciler küresel ekonomideki durgunluğun sebebi olarak birbirlerini suçladılar.
Hiç durmadan 504 kilometre yüzdü
El Halil'de silahlı çatışma
Batı Şeria'daki El Halil kentinde dün Filistinliler ile İsrail askerleri arasında silahlı çatışma çıktı. Filistinli görgü tanıkları, Filistinli silahlı kişilerin kentteki Avraham Avinu Yahudi yerleşim birimine bir ya da iki mermi attığını, İsrail askerlerinin buna "bütün yönlerden yoğun ateşle" karşılık verdiğini söyledi. İsrail ordu sözcüsü, askerlerin silahlı Filistinliler'e ateş açtıklarını doğrulayarak, 400 yerleşimciden yaralanan olmadığını belirtti. Görgü tanıkları, İsrail ateşinde Filistinliler'e ait bazı araç ve evlerin hasar gördüğünü söylerken, olaydan sonra İsrail'in kentin Filistin denetimindeki bölgelerinde sokağa çıkma yasağı uyguladığı kaydedildi.
Hitler'in evi otel oldu
Adolf Hitler'in 2. Dünya Savaşı sırasında Berchtesgaden kasabasındaki "Kartal yuvası" adlı evinin bulunduğu arazide lüks bir otelin yapımına başlandı. Golf sahasına da sahip olacak toplam 138 odalı otelin yapımının 2005 yılında tamamlanacağı ve en az yaklaşık 36 milyon Euro'ya mal olacağı belirtildi. Bayvera Eyaleti Maliye Bakanı Kurt Faltlhauser, bölgenin aşırı sağcılar için bir "hac yerine" dönüşmemesi amacıyla böyle bir projeyi uygun gördüklerini söyledi. Almanya'da nazilerin iktidara geldiği 1933 yılında Hitler'in Obersalzberg yöresinde satın aldığı ev, 2 yıl sonra daha da büyütülmüş, sonraki yıllarda da bir sığınak haline getirilmişti. "Kartal yuvası" 1945 yılında Amerikan bombardımanı sırasında tümüyle yıkılmıştı.
8 Temmuz 2001
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED