T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R

Tarih havzası 'Eyüp'

Her yıl geleneksel olarak yapılan ve kitaplaştırılan Eyüp Sultan Sempozyumu tarih hazinesinin son parçalarını gelecek kuşaklara aktarmayı amaçlıyor.

Osmanlı döneminde Bilad-ı Selase (Üç Belde) olarak bilinen ilçelerden biri olan Eyüp, tarih, kültür ve sanatta yapılan tüm tahribatlara rağmen tükenmek bilmeyen bir hazine. Bu hazinenin çoğu yağmalanmış. Günümüze kalanlar ise, Eyüp Belediyesi'nin kanatları altına alınmaya çalışılıyor. Kültür etkinliklerine büyük önem veren Eyüp Belediyesi'nin bu anlamda yaptığı hizmetlerden biri de, her yıl geleneksel şekilde Mayıs ayında yapılan Eyüp Sultan Sempozyumu. Sempozyumun bu yıl beşincisi gerçekleşti.

Konuyla ilgili görüşlerini sorduğumuz Eyüp Belediye Başkanı Ahmet Genç "Elimizde kalan tüm Osmanlı eserlerini halkımıza yeniden kazandırmak ve kaybolmuş eserleri kitaplar arasında mahfuz hale getirmek adına, Eyüp Sultan'la ilgili bir akademisyen çalışma yaptıralım istedik. O nedenle üniversitelerdeki hocalara ilk sempozyumu başlatırken davetiyeler göndermiştik. Eyüp Sultan'ın dününü, tarihini, geçmişini bugüne yansıtacak araştırmacılar katıldılar ve birinci sempozyumumuzu öyle başlatmış olduk" diye anlattı beş yıl öncesini.

"Eyüp'e daha farklı bakmaya başladım"

Bir yaşından beri Eyüp'te oturduğunu söyleyen Eyüp Belediye Başkanı Ahmet Genç, sempozyumun kültür hayatımıza katkılarını ise şöyle anlattı: "Eyüp Sultan'ı bu sempozyumlarla daha farklı tanımaya başladım. Sokakta yürürken baktığınız türbeyi, çeşmeyi, camiyi şimdi daha farklı görmeye başlıyorsunuz. Bizim içinde bir farklılık oldu. Biz dahi ilk sempozyumdan sonra, Eyüp böyleymiş demeye başladık."

Başkan'a Eyüp Belediye'sinin diğer bazı belediyelere fark atacak şekilde, neden kültür-sanata bu kadar önem verdiğini sorduğumuz da "İlçe olarak hazinemiz o çünkü" cevabını alıyoruz. Dünya kültür alanına sunacak daha çok hazineleri olduğunu söyleyen Ahmet Genç, beş on yıllık mazisi olan belediyelerin hatta dünyadaki bazı ülkelerin bile böyle bir birikimi olmadığını belirtiyor.

"Gölge etmesinler"

Eyüp'teki tarihî eserlerin çoğunun yok olduğunu söyleyen Genç, en azından geriye kalanların tescillenmesi amacıyla sempozyum kitaplarını oluşturduklarını da açıklıyor. Son olarak "IV. Eyüp Sultan Sempozyumu"nda akademisyenlerin sunduğu tebliğleri kitaplaştıran Eyüp Belediyesi, tebliğlerinin etkinlikten kısa bir süre sonra kitaplaşması dolayısıyla birçok kişinin, özellikle de katılımcıların takdirine mazhar olmuş.

"IV. Eyüp Sultan Sempozyumu Tebliğler" kitabındaki takdim yazısında "Gölge etmesinler, başka ihsan istemez" diyen Ahmet Genç'e bu sitemin kime olduğunu da sorduk. Mahalli idarelerin yetkilerinin kısırlığından bahseden Eyüp Belediye Başkanı, "Şurada bir türbeyi onarmak istediğinizde onaramıyorsunuz. Çünkü Vakıflar'a bağlı. Siz yapın diyorsunuz, bizim paramız yok deniyor. Biz yapalım diyorsunuz, yetkiniz yok deniliyor. 'Gölge etmeyin' dememizin sebebi budur" diye belirtti. Anlayacağınız belediye meclislerinin kanun koyma yetkisinin olmaması belediyenin elini, kolunu bağlamış bir durumda.

Sempozyum kitaplaştı

Eyüp Belediyesi Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından kitaplaştırılan "Eyüp Sultan Sempozyumu Tebliğleri"nde, birçok akademisyenin tarih, kültür ve sanat araştırması yer alıyor. Sonuncusuyla birlikte dört cildi tamamlanan sempozyum kitapları çok değerli bir arşiv oluşturuyor. Belediye Başkanı Ahmet Genç, kitapta sadece mezarlıklarla ilgili tebliğ sunan akademisyenlerin bile olduğunu belirterek "Hâlâ mezarlıktan çıkamamışlar, yazmaya devam ediyorlar. Kimi hat açısından, kimi kültürel değerlerin yansıması açısından ele alıyor konuyu" diyor.

 
BRAD PİTT'İ 'ÖZEL BİR KADIN'LA BULUŞTURAN FİLM MEKSİKALI

BİR GÖNÜL PADİŞAHI Aziz Mahmud Hüdayî
Adını duyduğumuz vakit hangimiz, bu mubarek zâtı, şefkat ve sevgi duyarak hatırlamaz. Onun, ilmi, fazlı ve sahih amelleri, güzellikleri ve kerametleri, gözümüzün önünde birer birer nasıl canlanmaz.. Böyle hallerde, mümkün müdür ki onun türbesini bir daha ziyaret etmek isteği içimizde doğmasın! Bu kerre neşredilen, Dr. Mehmet Emin Ertan'ın "Aziz Mahmud Hüdayî" isimli cep kitabı vesilesiyle, Hazret'i bir kere daha hatırladık ve şu saydığım hissiyatı bir kere daha hissettik.. Bu el kitabında (... polemik konulara girmemeyi...) gibi birkaç eğri büğrü ifade mevcud bulunsa da eserin dili, genel olarak sade ve tabiîdir. Kitabın başında bir giriş var.. (27-47) sayfalar arasında Celvetiyye tarikatı ve Hüdayî'nin sofiliği hakkında bilgiler var. (47-69) sayfalar, edebî şahsiyeti ve eserleri hakkında verilen bilgileri kapsamaktadır. Kitap, 69'dan 183'e kadar da şiirlerinden seçilmiş parçaları ihtiva ediyor. Kitabın sol sayfalarında şiirin orjinali, sağ sayfasında da açıklaması verilmiş. Hüdâyî'nin ister dîvan tarzındaki, ister âşık tarzındaki şiirleri, pek tatlı, pek lirik lâfızlardır.. Okuyunuz.. ve su gibi, şerbet gibi içiniz.. Hayat hakkında.. ölüm, sevgi, aşk ve tevhîd hakkında.. âdemoğlu ve diğer mevcûdat hakkında sizi heyecana, hayrete çeşitli zevklere sürükleyen mısra'lar, beyitler ve sözler.. Kitabı hazırlayan kardeşimize teşekkür ederken büyük mutasavvıfa da rahmetler ve nûrlar dileyelim!..
(Şule Yayınları Tel: 0216 - 638 18 51)
8 Temmuz 2001
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED