T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Hortuma kredi dayanmaz

Türkiye, 3.2 milyar dolarlık kredi için IMF ve Dünya Bankası'nın her istediğine boyun eğerken, kamu kuruluşlarındaki yolsuzluklar ile devletten sadece 2001 yılında 5.6 katrilyon lira hortumlandı.

Türkiye, IMF ve Dünya Bankası'dan gelecek 3.2 milyar dolarlık kredi için, uluslararası kuruluşların her istediğini yerine getirirken, kamu kurum ve kuruluşlarındaki yolsuzluklar ile katrilyonlar hortumlanıyor. Son bir yılda gündeme gelen yolsuzlukların boyutu 5 katrilyon 670 trilyon lirayı buluyor. Ayrıca, bu rakama İnterbank'ın 1.5 milyar dolarlık zararı, kamu bankalarındaki hortumlar dahil değil.

Taviz üstüne taviz

Hükümet, IMF ve Dünya Bankası'ndan 3.2 milyar dolarlık kredi dilimini alabilmek için büyük tavizler verirken, hortumlanan katrilyonlar tahsil edilmeyi bekliyor. Edinilen bilgiye göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) son bir yıl içinde el koyduğu batık bankaların alacakları 12 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Sözkonusu alacakların, şirketlerin mali durumlarının bozuk olduğu gerekçesiyle tahsil edilemiyor.

Mevduat Sigorta Fonu kapsamındaki bir kısmını tasfiye eden bir kısmını da bir bankanın çatısı altında toplayan BDDK, batık alacakları konusunda önemli tahsilatlar sağlayamadı.

Katrilyonluk alacaklar

Hükümet, IMF ve Dünya Bankası'ndan 3.2 milyar dolarlık kredi beklerken, son bir yılda ortaya çıkarılan yolsuzluk skandalının boyutu 5.6 katrilyon lirayı buluyor. Operasyonların boyutu bugünkü dolar kuru baz alındığında 4.3 katrilyon liraya karşılık geliyor. Üstelik bu tutara, bazı batık bankaların devlete olan zararları dahil değil.

Örneğin, Cavit Çağlar'ın sahibi bulunduğu İnterbank'ın devlete 1.5 milyar dolarlık, Etibank'ın ise 438 milyon dolarlık zarar verdiği belirtiliyor. Ayrıca, kamu bankaların katrilyonlara bulan takipteki alacakları da eklendiğinde, hortumlamanın boyutu 10 milyar dolara ulaşıyor.

IMF de rahatsız oluyor

Öte yandan, IMF ve Dünya Bankası'nın da Türkiye'deki yolsuzluk olaylarından rahatsızlık duyduğu belirtildi. IMF'nin bu nedenle, yeni ekonomik program için hazırlanan 47 maddelik niyet mektubuna, yolsuzlukla mücadele sözünün de konulmasını istediği bildirildi.

Devlet Bakanı Derviş'in de, yeni ekonomik program için IMF ve Dünya Bankası'ndan destek istemek için ABD'ye gittiğin de, yanında yolsuzlukla mücadele konusunda yapılanlara içeren bir de rapor götürdüğü kaydedildi. Derviş'in, IMF ile görüşmelerinde, hükümetin yolsuzlukla mücadele konusundaki çalışmalarıyla ilgili bilgi de verdiği ifade edildi.

 
Çalışanın sabrını denemeyin
Kanaatkarlığın sokağa dökülmeyi önlediğini belirten Prof. Dr. Zerrin Söylemez, "Nüfusun yüzde 15`i açlık sınırında. Bu insanları, daha ne kadar sessizliklerini koruyacak diye denememek gerekir" dedi.
Açlık sınırı 269 milyon lira
Yoksulluk sınırı 781 milyon, açlık sınırı ise 269 milyon 506 bin liraya yükseldi. Harcamalara eğlence, sigara ve ev eşyası dahil edilmedi.
Emlakbank'ta devir bir kandırmaca
Banka-Sen Başkanı Ayhan Çivi Emlak Bankası'nda çalışanların düşük ücretlerle başka kurumlara gönderileceğini söyledi.
Öksüz: Gayriden himmet yok
Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz, "Zora girmiş Türkiye'ye (Sana insanlık namına ucuz kredi verebileceğim) diyen dünya kuruluşu yok" diyerek üstü örtülü IMF'ye yüklendi.
Moody's borçlanma notunu düşürmeyecek
Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin iki ağır ekonomik krize ragmen dış borç ödemelerinde istekli davrandığını belirterek, B1 olan dış borçlanma notunu bu aşamada düşürmeyeceğini bildirdi. Ancak Moody's döviz cinsinden kredi notuna ilişkin kriterlerin yakın takibe alınacağı uyarısında da bulundu. Moody's Başkan Yardımcısı Kristin Lindow, dış borç ödemelerinde olduğu gibi iç borç ödemelerinde de Türkiye'nin yoğun çaba sarfettiğini söyleyerek şu günlerde en önemli sorunun piyasalardaki güven kaybı olduğuna dikkat çekti. Lindow, "Ancak güveni tesis etmek bir gecede olacak iş değil" şeklinde konuştu.
8 Temmuz 2001
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED