T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Ecevit'i korkutan mektup

IMF Başkanı Köhler'den yeni bir mektup aldığını kaydeden Başbakan Ecevit, Köhler'in endişelerinin sürdüğünü, Bakan Derviş döndükten sonra ayrıntıların açıklanacağını söyledi

Başbakan Bülent Ecevit, Türkiye'ye verilecek 3.2 milyar dolarlık krediyi askıya alan IMF ve Tütün Yasası'nı veto eden Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e sert çıktı. Ecevit, "IMF Türkiye'de bir hukuk devleti bulunduğunu galiba gözardı ediyor. Oysa ki Türkiye'de herşey tam bir saydamlık içerisinde tartışılır" dedi. IMF Başkanı Horst Köhler'den dün sabah saatlerinde bir mektup alan Ecevit, IMF'yi Türkiye'ye dayatmada bulunmakla suçladı. Ecevit, dün Başbakanlık Merkez Bina'da bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya 10 dakika geç gelen Ecevit, "Toplantımız başlamadan kısa bir süre önce Sayın Köhler'den uzun bir mektup aldım. Tabii onu okumam gerekiyordu, o nedenle geciktim" diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Emlak Bankası ile ilgili yasa Meclis'ten geçti. IMF toplantısıyla aynı gün Sayın Cumhurbaşkanı'nın onayından geçti. IMF kamu sektöründeki işçi ücretlerini aşırı buluyor. Oysa ücret zamları aşırı olmadığı gibi Türk-İş'in bu zamları gelecek yıla bırakması sağlandı. Yine IMF hububat fiyatlarını aşırı buluyordu. Oysa fiyatlardan çok daha yüksek fiyatlarla tüccarlar alım yapıyorlar. Sayın Köhler, benimle yaptığı telefon görüşmesinde faizlerin yüksekliğinden yakınmıştı. Oysa faizlerin yüksekliğinden en başta IMF'in dayatmış olduğu dalgalı kur sistemi sorumludur. Çözümü de birlikte bulmamız gerekir. IMF borç yükünün ağırlığından yakınıyor. Doğrudur, fakat zaten biz de bu borç yükünden kurtulmamıza yardımcı olması için IMF ile ilişki kurduk. IMF'in bu gibi konulardaki haksız iddiaları ve bazı vaatlerine kredilerini ertelemesi iç ve dış piyasalarda Türkiye'ye zarar vermektedir. IMF Türkiye'de bir hukuk devleti olduğunu fazlasıyla göz ardı ediyor."

Derviş gelince açıklarız

Ecevit, ayrıntılı değerlendirmeyi Devlet Bakanı Kemal Derviş'in Türkiye'ye dönüşünde yapacaklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Gerçekleştirdiğimiz yasama çalışmalarından Sayın Köhler övgüyle söz ediyor. Mektubunda Sayın Köhler IMF'nin parasal desteğinin sona erdirilmeyeceğini özellikle vurguluyor. Ancak bazı koşulların yineliyor. Bu koşullardan biri Telekom yönetimiyle ilgilidir, fakat Köhler'in öne sürdüğü iddiaların gerçekle ilgisi yok. Emlakbank sorununun çözüldüğünü kabul ediyor ancak bu konuda Sayın Köhler'in, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu kapsamındaki bankalar konusunda bazı endişeleri de bulunuyor. Biz elimizden geleni yapıyoruz."

Başbakan Ecevit, "hükümetin istifa ederek bir teknokratlar hükümeti kurulmasından söz edildiğini" söylemesi üzerine, "Böyle bir teknokrat hükümeti saçmalıktır" derken, Köhler'in Eximbank konusunda Cumhurbaşkanı Sezer'i eleştirmesini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine de "Cumhurbaşkanlığının yetkilerini her halde başka ülkelerin kuruluşları eleştiremezler" diye cevap verdi. Bir soru üzerine Dışişleri Müsteşarı Faruk Loğoğlu'nun, ABD Büyükelçisiyle görüşerek Türkiye'nin görüşlerini ayrıntılarıyla anlattığını bildiren Ecevit, Büyükelçi Robert Pearson'un da bu görüşleri Washington'a ileteceğini aktardı.

 
'Rotamızı IMF belirleyemez'
Recep Tayyip Erdoğan, rotalarının belli olduğunu, 2 kişiyi yönetmekle 20 milyonu yönetmenin aynı şey olduğunu belirterek, "Programımız belli. Bizimkini IMF belirleyemez" dedi
Tütün yasasının vetosu siyasi
Başbakan Ecevit, Cumhurbaşkanı Sezer'in kendisine sunulan her yasayı imzalamak zorunda olmadığını belirterek, Tütün Yasası'nı geri çevirdiğini anımsattı.
Cumhurbaşkanı Sezer'i ikna eden rakamlar
40 milyar $ buhar oldu
DSP Genel Başkan Yardımcısı Rahşan Ecevit'in koalisyon öncesi MHP'yi hedef alan ağır sözlerinin ardından kurulan 57. Hükümet, krizle başlayan icraatlarını krizlerle devam ettiriyor.
ANAP GENEL BAŞKAN ADAYI VEHBİ DİNÇERLER
Yılmaz'la olmaz
Sorun son 10 yıl içinde ortaya çıktı ve bizim eleştirdiğimiz dönem bu dönemdir. Sorun, Sayın Yılmaz'ın ANAP'ın kuruluşunda kurucu felsefeyi tam olarak kavrayamamış olmasıdır.
'Tarkan'ı sever misiniz' gafı Bahçeli'yi kızdırdı
Önceki gün bir dizi açılışa katılmak üzere gittiği Kırıkkale'deki halk konserini izleyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye sunucu Ece Erken'in "Tarkan'ı sever misiniz?" diye sorması Bahçeli ve MHP'lilerin canını sıktı. Bahçeli, açılışlardan sonra belediye tarafından organize edilen gece için Belediye Başkanı Mustafa Pekdoğan'ın adının verildiği parka geldi. Gecenin sunucusu Ece Erken'in sanatçıların parka geç gelmesi nedeniyle konuşacak bir şey bulamayıp, seyircilere hitaben, "Hangi sanatçıyı seversiniz? İbrahim Erkal'ı sever misiniz? Tarkan'ı sever misiniz?" diye sorduktan sonra Devlet Bahçeli'ye "Bir de Sayın Bahçeli'ye soralım, Tarkan'ı sever misiniz?" deyince MHP'lilerin yuhlaması ile karşılaştı.
8 Temmuz 2001
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED