T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

40 milyar $ buhar oldu

DSP Genel Başkan Yardımcısı Rahşan Ecevit'in koalisyon öncesi MHP'yi hedef alan ağır sözlerinin ardından kurulan 57. Hükümet, krizle başlayan icraatlarını krizlerle devam ettiriyor. Kemal Derviş'in Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevine getirilmesinden sonra IMF ile imzalanan 16 milyar dolarlık anlaşmanın ikinci diliminde yer alan 3 milyar doları alabilmek için her yolu deneyen ortaklar, bugüne kadar çıkardıkları krizlerle Türkiye'nin yaklaşık 40 milyar dolarının uçup buharlaşmasına neden oldular. İşte ortakların kriz karnesi:

İDAM KRİZİ: Teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın yakalanmasının ardından DSP ile MHP arasında başgösteren idam krizi, hükümetin ilk krizi oldu. Hükümet kopma noktasına geldi. Başbakan Ecevit ve ANAP lideri Mesut Yılmaz MHP lideri Bahçeli'yi zor ikna edebildi. Borsa iki gün boyunca allak bullak oldu.

AF KRİZİ: MHP'nin Bahçelievler katliamı sanıklarından Haluk Kırcı, DSP'nin Eşber Yağmurdereli'yi af kapsamına alması sebebiyle başgösteren kriz, DSP ile MHP'yi bir kez daha karşı karşıya getirdi. Meclis Anayasa Komisyonu'ndaki kriz MHP'nin bazı üyelerini değiştirmesi ile son bulurken, yasa Cumhurbaşkanı Demirel tarafından veto edildi. Yasanın ikinci kez Meclis'te ele alınışı sırasında Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk rest çekince ikinci kriz patlak verdi. MHP İçel Milletvekili Ali Güngör, Ecevit'e yönelttiği ağır eleştirilerini bedelini istifa ile ödedi.

YÜCE DİVAN KRİZİ: ANAP lideri Mesut Yılmaz hakkındaki Meclis soruşturmaları yüzünden MHP ile ANAP karşı karşıya geldi. MHP, Yılmaz'ı Yüce Divan'a gönderdi. Bahçeli, milletvekillerini serbest bıraktı, hükümet bozulma noktasına geldi.

BANKALAR KRİZİ: Emlak, Halk ve Ziraat Bankası'nın birleştirilmesi yüzünden yine DSP ile MHP arasında kriz çıktı. MHP'li Devlet Bakanı Faruk Bal, uzun süre kararnameyi imzalamadı.

5+5 KRİZİ: Cumhurbaşkanı Demirel'in görev süresinin uzatılmasını ortaklarına zor da olsa kabul ettiren Ecevit, Meclis'teki direniş üzerine Demirel'i seçtiremedi.

YETKİ YASASI KRİZİ: Hükümet Meclis'ten aldıkları Yetki Yasası çerçevesinde bazı kanunları KHK şeklinde çıkarmaya karar verince Cumhurbaşkanı Sezer'e takıldı. Köşk ile hükümet orasındaki kriz, aşılamadı.

RTÜK KRİZİ: RTÜK Yasası konusunda uzlaşamayan hükümet ortakları Meclis Anayasa Komisyonu'nda birbirine düştü. MHP Kayseri Milletvekili Sadık Yakut'u, DSP ise İzmir Milletvekili Mehmet Özcan'ı komisyondan aldı. RTÜK'le ilgili ikinci krize milletvekilleri uzun süre direndi. Yasa, veto edildi.

22 ŞUBAT KRİZİ: Bankalarla ilgili düzenlemeler ve üç bankanın birleştirilmesine ilişkin kriz 22 Şubat krizinin yaşanmasına neden oldu. Krizin Türkiye'ye faturasının 4.5 milyar dolar oldu.

MGK KRİZİ: İyi gitmeyen ekonomiye rağmen Cumhurbaşkanı Sezer ile Başbakan Bülent Ecevit, yolsuzluklar konusunda birbirine girdi. Devlet krizine dönüşen olayın ardından 22 Şubat'ta develüasyon yapıldı. Krizin bankalara maliyeti 10 milyar doları buldu.

HUBUBAT KRİZİ: Devlet Bakanı Derviş ile MHP'li Tarım ve Köy işleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, hububat taban fiyatları konusunda birbirine girdi.

TELEKOM KRİZİ: Telekom Yasası yüzünden patlak veren ilk krizin ardından Derviş ile Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz arasındaki kriz, hükümeti kopma noktasına getirdi. Telekom Üst Kurulu'nun yapısı konusundaki ikinci Telekom krizi borsayı allak bullak ederken IMF ile hükümeti karşı karşıya getirdi. Kriz sürüyor.

ÖZELLEŞTİRME KRİZİ: Bazı bankaların özelleştirilmesi ile başlayan kriz, bor madenlerinin özelleştirme kapsamına alınmasıyla doruğa ulaştı. ANAP'lı Yalova ile DSP'li Şükrü Sina Gürel arasındaki kriz, borun özelleştirme kapsamından çıkarılması ile son buldu.

TÜTÜN KRİZİ: Tütün Yasası sebebiyle ANAP'lı Devlet Bakanı Yüksel Yalova ile Derviş arasındaki kiriz Yalova'nın istifası ile son buldu. İki gün boyunca borsa diken üstünde oturdu.



8 Temmuz 2001
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED