T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Bir kasa attı hayatı değişmedi

Yazarkasayı Ecevit'e fırlatan Ahmet Çakmak, yaptığı eylemin amacına ulaşmadığını belirterek "Herkes beni tanıyor, ama 'Şöhret felakettir' sözündeki felaketi yaşıyorum" diyor.

Başbakanlık'ta yazarkasa eylemini gerçekleştiren Ahmet Çakmak, yaptığı eylemin sadece kendisinin değil toplumun hislerini yansıttığını ama bugüne kadar bunun yetkililer tarafından görülmediğini söyledi. Gerekirse tekrar eylem yapabileceğini kaydeden Çakmak, esnaf ve ticaret odalarının üzerine düşeni yapmadığını söyledi. Çakmak samimi sohbetimizde bize ilginç analizlerde bulundu...

Başbakanlık'ta bir eylem yaptınız ve Türkiye'nin gündemini belirlediniz. Aradan geçen 3 aylık sürede neler yaptınız?

Bu geçen sürede şunu anladım ki kimse kimseye destek olsun, yardım olsun diye birşey vermiyor. Kimileri reklam peşinde, kimileri de beni kullanmak istedi. Şu anda maddi olarak eskisinden farklı değilim, yine kira, elektrik, su, telefon faturaları, bakkal borcumu ödeyemiyorum. Cumhurbaşkanı ile görüşme talebim oldu, telgraf çektim ancak Ankara Terörle Mücadele Şubesi'nde ifade verdim. "Beni unutun" adını verdiğim 300 sayfalık bir kitap yazdım. Protesto eylemini niçin yaptığımı, nasıl planladığımı ve sonrasında yaşadıklarımı anlattığım kitabımı basacak yayınevi arıyorum. Bir şiir kaseti çalışmam var.

Eylemin hemen ardından günlerce basında yer aldınız, bir anda Türkiye sizi tanıdı. Bunun olumsuzluklarını yaşadınız mı?

Basın ilk günden itibaren bana büyük destek verdi. Hatta Batı basını benim "halk kahramanı" olarak gösterdi. Ben kahraman olmak için kesinlikle eylem yapmadım. Bir anda herkesin tanıdığı ilgi gösterdiği bir insan oldum ama ben bundan çok sıkılıyorum. Özgürlüğümün kısıtlandığını düşünüyorum. Hatta "Şöhret felakettir" sözünü yaşıyorum şimdi. Ben şimdi felaketi yaşıyorum.

Eylem amacına ulaşmadı

Bu eylemi yaparken bu noktaya gelebileceğinizi tahmin ettiniz mi?

Ben Allah'tan ek süre aldığımı düşünüyorum. Eylemi yaparken öldürülebileceğimi düşünüyordum. Bir ses, bir mesaj olsun diye herşeyi göze alarak eylemi gerçekleştirdim.

Eyleminiz amacına ulaştı mı?

İnsanların bana olan desteklerinden mutlu oluyorum ama benim en çok üzüldüğüm taraf eylemin amacına tam olarak ulaşmaması.

Niçin eylem amcına ulaşmadı?

Bunun iyi tahlil edilmesi gerekirdi ama gelinen şu noktada bunun yeterince anlaşıldığını sanmıyorum.

Yine eylem yapar mısınız?

Hayatımda hiç vazgeçmedim, sürekli mücadele ettim. Gerekirse yine eylem yaparım.

Yaptığınız eylem de bazıları tarafından "provokasyon olabilir" şeklinde değerlendirildi.

Eylem yaptığım gün Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ali Rıza Ercan, "esnaf değil provokatör" olabileceğimi söylemişti. Kendisine bütün evraklarımı götürdüm ve "provokatör müyüm esnaf mıyım" diye sordum. Evrakları inceledi ve "evet siz esnafsınız" demek zorunda kaldı. Esnaf, ticaret odaları gibi yerler bugüne kadar esnafın hiçbir sorununa çare bulamamışlardır. Zaten Derviş Günday da, "Biz eylem yapsaydık, Ahmet Çakmak kadar etkili olmazdı" dedi.

Başbakanlık'ta eylem yaptığınız gün Siteler esnafı da ilk defa yürüdü. Daha sonra eylemler sürdü, olaylar oldu. Bu bir tesadüf mü?

Ben Siteler'e gittim ve esnafla görüştüm. Oradaki insanlar, "Sizin yazarkasayı atmanızı televizyonlarda gören onlarca esnaf yazarkasalarını alarak sokağa döküldü" dediler. Benim yaptığım onlara sadece bir ilham kaynağı olmuş.

Tek başınıza tüm Türkiye'deki esnaf eylemlerinden daha fazla ses getirdiniz. Bunu neye bağlıyorsunuz?

Ben sesimi nasıl duyurabilirim diye çok düşündüm ve böyle bir yöntem geliştirdim. İnsanlar da düşünmeli. Sürü psikolojisinden kurtulmalıyız. Ne tarafa sürerlerse o tarafa gitmekten vazgeçmeliyiz.

'Şiir yazıp destekli atarım'

Şiir kaseti hazırlığınızdan bahsettiniz, şiir yazar mısınız?

Evet.

Hangi konuda şiirler yazarsınız?

Genelde toplumsal sorunları şiirlerimde işlerim. Gençliğimde aşk şiirleri de yazmıştım, ama şimdi daha çok sosyal konular beni ilgilendiriyor.

Çok akıcı konuşuyorsunuz, bunun kaynağı radyoculuk mu?

Aslında ben akıcı konuşmaktan ziyade, destekli atarım.

İnternet sitesi kurmanızın amacı nedir?

İnsanlarla daha kolay iletişim kurabilmek için bu siteyi kurdum.

Şair yönü de bulunan Çakmak'ın yazdığı şirden bir pasaj:

Analık uğruna kovulduğum babaevi geldi aklıma.
Yıllarca buluşamadığım kardeşlerim geldi aklıma.
Sağ gözümün sol gözüme muhtaç olduğu,
Uykularımın bölünüp gecelerimin söndüğü
Hastane kapılarında şu bedenimin söndüğü
Mahkeme kararlarıyla yıkıldığım günler geldi aklıma.

Mamak'taki mütevazı evinde Yeni Şafak'ı konuk eden Ahmet Çakmak, 3 aylık sürede "Beni Unutun" adında 300 sayfalık bir kitap yazmış, "www.yazarkasaeylemcisi.org.tr" adresli bir internet sitesi oluşturmuş ve şimdi de şiir kaseti çıkarmak için çalışmalar yapıyor. Ahmet Çakmak eylem yaptığı için 47 milyon liralık verilen para cezasını ödediğini de sözlerine ekliyor.

 
Dokunulmayanlar
Usûlsüzlük iddiaları tescillenen Gazi Erçel, Yenal Ansen, Gökhan Yardım, Yurdakul Yiğitgüden gibi "dokunulmazlık zırhı"na bürünen birçok bürokrat yargılanamıyor.
Evrak krizi büyüyor
Hayali ihracata ağır ceza
Kaçakçılara ve hayali ihracat yapanlara, sağlayacakları menfaatin 5 katına kadar ağır para cezası verilecek. Hayaliciler 1-5 yıl hapis cezasıyla da cezalandırılacak.
'Tutanaklarda çelişki var'
İHD, Bingöl kırsalında yapılan 1 askerin hayatını kaybettiği, 20 örgüt mensubunun ise ölü ele geçirildiği operasyon hakkında rapor hazırladı. Raporda, tutanaklar arasında çelişki olduğu ileri sürüldü.
DEPREMİ 7 saniye önce bileceğiz
Depremi 7 ila 12 saniye önce haber almayı sağlayacak Erken Uyarı Sistemi 1.5 yıl içinde tamamlanacak. Uzmanlar, sistemin, halka doğrudan faydası olmayacağını belirtiyorlar.
Dil öğrenmek için yurtdışı
Yabancı dilini yurtdışında geliştirmek isteyen gençler için yaz tatili iyi bir fırsat olurken, organizasyon şirketine başvuranlara bütün işlemlerini belgelendirmeleri öneriliyor.
Asım Ülker toprağa verildi
Ülker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ülker'in ağabeyi Asım Ülker, dün dualarla defnedildi.
'Yolsuzluğun kökü kazılacak'
İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, "Yolsuzluklarla mücadele kökü kazınana kadar, adalete ve hukuka uygun bir şekilde kararlılıkla devam edecektir" dedi. Bakan Yücelen, İçel'in Anamur ilçesinde yaptırılan Emniyet Müdürlüğü'nün yeni hizmet binasının açılış töreninde, ülkemizde sağlanan huzur ve güven ortamının, güvenlik güçlerinin başarı ve fedakarlıklarının eseri olduğunu söyledi. Konuşmasında adeta bir demokrasi dersi veren Bakan Yücelen, "Bugün her Türk vatandaşı, bölünmez bütünlüğümüz konusunda bir gönül birliği oluşturmuştur. Türk halkı, Türkiye'yi çağdaş uygarlık düzeyine eriştirecek ve olumsuzlukları önleyecek fikirlerin ancak demokrasi içinde gelişebileceğine, meyvelerini vereceğine yürekten inanmıştır. Bu nedenle demokratik düzeni insan hak ve hürriyetlerini zedelemeye, tahrip etmeye, ortadan kaldırmaya yönelik her türlü hareketin üzerine cesaretle gidilecektir" dedi.
Öldürülen militanın yakınları gözaltında
İstanbul Avcılar'da, önceki gün ölü olarak ele geçirilen DHKP-C militanı 24 yaşındaki teröristin, gerçek kimliği belli oldu. Adli Tıp Morgu'nda yapılan incelemelerde teröristin isminin Bülent Doğan değil İsmail Karaman olduğu belirlendi. Karaman'ın Yenibosna'da ikamet ettiği ve üzerinden çıkan kimliğin sahte olduğu ancak kimlik üzerinde yeralan resmin İsmail Karaman'a ait olduğu belirtildi. Adli Tıp Morgu'na kaldırılan cesedi almak için gelen ve İsmail Karaman'ın yakını olduğu belirlenen 3 kişi gözaltına alındı. Karaman'ın avukatları, cenazeyi Yinebosna Cemevi'ne götürmek istediklerini ancak polisin buna izin vermediğini belirttiler. Adli Tıp Kurumu Morgu'ndan alınan cenaze, toprağa verilmek üzere karayoluyla Malatya'ya doğru yola çıkarıldı.
8 Temmuz 2001
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED