T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

B İ L İ Ş İ M

TT'yi devreden çıkar tasarruf et!

Sabit telefondan cep aramalarında maliyetin yüksek oluşu, yeni sistemleri zorunlu kılıyor. FCT (Fixed Cellular Terminal), görüşmeleri cebe yönlendirerek, TT'yi devreden çıkarıyor ve % 70 tasarruf sağlıyor.

Sabit telefondan cep telefonlarının aranması sırasında, konuşma ücretinin tümünü Türk Telekom (TT) alırken, bu görüşme esnasında teknik altyapısı ve baz istasyonları kullanılmasına rağmen, GSM operatörleri hiç bir gelir elde etmiyorlar. Bu durum karşısında, GSM operatörleri TT'ye başvurarak, sabit telefondan cep telefonlarının aranması sırasında elde edilen gelirlerin paylaşılması gerektiğini belirtmişler fakat bu teklif kabul görmemişti.

İki taraf da kârlı çıkıyor

Özellikle şirketlerde sabit telefonlardan cep telefonlarının aranmasının sıklığı, bu görüşmelerden GSM operatörlerinin pay almıyor oluşu ve bunun şirketlere de yüksek maliyet getirmesi üzerine çözüm olarak devreye FCT (Fixed Cellular Terminal) giriyor. Bu sistemle, sabit telefondan cep telefonu arandığında sistem otomatik olarak devreye girerek, görüşmeyi GSM hattına yönlendiriyor. Bu şekilde, sabit telefondan cebe yapılması gereken görüşme cepten cebe görüşme haline geliyor ve bundan hem GSM operatörleri hem de şirketler karlı çıkıyor. Sabit telefondan arama ücretlendirilmesinde çok yüksek bir tarife sözkonusuyken, FCT ile cepten cebe aramaya dönüşen görüşmelerde % 70 tasarruf sağlıyor.

Teknolojik avantajları var

Kendi kısa sürede amorti eden FCT'lerin bir diğer avantajı da, sabit telefonlarda bulunmayan teknolojileri desteklemesi olarak ifade ediliyor. Önde gelen özellikler, konferans görüşme, arayan numarayı gösterebilme ve faks/data iletişimi sayılabilir. Ericsson'ın iki adet FCT santral modeli bulunuyor. Bunlardan "F121s" santrali olmayan küçük işletmelerin ve evlerin cep terminali olarak tanımlanırken, "F151s" modeli ise santrali olan orta ve büyük ölçekli şirketlere yönelik cep terminali olarak ifade ediliyor. Detaylı bilgi için, Ericsson Müşteri Hizmetleri'nin (0212) 473 77 77 numaralı telefonundan bilgi alınabilir.


Ellison, Oracle 9i'yi anlattı

Dünyanın en büyük teknoloji konferanslarından Oracle OpenWorld, tarihinde ilk kez Amerika sınırları dışında düzenlendi. 10 bine yakın BT (Bilişim Teknolojileri) uzmanını Berlin'de ağırlayan Oracle OpenWorld, geleceğin açık teknolojilerine yepyeni anlamlar kazandırdı. Oracle Başkanı Larry Ellison'ın uzun zamandır beklenen Oracle 9i İnternet Veritabanı'nın dünya lansmanını yaptığı ve pekçok Türk BT uzmanının da katıldığı konferansta, 250'den fazla seans düzenlendi. Oracle OpenWorld'ün bu seneki en büyük özelliği ve farklılığı, Oracle Başkanı Larry Ellison'ın yeni kuşağın yetenekli İnternet uygulamalarına yönelik geliştirilen ilk yazılım altyapısı Oracle 9i İnternet Veritabanı'nı günyüzüne çıkarmış olması.


TEKNOLOJİ VİTRİNİ

  • Intel işlemcide 1.8 Ghz. hızına ulaştı

    Bilgisayar işlemci üreticisi Intel, 1.8 ve 1.6 gigahertz gücündeki Pentium-4 işlemcilerini piyasaya verdiğini duyurdu. 1.8 ghz`lik işlemciler 562 dolardan satılıyor. Intel, Nisan ayında piyasaya çıkardığı 1.7 ghz gücündeki işlemcileri ise 352 dolardan satarak başlıca rakibi AMD`ye karşı fiyat kırma savaşı başlatmıştı.

  • IBM'den silikon temelli hızlı transistör

    IBM, silikon temelli transistörlerde 200GHz sınırını geride bırakan, SiGe teknolojisi temelli yeni bir transistör geliştirdi. Yeni işlemci performansta yüzde 80 artış, elektrik tüketiminde yüzde 50 azalma sağlayacak. IBM, yeni transistörün, iki yıl içinde iletişim yongalarının hızını 100GHz seviyesine çıkaracağını tahmin ediyor.

  • Yeni Dell Inspiron 2500 piyasada

    Sentim, distribütörlüğünü yaptığı Dell'in Inspiron 2500 notebook'unu piyasaya sundu. Pentium III 850 MHz işlemci, 128 MB SDRAM, 14" veya 15" ekran seçenekleri, entegre faks modemi ile kullanıcıların bir çok ihtiyacına yanıt verebilen Dell Inspiron 2500, ayrıca modüler "all in one" özelliği ile genişlemeye uygun yapısına sahip bulunuyor.

  • Dünyanın en ince telefonu Samsung

    Samsung, sadece 9.8 mm olan, en dünyanın en ince cep telefonunu Kore'nin başkenti Seul'da düzenlenen Expo Comm Korea 2001 Fuarı'nda basına tanıttı. Sekiz satırlı LCD ekran ve güçlü bir kablosuz internet fonksiyonuna sahip olan telefon, cep telefonu sektöründe ilk kez eni 1cm'in altına inen model oldu.


  •  
    MS, Windows XP ile kişisel bilgileri arşivleyecek
    Microsoft'un yeni ürünlerinin kayıt sırasında bilgisayarda bulunan "kişisel verileri" de kayda geçireceği öne sürüldü. Bunu doğrulayan Microsoft, kişisel bilgilerin şifreleneceğini ve kötü niyetli kişilerin eline geçmesinin önlenecegini iddia ettiler. Bu arada, çok sayıda Windows-XP ürünü satın alan büyük firmalara indirim yapan ve onları kayıt mecburiyetinden muaf tutan Microsoft, özel kişiler için böyle bir uygulama öngörmediğini ifade etti. Bu uygulamanın, ayırımcılık olarak nitelendiriliyor.
    Lisans metodu çok can yakacak
    Öte yandan evinde birden fazla bilgisayarı olan ve bunları Microsoft'un yeni ürünü Windows-XP'ye yükseltmek isteyenler, her bilgisayar için ayrı ücret ödemek zorunda kalacaklar. Microsoft tarafından "XP" kuşağıyla başlatılan yeni uygulama çerçevesinde satın alınan her yazılım sadece tek bir bilgisayarda kullanılabilecek.
    10 Temmuz 2001
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED