T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Batık sayısı 18

5 banka ile birlikte son 4 yılda fona devrolunan banka sayısı 18'e yükselince fon, ticari bankaların yüzde 30'unu ele geçirmiş oldu.

Bayındırbank, EGS Bank, Kentbank, Tarişbank ve Sitebank'ın, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devriyle birlikte, son 4 yılda Fon'a alınan banka sayısı 18'e yükseldi.

Fon daha önce sırasıyla, Türkbank, Bank Ekspres, Interbank, Egebank, Yurtbank, Sümerbank, Esbank, Yaşarbank, Etibank, Bank Kapital, Demirbank, Ulusal Bank ve İktisat Bankası'na el koymuştu. BDDK, ayrıca Türkiye Emlak Bankası'nın ve İhlas Finans'ın da bankacılık yapma izinlerini kaldırdı. Fon, faaliyette bulunan ticari bankaların yüzde 30'unu ele geçirmiş oldu.

Bankalara yeni yönetim

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilen, Bayındırbank, EGS Bank, Kentbank, Tarişbank ve Sitebank'ın yeni yönetim ve denetim kurulları belirlendi. Sitebank A.Ş'nin Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanlığı'na Hatice Lale Eralp, Yönetim Kurulu üyeliklerine Oğuz Aktan, Yılmaz Ocakçıoğlu, Orhan Güven ve Mehmet Suphi Bilgin, Denetim Kurulu üyeliklerine de Turan Özbay ile Ali Mahir Kadayıfçı getirildi.

Milli Aydın Bankası (Tarişbank) T.A.Ş`nin Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanlığı'na Cemalettin Hasdemir, Yönetim Kurulu üyeliklerine Ömer Lütfü İplikçioğlu, Mustafa Tuluy Uluğtekin, Şeniz Bakkal ve Emin Ferhan Gökbayrak, Denetim Kurulu üyeliklerine Mehmet Yavaş ile Necdet Şaban Adalı atandı.

Kentbank A.Ş'nin Yönetim Kurulu Başkanlığı'na Tevfik Altınok, Genel Müdür ve Yönetim Kurulu üyeliğine Cenk Divitoğlu, Yönetim Kurulu üyeliklerine Tanju Polatkan, İbrahim Yaycıoğlu, Adlan Özen, Hasan Ulukanlı, Hasan Eken, Denetim Kurulu üyeliklerine Ragıp Karacaoğlu ve Mustafa Akbulut getirildiler.

Ege Giyim Sanayicileri Bankası A.Ş`nin (EGS Bank) Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanlığı'na Azmi Yıldırım, Yönetim Kurulu üyeliklerine Oğuz Aktan, Yılmaz Ocakçıoğlu, Orhan Güven, Mehmet Suphi Bilgin, Denetim Kurulu üyeliklerine Turan Özbay ve Ali Mahir Kadayıfçı atandı.

Bayındırbank A.Ş'nin Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanlığı'na Nebil İlseven, Yönetim Kurulu üyeliklerine Oğuz Aktan, Yılmaz Ocakçıoğlu, Orhan Güven ve Mehmet Suphi Bilgin, Denetim Kurulu üyeliklerine de Turan Özbay ile Ali Mahir Kadayıfçı getirildi.

KENTBANK

1992 yılında kuruldu. Süzer Holding'in ana ortağı olduğu bankanın Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Mustafa Süzer yürütüyordu. 93 şubesi, 3 yurtdışı iştirakı, 1766 personeli olan Kentbank, 2000 yılını 2 katrilyon 129 trilyon 532 milyar lira aktif büyüklük ve 19 trilyon 517 milyar lira kârla kapadı. İstanbul'da Gökkafes'in sahibi olan Süzer Holding, Genç TV'yi bir süre önce Ali Karaca'ya kiralamıştı. İstanbul'daki Bahçeşehir'de de Emlakbankası ile ortaklığı bulunuyor. Pera Palas Oteli'nin yönetimi de holdinge ait.

BAYINDIRBANK

1958 yılında kuruldu. Bankanın ana ortakları, Bayındır Holding ve Banca Turco Romano. Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Kamuran Çörtük'ün yaptığı banka, 2000 yılını, 258 trilyon 891 milyar lira aktif büyüklük ve 894 milyar net kârla kapadı. Bankanın 27 şubesi, 1 yurtdışı mali iştiraki (Romanya'daki bankası Banca Turco Romana) ve 458 personeli bulunuyor. Tatilya'yı bir süre önce İş Bankası'na devreden Bayındır'ın BRT adlı bir TV'si buluyor.

EGS BANK

1995 yılında kuruldu. Ana ortakları, EGS Holding, EGS Dış Ticaret, Vakıfbank, Egeser. Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Turhan. Biri yurtdışında 48 şubesi, 1004 personeli bulunuyor. 509 milyar 497 milyon lira aktif büyüklüğe ulaşan banka, 2000 yılını 47 trilyon 882 milyar lira zararla noktaladı.

TARİŞBANK

Tarişbank (Milli Aydın Bankası) : 1913 yılında kuruldu. Tariş Birlikleri'nin ana ortağı olduğu banka, İzmir merkezli faaliyet gösteriyor. Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Halit Soydan'ın yürüttüğü banka, 66 trilyon 517 milyar lira aktif büyüklüğe sahip. 44 şubesi, 647 personeli bulunan Tarişbank, 2000 yılını 36 milyar lira kârla kapadı.

SİTEBANK

1984 yılında kuruldu. Bankanın ana ortakları Site Turizm, Turotel Tur Otelcilik ile Sürmeli Turizm Tic. ve Paz. şirketlerinden oluşuyordu. Hüseyin Avni Kutman'ın Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yaptığı bankanın, 16 şubesi ve 320 personeli bulunuyor. Aktif büyüklüğü 80 trilyon 580 milyar lira olan banka, 2000 yılında 8 trilyon 933 milyar lira zarar açıkladı. Sürmeli Grubu'nun tartışmalı Park Oteli de şu anda yıkılmış halde.

EGS'nin hisseleri işleme kapatıldı

EGS Bank`ın Fon`a devrinden sonra EGS Grubu`nun Borsa`da tahtaları geçici olarak kapatılan 5 şirketinin 91 bin 129 yatırımcısı tedirgin bir bekleyiş içine girdi.

Takasbank kayıtlarında Egeser Giyim hisselerinde 4 bin 461 hesap, EGS Dış Ticaret hisselerinde 14 bin 617 hesap, EGS Finansal Kiralama hisselerinde 2 bin 51 hesap, EGS Holding hisselerinde 51 bin 155 hesap, EGS Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı hisselerinde 18 bin 845 hesap bulunuyor. Yatırımcıların toplam 61 trilyon 287 milyar liralık hisseleri de geçici olarak bloke oldu.

İKİ BANKANIN İZNİ KALDIRILDI

ATLASBANK (Atlas Yatırım Bankası A.Ş.): 1998 yılında kuruldu. Bankanın ana ortakları, Süzer Holding, Seba Turizm, Kent Yatırım Menkul Değerler, Kent Finansal Kiralama ve Kent Factoring`den oluşuyordu. Sami Çakır'ın Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yaptığı bankanın, 1 şubesi, 22 personeli bulunuyordu. 105 trilyon 596 milyar lira aktif büyükülğe sahip olan banka, 2000 yılını 203 milyar lira kârla kapadı.

OKANBANK (Okan Yatırım Bankası A.Ş.): 1998 yılında kuruldu. Ana ortakları arasında, İsot İnş. San. Org., Beslen Makarna Gıda San., Okan Turizm Yat., Okan Turizm Seyahat şirketlerinin yanı sıra Okan Kültür Eğitim ve Spor Vakfı yer alıyordu. Bekir Okan'ın Yönetim Kurulu Başkanlığı`nı yaptığı bankanın, 2 şubesi, bir yurtdışı mali iştiraki ve 20 personeli bulunuyor. 14 trilyon 598 milyar lira aktif büyüklüğe sahip banka, 2000 yılında 218 milyar lira kâr elde etti.

 
3.5 katrilyonluk fatura
BDDK, IMF'nin isteği doğrultusunda Bayındırbank, Kentbank, EGS Bank, Tarişbank ve Sitebank'a el koydu. İki bankanın da bankacılık izinlerini kaldırdı. Fatura 3-3.5 katrilyon lira.
Yurtdışına çıkış yasağı getiriliyor
Akçakoca: IMF istedi 5 bankaya fırsat tanımak istediklerini belirten BDDK Başkanı Akçakoca, "Bunu IMF`ye de, Dünya Bankası`na da ilettik ama IMF tarafı daha katı davrandı" dedi.
Hazine % 95 ile borçlandı
Hazine, Temmuz'un en büyük iç borç ödemesi öncesi yaptığı ihalede net 710.8 trilyon lira borçlandı. İhalede bileşik faiz yüzde 95 olurken, toplam teklif 1.34 katrilyon lira oldu.
Krediler grup şirketlerine aktarıldı Bayındırbank, EGS Bank ve Kent Bank, grup şirketlerine kredi aktarmasını içeren Bankalar Kanunu'nun 14. maddesinin 3. ve 4. fıkralarına göre, Tarişbank ve Sitebank ise, özkaynaklarının yetersizliğini içeren 14. maddenin sadece 3. fıkrasına göre el konuldu. Tarişbank ve Sitebank'ın yapılan uyarılara karşın kanunda belirtilen önlemleri almadığı için, Bayındırbank, EGS Bank ve Kentbank'ın da "kaynaklarını bankanın emin bir şekilde çalışmasını tehlikeye düşürecek şekilde hissedarların oluşturduğu grup şirketlerine aktarması" nedeniyle el konulduğu kaydedildi.
Söylemez: BDDK hapishaneye döndü
DYP Genel Başkan Yardımcısı Ufuk Söylemez, "Fon'a devredilen 5 bankanın durumu yeniden gözden geçirilmeli "dedi. Söylemez, "BBDK, bir bankacılık hapishanesine dönüştü. BDDK bir rehabilitasyon kurumu olarak düşünüldü, ancak bugün bankaları kapatarak banka ve ekonomi idare etmeye çalışıyor. Bunu kişisel olarak kınıyor, ayıplıyorum" dedi. Sıkıntı ve meselelerinin çözümü olduğunu ifade eden Söylemez, "Bunun yolu taze bir başlangıçtır" dedi.
5 banka hemen kapatılsın
İTÜ İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esfender Korkmaz, IMF'nin hangi bankanın fona devredileceği konusunu bilmediğini öne sürerek, "Kemal Derviş öneriyor, IMF istiyor" dedi.
Fona devredilen bankaların devlet kaynaklarından beslenen bankalar olduğuna dikkat çeken Korkmaz, "Bu bankaların fona devrinin topluma maliyeti olacak. Zaten oluyordu. Zamanında devlet tarafından beslenmişler. Fona devredildikten sonra millete maliyeti artmaz. Önemli olan bu maliyetleri kim ortaya çıkardı, bu kredileri nasıl aldılar, onları ortaya çıkarmak" dedi.
Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sudi Apak da fona devredilen bankaların hemen kapatılması gerektiğini söyledi. Daha önce Dünya Kalkınma Bankaları Birliği ve İslam Kalkınma Bankaları Birliği başkanlıklarını da yapan Apak, konuyla ilgili olarak Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada bu bankaların 1 yıl açık kalması halinde zararın 5 milyar dolar artacağını vurguladı. Murakıp raporlarının yetersizliğine değinen Prof. Apak, kişi bazında yapılan değerlendirmelerin sistemi sarstığını belirtti.
Başka bankalara da el konulabileceğini ileri süren Apak, şunları söyledi: "Her ne kadar sermaye için gerekli süre verilmiş olsa da IMF ile yeni bir niyet mektubu aşamasında bunlar gündeme gelebilir."Bankaların fona devri reel sektörün kredilerinin kesildiğini beliten Apak, hükümetin bindiği dalı kestiğini söyledi.
11 Temmuz 2001
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED