T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A
Federasyon istiyoruz

Paris'te dün sona eren 'Iraklı Kürtler'in Geleceği' konulu konferansın kapanışında konuşan Barzani ve Talabani, Irak'ta federal vizyonu savunduklarını söylediler.

Barzani ve Talabani, Paris'te katıldıkları konferansta, Irak için federal bir yapının oluşturulmasını savundu. IKYB lideri Celal Talabani, Paris'te düzenlenen 'Iraklı Kürtler'in Geleceği' konulu konferansın kapanış konuşmasını yaptı.

Irak'taki Kürtler'in çıkarlarını daha büyük bir kimlik içinde gördüklerini belirten Talabani, bu hakkı da "federal, demokratik ve parlamenter sistemli bir Irak için kullandıklarını" ifade etti.

Güvence istediler

Talabani, ulusların kendi kaderlerini tayin hakkı içinde, bağımsızlığın yanısıra, federasyon ve parlamenter sistemin de bulunduğunu belirtti. Haklarının güvence altına alınması gerektiğini ifade eden IKYB lideri, "Çünkü geçmiş Irak yönetimi hakkında çok deneyimimiz var. Ne onlar bizi bitirebildi, ne de biz onları" diye konuştu.

Talabani'den sonra konuşan Irak Kürdistan Demokratik Partisi (IKDP) lideri Mesud Barzani, Irak'ta barış ve demokrasi istediklerini belirterek, "Irak'ın zengin kimliğinin korunmasından yanayız" dedi. Irak'ta federalizm vizyonunu savunduklarını ifade eden Barzani, "Bunun en iyi çözüm olduğuna inanıyoruz" dedi. "Kürtler'in Irak'ı böleceği" yönündeki iddialar için de Barzani; birleşik, demokratik, çok sayıda etnik grubu içeren bir Irak'ın mümkün olduğunu göstereceklerini ifade etti.

"Kerkük Kürdistan'ın parçası"

İKDP lideri Mesut Barzani ayrıca, "Kerkük, tarihî olarak Kürdistan'ın bir parçasıdır. Bu tarihi bir gerçektir ama biz Kerkük'ü, Kürtler'in Irak'taki tüm etnik gruplarla dayanışmasının sembolü olduğunu göstereceğiz" diye konuştu. Talabani ve Barzani, Avrupa Birliği'nin kendilerine daha fazla ilgi göstermesini istedi.

AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana ile görüşen iki liderin, "AB'nin Irak'taki sorunlara ilgi göstermesini ve bu sorunların çözümünde daha etkin bir rol üstlenmesini" talep ettiği belirtildi. Solana'nın da, Kuzey Iraklı liderlere, Irak'ın toprak bütünlüğünün garanti altında kalmasından ve bölünmezliğine saygı gösterilmesinden yana olduklarını, bunun AB açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Askeri yönetim istemiyoruz

Barzani, Kuzey Iraklı Kürtler'in Irak lideri Saddam Hüseyin rejimine karşı olası savaşa gözü kapalı katılmayacaklarını söyledi. Barzani, "Irak'ta olası bir rejim değişikliğinden sonra, ne çeşit olursa olsun, Amerika'nın desteğinde bile olsa, askeri bir hükümet istemediklerini" belirtti. Iraklı muhalifler, 13-15 Aralık tarihlerinde, Londra'da bir konferans düzenleyecekler. Sözkonusu konferansa 50 kadar parti ve hareketten 300 kişinin katılacağı bildiriliyor.

 
Tutmadı, başka örgüt verelim
Kenya'daki saldırıların faili bulunamayınca ABD ve İsrail istihbaratı yeni hedefler göstermeye başladı.
Denetçiler arasında SITASI ajanları bile var
Savaş karşıtı yürüyüşe binlerce kişi katıldı
Avustralya'da binlerce kişi, Irak'a yapılacak bir saldırıya Avustralya'nın muhtemel katılımını protesto için yürüyüş yaptı. Yaklaşık 10 bin gösterici ellerinde ABD Başkanı George Bush ve Avustralya Başbakanı John Howard'ın karikatürlerinin bulunduğu pankartlar taşıyarak Sydney'in belli başlı caddelerinde yürüdüler. Avustralya Sendikalar Konseyi Başkanı Sharan Burrow gösteride yaptığı konuşmada, ulusun hükümete, ABD'nin Irak'a saldırısına Avustralya'nın sürüklenmesinin kabul edilemeyeceği yolunda açık bir mesaj vermesi gerektiğini söyledi. Avustralya basını provokatif yayınlarını sürdürüyor. Gazeteler, Güneydoğu Asya'da faaliyet gösteren İslam Cemaati ile bağlantılı kişilerin Avustralya'da paramiliter eğitim kampları açtıkları ve kampta eğitmek için üniversite öğrencilerini hedeflediklerini öne sürdü. Avustralya polisinin Müslümanlar'a ait ev ve işyerlerine ani baskınlar düzenlemesi büyük tepkilere yol açıyor.
1 Aralık 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Ramazan| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED