T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M
24 saatlik yalan

AİHM'deki başörtüsü davasında Leyla Şahin'in avukatına 500 bin ila 1 milyon sterlin ödeneceğini iddia eden Vatan 24 saat sonra bu ücreti 30 bin sterline indirdi.

"Tarafımıza ana hatlarıyla aktarmış olduğunuz Türkiye'deki başörtüsü yasağı uygulaması, hem şahsıma çok ilginç geldi, hem de büro olarak konuyu insan hakları açısından aşırı derece önemli bulduk. Bindman and Partners adına davayı kabul ettiğimizi bildirmek isterim. Bu davada sizinle birlikte çalışabilmek ve temsilciniz olmak için can atmaktayım. Saygılarımla." Belki de yakın bir gelecekte Avrupa'nın hukuk tarihine bir "dönüm noktası" olarak geçecek olan bu satırlar, dünyanın en ünlü hukukçularından birine, İngiliz avukat Stephen Grosz'a ait. Grosz, 28 Mart 2002 tarihinde, başörtüsü yasağı mağduru Leyla Şahin ile onu Türkiye'de temsil eden avukatına, içinde yukarıdaki cümlelerin de yer aldığı ayrıntılı bir mektup gönderiyordu.

1 milyon sterlin yalanı

Mektubunda Türkiye'deki başörtüsü yasağına ilişkin şaşkınlığını dile getirip Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne götürülen bu tür davalarla ilgili teknik bilgiler veren ünlü avukat, ek olarak bir de "bütçe teklifi" sunmuştu. Bu teklif, hem Türkiye'deki kimi hukuk çevrelerine, hem de Grosz'un bu davadan 1 milyon sterlin (2 trilyon 410 milyar lira) alacağını duyurarak kamuoyunda "AİHM'deki başörtüsü davasının ardında kimler duruyor" sorusunu gündeme getirmeye çabalayan Vatan gazetesine esaslı bir ders verebilecek nitelikte bilgilerle dolu. Önceki günkü ön sayfa manşetini, Strasbourg'taki AİHM'de karar aşamasına gelmiş olan "başörtüsü yasağı" davasına ayıran Vatan gazetesi, haberi "en pahalı avukat Türkiye'ye karşı" başlığıyla duyurdu. Başlığını "Türkiye'yi dava eden türbanlı tıp öğrencisi Leyla Şahin'i, astronomik ücretler alan ünlü bir İngiliz avukat savunuyor" şeklinde bir alt spotla destekleyen Vatan yazı işleri, konuya yaklaşımında kullandığı dil ile de kamuoyunu bu davaya ilişkin olarak manipüle etmeyi amaçlıyordu. 19 Kasım'da Strasbourg'taki AİHM'de görülen başörtüsü duruşmasında Şahin'in avukatlığını yapan kişi, İngiltere'nin en ünlü hukuk bürosu "Bindman and Partners"in efsanevi avukatlarından biri olan Grosz'du. Gazetenin özel haberine göre Grosz, böyle bir davaya 500 bin ila 1 milyon sterlin arası bir ücret almadan asla girmezdi. Ayrıca, yine aynı gazetenin iddiasına göre şirket böyle bir başvuruyu AİHM'ye götürmek için en az 100 bin sterlin (241 milyar lira) tutarında depozito almaktaydı. Öyle ki dava kaybedilse bile bu tutar "Bindman ve Partners"e masraf olarak kalıyor ve asla davacıya geri ödeme yapılmıyordu.

Baş döndürücü kıvırma

Bu arada, gazete dünkü nüshasında konuya bir kez daha geniş yer ayırmakla birlikte, Grosz'a ödenecek rakamla ilgili olarak olayı takip eden muhabirlerin "başdöndürücü bir kıvırma" gerçekleştirdiği görüldü. Önceki gün milyonlarca sterlinden söz eden gazete, dünkü 5'inci sayfa haberinde ise Viyana muhabirinin ağzından bir anda 30 bin sterline kadar iniveriyordu. Olayın aslına bakıldığında ise Grosz, mağdur ile yaptığı görüşmede, Şahin'e belki de 27 yıllık "Bindman and Partners" tarihinin en ekonomik bütçesiyle hizmet vereceğini müjdeliyordu. Toplam 31 bin 500 İngiliz Sterlini (yaklaşık 76 milyar lira) olarak önerilen bu rakam, hem Türkiye hem de İngiltere standartlarında bakıldığında, en fazla iyi kalitede bir yabancı otomobilin satış fiyatına denk düşmekte. Öte yandan, Leyla Şahin davayı kazandığı takdirde, böyle bir davaya göre hayli cüz'i sayılan vekalet miktarını tek başına ödemek zorunda kalmayacak. AİHM fonundan kendisine bir miktar maddi destek verileceği gibi, davalı Türk hükümeti de mahkeme masraflarına ortak olacak.

"İnsan hakları'na farklı muamele"

Dünyanın en pahalı avukatlarından biri olduğu kuşku götürmez olan Stephen Grosz, bu davadan ilk kez 25 Mart 2002 günü haberdar oldu. Kendisini -o sırada Viyana Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde okuyan Leyla Şahin adına Londra'daki "Bindman and Partners" bürosunda ziyarete giden iki Türk hukukçu, dava açmak isteyen genç kızın yoğun bir ders müfredatıyla boğuştuğunu bildirerek, onun izni ve bilgisi dahilinde bazı hukuki bilgiler almak istediklerini belirttiler. Şahin'in vekillerinden Türkiye'deki başörtüsü sorununu dinleyen Grosz, üniversiteli kızların yaşadığı trajik olaylardan çok etkilendiğini belirterek, kısa bir süre sonra da davayı "memnuniyetle kabul ettiğini" yazılı olarak bildirdi.

  • ALİ MURAT GÜVEN

  •  
    Alemdaroğlu, üniversitede interneti yasakladı
    İ.Ü. Rektörü Kemal Alemdaroğlu'nun, bölüm başkanının siyasi görüşünü beğenmediği için bölümün internet ve telefon bağlantılarını kestiği bildirildi.
    Yoksulların mitingi!
    Gaziantep'te, hayırsever bir işadamının, yoksul ailelere gıda yardımı yaptığı yer, adeta miting alanına döndü.
    Bin aydan daha hayırlı gece
    Allah-ü Teala tarafından insanlara verilen hayata yeniden başlama fırsatı olan Kadir Gecesi, bin aydan daha hayırlı bir gece olarak tarif ediliyor.
    Pepe: Ormancılıkta yeni bir çığır açacağız
    Polis-öğretmen gerginliği
    Antalya'nın Serik İlçesi'nde, sivil kıyafetli 3 kadın polis ile Cumhuriyet İlköğretim Okulu müdürü arasında yaşanan tartışma, gerginliğe yol açtı.
    İftar çadırında ağlatan oyun
    Zeytinburnu Belediyesi'nin organize ettiği gecede Rumelili gençlerin sahnelediği ve 5 yaşındaki bir çocuğun savaş alanında anne ve babasını ararken vurulmasının canlandırıldığı oyun, izleyenleri gözyaşlarına boğdu. İftar çadırını dolduranlara duygulu anlar yaşatan küçük çocuk, oyunun sonunda, üzerine örtülen Türk bayrağını Belediye Başkanı Murat Aydın'a hediye etti. Zeytinburnu Belediyesiínin iftar çadırında her gün farklı bir kültür canlandırılıyor. Rumeli Türkleri de belediyenin çadırında bir araya gelerek hem hasret giderdi, hem de oyunları ile herkesi büyüledi. Belediye Başkanı Aydın'ın ev sahipliği yaptığı geceye Tüm Rumeli Türkleri Dayanışma Derneği Başkanı Besim Sadıker, Köprülüler Derneği Başkanı Şaban Lale ve Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri ile binlerce Rumelili katıldı.
  • İSTİHBARAT SERVİSİ

  • 1 Aralık 2002
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Ramazan| Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED