T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R
Hüzünden keyfe kalabalık bir film

Banliyölerde yaşayıp yolları bir dil kursunda kesişen altı karakteri eksen alan "Yeni Başlayanlar İçin İtalyanca", hayatın sıcak yüzünü kalabalık bir kadroyla aksettiriyor.

21. İstanbul Film Festivali'nin en çok beğenilen filmlerinden biri olan "Yeni Başlayanlar İçin İtalyanca", Danimarka'nın banliyölerinde yaşayan ve yolları bir akşam kursunda kesişen altı karakteri eksen alıyor. Film, kadın bir yönetmen tarafından çekilen ilk dogma filmi olma özelliği de taşıyor. Filmin yönetmeni senaryoyu da yazan Lone Scherfig.

Eşinin ölümünden sonra hayata küsmüş bir rahip, sakarlıktan muzdarip bir kasiyer, kafası karışık bir otel memuru, bulunduğu ülkenin dilini konuşamayan bir İtalyan garson, şirretliği başına dert açan futbol delisi bir restoran müdürü ve annesinin hastalığıyla boğuşan hüzünlü bir kuaför. Yapayalnız yaşayan bu altı karakter, hayatlarında varlığını unuttukları birçok kavramı yeni öğrenecekleri İtalyanca'nın kelimeleri ile telaffuz edeceklerdir.

İtalyanca kursunun katılımcılarını eksen alan film, karakterlerine de izleyenelerine de hayatın sıcak yüzünü tanıtacak küçük tesadüfler hazırlamaktadır. Soğuk bir Danimarka sabahı başlayan hikaye, ılık bir Venedik gecesi ile taçlandırılacak sona doğru, hüzünlüden keyifliye doğru bir çizgide ilerleyecektir.

YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN İTALYANCA

Senaryo-Yönetmen: Lone Scherfig Oyuncular: Anders W. Berthelsen (Andreas), Ann E. Jorgensen (Karen), A. Stovelbaek (Olympia), Lars Kaalund (Hal-Finn), Peter Gantzler (Jorgen) Sara Jensen (Giulia)

ÖDÜL ÜSTÜNE ÖDÜL ALDI

2000 yılı içinde Berlin Film Festivali Gümüş Ayı Ödülü, Berlin Film Festivali Fıbrescı Ödülü, Bodil Ödülü En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu - Lene Tiemroth, Avrupa Film Ödülleri - En İyi Film dalında aday, Paris Film Festivali - Halk Jürisi Ödülü, Hamptons Uluslararası Film Festivali - Seyirci Ödülü, Varşova Film Festivali - Seyirci Ödülü, 2001 yılı Robert Festivali - En İyi Senaryo - Lone Scherfig, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu - Peter Gantzler, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu - Eleonora J¯rgensen iye Valladolid Uluslararası Film Festivali - En İyi Erkek Oyuncu - Peter Gantzler ödüllerini aldı

 
Ankara'da 'Ulusal Uzun Film Ödülü' 'Uzak'a gitti
'Onların Öyküsü' şimdi CD'de
Başörtüsü sorununu tarihe not düşürmek amacıyla hazırlanan belgesel film "Onların Öyküsü", televizyon ekranının ardından mesajını vermeye CD olarak devam ediyor. 105 dakikalık film on bölümden oluşuyor ve mağdurlar öykülerini kendi yaşamlarından örneklerle anlatıyor. Onların Öyküsü, kamuoyunda farklı noktalarda yaşanan ve geniş kitleleri etkileyen başörtüsü yasağını ve sonrasında yaşananları, kullanılan mekanlar, hikaye kahramanları, belgeler, ve doğal kostümlerle bütünsel bir gerçeklik olarak ortaya koyuyor, mücadeleyi ve sabrı öğretiyor. Yapımcılığını Ahmet Şişman'ın, yönetmenliğini İshak Buhar'ın üstlendiği, dört bölümü yurtdışında, altı bölümü yurtiçinde çekilen, yaklaşık altı aylık bir emeğin ürünü olan film, 2 CD halinde ve Ensar etiketiyle piyasaya sürülüyor.
Bilgi için tel: 212 513 0990

Anadolu Rock'a 'Zor'
Müziğe 16 yaşında bağlama çalarak başlayan Murat Çelik'in son albümü "Zor" MÇS yapımdan çıktı. Günümüz müzik piyasasının yüksek tirajlı, popüler mantıklı çalışmalarının aksine, müzikal ve edebi nitelikler göz önünde bulundurularak oluşturulan albüm her şeyiyle Murat Çelik imzası taşıyor. Sözlerinde ve müziğinde kimi zaman Veysel'in kimi zaman Karacaoğlan'ın kimi zaman da Nazım'ın tadını bulmak mümkün, ama bütününde kendisi hissediliyor. Belki yaşadığı ülkenin koşulları, belki de içsel agresyonu zorluyor onu bu denli sert müzik yapmaya. Toplumsal rahatsızlığımızı onun müziğinde bulmak mümkün.
Bilgi için tel: 0 212 283 40 25
1 Aralık 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED