Yeni Safak Online...
T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

R A M A Z A N
Kadir Gecesi 7 cami gezerdik

Hristiyan bir anne ve Müslüman bir babanın çocuğu olan Cem Karaca, "Annem babamın iftar sofrasını kurar ve hürmette kusur işlemezdi" diye anlatıyor.

Anadolu rock müziğinin duayenlerinden Cem Karaca yaptığı müzikle, muhalif duruşuyla 40 yıl boyunca sahneden ve gündemden hiç inmeyen bir sanatçı. Dün olduğu gibi bugün de büyük beğeniyle takip edilen Cem Karaca, "Sanatçı için başarı kalıcı olmasıyla ölçülür" diyor. Karaca, başarısının sırrını, siyasetten beklentilerini ve çocukluk günlerideki Ramazanları anlattı. Müziğe ilk başladığınız yıllarda katıldığı "Altın Mikrofon" Yarışması'nda ikincilik ödülü alan sanatçı, son 20 yılın en çok sevilen şarkıları arasında eserlerinin yer almasından memnun. Başarılı bir sanatçı olmanın en önemli kriterleri arasında kalıcı olmayı sayan Karaca, bir sanatçı olarak hükümetten beklentilerini, "Kültür, İç İşleri ve Adalet Bakanları'nın koordineli bir şekilde çalışarak en azından sanata ve sanatçıya gerekli yasal boyutlarda özgürlük tanımaları ve önlerini tıkamamalarıdır" şeklinde özetliyor. Karaca, "Her ülke sanatçı ve sporcuları ile kendini dünyaya tanıtır. Bu nedenle adını saydığım bakanlıklar dışında Dışişleri Bakanlığı ve bizim ülkemizin yurt dışı temsilcilerinin sanatçılarımıza gerekli ilgiyi göstermelerini arzu ederim" şeklinde noktalıyor sözlerini.

ANNEM SUYUNU GİZLİCE İÇERDİ

"Eski Ramazanlar biraz daha farklıydı. Nüfusu daha az olan İstanbul o günkü kısır olanaklarıyla cami şerefelerini mütevazı aydınlatırdı. Eskiden iftar sofraları daha mütevazı olurdu. Babamdan ve anamdan dinlediğim kadarıyla Şehzadebaşı'nda direklerarası eğlence yaşanırmış. Hristiyan bir anne ve azeri asıllı Bektaşi bir babanın çocuğu olarak büyüdüm. Bizim evde Ramazan iki ayrı dinin mensubu anam ve babam tarafından aynı kutsallıkla karşılanırdı. Annem çok susadığı zaman sanki bir suç işlemiş gibi mutfağa gider suyunu gizlice içerdi. Babamın iftar sofrasını kurar ve hürmette en ufak bir kusur işlemezdi. Kadir Geceleri maile yedi cami ziyeret ederdik. Dinlerin, insanların, eşlerin, çocukların, komşuların birbirlerine saygıları vardı efendim."

  • AYŞE OLGUN İSTANBUL


    Kadir Gecesi
    Faziletli bazı mekanlar olduğu gibi, faziletli zamanlar da vardır. Fazileti ayet ve hadislerle sabit olan Ramazan ayının içinde bulunan Kadir Gecesi, Kur'an-ı Kerim'de hakkında müstakil bir sure nazil olmuş, çok faziletli bir gecedir.

    El-Kadr Sure'sinin meali şöyledir: (beş ayettir) Bismillahirrahmanirrahim "1-Şüphesiz biz onu (Kur'an-ı) Kadr gecesinde indirdik. 2-Kadr gecesinin ne olduğunu bilir misin? 3-Kadr gecesi bin aydan daha hayırlıdır. 4-Zira o gecede Melekler ve Ruh Rablerinin izni ile (yer yüzüne) her türlü iş için inerler. 5-O, selamdır (selamettir). Fecrin doğuşuna kadar devam eder."

    Ebu Hureyre rivayet ediyor: Peygamber (s.a.s) buyurdular ki: "Her kim Ramazan orucunu, farziyetine inanarak ve sevabına nail olmak için tutarsa geçmiş günahları affolunur. Her kim Kadir Gecesi'ni sevabına inanarak ihya ederse (bütün geceyi ibadetle geçirirse) geçmiş günahları affedilir."

    Sahih-i Buhari: kitabüs-Savm, bab: 27 Hadis: 38 Sahih-i Müslim: Kitabül-İman, bab: 24 Hadis: 760

    Sahih-i Buhari: kitabül-İman, 35, 1091 numaralı hadis Abdullah b. Ömer (r.a.) rivayet ediyor: Peygamber (s.a.s)inb azı ashabı Kadir Gecesi'nin Ramazan'ın son yedi günlerinde olabileceğini rüyada gördüler. Resulullah (s.a.s) buyurdular ki: "Rüyanızın gerçek olduğunu gördüm. Onu son yedi günlerde arayın."

    Sahih-i Buhari: kitabü Salatü't-Teravih, 2015 numaralı hadis. 2016-217-2020 numaralı hadis-i şeriflerde ise: "Onu son on günün tek gecelerinde arayın" diye buyurmaktadır. Tek gecelerden kasıt: 21, 23, 25, 27, 29'ncu gecelerdir.

    Bazı mübarek zamanlar bazı günlerde gizlenmiştir. Mesela Cuma gününde duaların kabul olduğu bir saati vardır. Fakat bu saat gizlenmiştir. Gizlenmesinin sebebi de Cuma gününün tamamını ibadet ve dua ile geçirmek içindir. Aynı şekilde Kadir Gecesi de Ramazan'ın içinde gizlenmiştir. Fakat Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in hadis-i şeriflerinden Ramazan'ın son on gününde ve bilhassa tek gecelerinde olacağını geçen hadis-i şeriflerden öğreniyoruz. Bazı rivayetlerde de 26'yı 27'ye bağlayan gece olacağı beyan edilmiştir. Bu gizliliğin hikmeti ise Ramazan'ın son on gününü ve bilhassa tek gecelerini ibadetle ihya etmek içindir. İslam aleminde genellikle 26'yı 27'ye bağlayan gece, Kadir Gecesi olarak ihya edilmektedir.

    Bu geceyi Kadr Gecesi olarak kabul edip ihya edeceğiz inşaallah.

    Bu geceyi nasıl ihya edelim? Yatsı ve sabah namazını mümkün olduğu takdirde camide cemaatla kılacağız. Eve döndükten sonra namaz kılmak, Kur'an okumak, zikir ve tesbihattab ulunmak (Lailahe illallah, la havle ve la kuvvete illa billah, hasbunallahu ve ni'mel-Vekil, Subhanallah, estağfurullah gibi) dua etmek suretiyle ihya etmek mümkündür. Kadir Gecenizi tebrik eder, duanızın kabul olmasını niyaz ederim.


    İFTARA NE HAZIRLAYALIM?
    Patates çorbası, ıspanaklı dana salatası, çerkez fasulyesi, baklava

    PATATES ÇORBASI

    MALZEMELER: 50 gr sıvı veya katı yağ, 3 adet büyük patates, 2 adet soğan, 3 su bardağı et veya tavuk suyu, 1 su bardağı süt, 100 gr kaşar peyniri, tuz, karabiber, 2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz. HAZIRLANIŞI: Soğanları rondoda kıyın ve yağ ile tencerede kavurun. Patatesleri soyun ve yıkayın, küçük küpler halinde doğrayın. Soğanların kavrulmasını beklemeden ekleyin, birlikte iyice kavurun. Et suyunu kavrulmuş olan patateslere ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp 5 dakika pişirin. Sonra patatesleri biraz alıp rondoda püre haline getirin (veya ezin). Bütün haldeki patateslerle yeniden karıştırın. Sıcak haldeki sütü ekleyin, kısık ateşte bekletin. Bu arada peyniri rondoda kıyın,çorbaya ekleyip ateşi kapatın. Tuz,karabiber ve kıyılmış maydanozları serpip servis yapın.

  •  
    Beş vakit namaz hepsi bu Talha bin Ubeydullah'dan anlatılıyor: Necid ahalisinden saçları dağınık, sesinin gürültüsü işitilip ne dediği yanımıza gelinceye kadar anlaşılmayan bir şahıs Rasûlüllâh aleyhisselâma geldi; baktık ki: "İslâm nedir?" diye soruyor adam.
    Bunun üzerine Rasûlüllah aleyhisselâm: "Bir gün bir gecede beş vakit namazdır" buyurdu. Adam: "Beşten fazla bir şey yok mu?" dedi. Peygamber aleyhisselâm: "Hayır; nâfile kılmak arzu edersen başka; fakat farz olarak sadece beştir" buyurdu. Ve kendisine Ramazan ayı orucunu anlattı.
    Adam: "Bundan başka oruç var mı?" dedi.
    Rasulüllah aleyhisselâm: "Nâfile olarak tutmak istersen başka; fakat farz olarak yoktur" buyurdu. Ve kendisine zekâtı anlattı. Adam: "Söylediğin miktardan fazlası var mı?" diye sordu. Peygamber aleyhisselâm: "Nâfile olarak vermek arzu edersen başka; fakat farz olarak, anlattığım kadardır" dedi. Bundan sonra adam: "Allah'a yemin ederim ki, bundan ne fazla ne de noksan yaparım" diyerek dönüp gitti. Allah'ın Rasulü de: "Doğru söylüyorsa, felaha erişti" buyurdu.
    (Buharî, Müslim, Ebû Davud, Neseî)

    RAMAZAN ETKİNLİKLERİ
  • Bayrampaşa Belediye Salonu'nda, 20.00'de Kadir Gecesi programı var.

  • Zeytinburnu Belediyesi'nin Ramazan proramında, Yavuz Bahadıroğlu konuşmacı olarak katılacak. Cihat Kılıç ise konser verecek.

  • Esenler Gürses Düğün Salonu'nda sema gösterisi ve Hacivat ile Karagöz var.

  • Eyüp'te, saat 20.00'de Din Görevlileri Sendikası'nın Kadir Gecesi programı var.

  • Üsküdar Belediyesi Ramazan Çadırı'nda, Sümer Ezgü konseri gerçekleşecek.

  • 1 Aralık 2002
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Ramazan| Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED