T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A
Gözler 12 Aralık'ta

Erdoğan, 12 Aralık'taki Kopenhag Zirvesi'nde tarih almak için çıktığı AB turunu tamamladı. AB üyesi 14 ülkeyi ziyaret eden Erdoğan, büyük ilgi gördü ve destek sözü aldı.

AK Parti lideri Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin AB üyeliği için 12 Aralık'ta yapılacak Kopenhag Zirvesi'nde tarih almak için çıktığı AB turunu tamamladı. AB üyesi 14 ülkede görüşmeler yapan Erdoğan, büyük ilgi gördü ve müzakere tarihi verilmesi konusunda 'destek' sözü aldı. Erdoğan, Avusturya dışındaki bütün AB ülkelerini ziyaret ederken, sadece Almanya'nın olumsuz tavrı ile karşılaştı. Erdoğan, 14 Kasım günü İtalya ile başladığı Avrupa turunu önceki akşam Hollanda'ya yaptığı gezi ile şimdilik noktaladı. AB üyesi 14 ülkeyi yaklaşık iki haftalık bir sürede ziyaret eden Erdoğan, üye 15 ülkeden sadece Avusturya'ya gitmedi.

AK Parti kaynakları Erdoğan'ın önümüzdeki günlerde Avusturya'ya gitmeyi 'düşündüğünü' ancak somut bir program olmadığını belirtiyorlar. Erdoğan, 12 Aralık Kopenhag Zirvesi öncesinde görüştüğü AB ülkesi ülkelerin devlet adamlarından büyük ilgi gördü. Ülkelerin tamamına yakını Türkiye'nin AB'ye üyeliği konusunda müzakere tarihi verilmesine destek olacaklarını bildirdiler. Olumsuz tek tavır Almanya'dan geldi. En sıcak ilgi ise İngiltere, İtalya, Yunanistan, Finlandiya ve Lüksemburg'tan geldi.

AB üyesi ülkelerin tutumları

Erdoğan'ın Avrupa turu gezisi sonrasında AB ülkelerinin Türkiye'nin üyeliğiyle ilgili düşünceleri şu şekilde öne çıktı;

İTALYA: Başbakan Berlusconi, İtalya'nın bir sonraki AB dönem başkanı olacağını hatırlatarak, İtalya'nın dönem başkanlığında Türkiye'yi AB üyesi bir ülke olarak görmek istediğini, bunu kutlamak için de Fenerbahçe ile Milan futbol takımlarının maç yapmasını arzuladığını söyledi.

YUNANİSTAN: Başbakan Kostas Simitis, "Kopenhag Zirvesi'nde büyük bir ihtimalle Türkiye'nin AB üyeliği müzakerelerine başlaması için tarih verilebilir. Buna hazırlıklı olunması gerekir" dedi. Simitis, Türkiye'nin üyeliği ve müzakere tarihi verilmesinden yana olduklarını bildirdi.

İSPANYA: Başbakan Aznar, AK Parti lideri Erdoğan'a büyük ilgi gösterdi. Ancak Türkiye'nin üyeliği konusunda 'net' ifade kullanmaktan kaçındı. Aznar, Türkiye'ye müzakare tarihi verilmesini destekleyeceklerini belirtti ancak açık bir değerlendirme yapmaktan kaçındı.

İNGİLTERE: Başbakan Tony Blair, İngiltere'nin tam desteğini bildirdi. Bununla da yetinmedi ve diğer ülke başbakanlarını arayarak Türkiye'ye destek isteyeceğini vurguladı. Tony Blair Türkiye'nin AB'ye üye olması halinde medeniyetler arasında çatışma yerine uyum olacağını açıkladı.

ALMANYA: İşte Almanya'nın resmi görüşünü yansıtan Dışişleri Bakanı Fischer'in düşünceleri: "Türkiye'ye çok açık bir sinyal verileceğini umuyoruz. Sayın Erdoğan'ın arzu ettiği kadar ileri gidip gidemeyeceğimiz ise yanıtını bugün veremeyeceğim bir sorudur."

İRLANDA: İrlanda Başbakanı Bertie Ahern, Türkiye'nin AB'ye girmesine yardımcı olacaklarını bildirdi. Ahern, Erdoğan'a, İrlanda'nın Türkiye'nin AB üyeliği için "mümkün olduğunca yararlı'' olacağı konusunda güvence verdi.

DANİMARKA: Başbakan Ander Fogh Rasmussen, Türkiye'de yapılacak reformların tarihleriyle birlikte bir mektup olarak AB'ye bildirilmesini istedi. Türkiye'nin Kopenhag siyasi kriterlerini yerine getirmesi durumunda, müzakere tarihi alacağını kaydeden Rasmussen, Kıbrıs'ın genel ortamı etkileyebileceğini söyledi.

FİNLANDİYA: Başbakan Lipponen, "Türkiye gerçekten Kopenhag Kriterleri'ne tam uyum içerisindedir. Kopenhag'ta bu reformlara cevaben pozitif bir sinyal vermeliyiz ve Türkiye'nin AB perspektifini güçlendirmeliyiz" diye konuştu.

PORTEKİZ: Portekiz Başbakanı Jose Manuel Durao Barroso'nun düşünceleri ise şöyle: "AB üyesi olmak için Türkiye gerekli adımları atıyor. Avrupa'nın hassas adımlar atılırsa, Kopenhag'da bir tarih belirleyeceğini düşünüyorum. Dini çizgilerle bölünmüş bir Avrupa istemediğimiz için Türkiye'ye verilecek yanıt, aynı zamanda dünyaya ve İslam'a yanıt olacaktır.''

İSVEÇ: Başbakan Persson, "Türkiye tarafından AB'nin kendisinin hak ettiği yeri alması konusunda haklı istekleri var. 1999'dan beri Türkiye aday bir ülkedir. Müzakere tarihinin tam olarak verilmesi konusunda şu an burada bu konuda bir şey söylemek istemiyorum."

LÜKSEMBURG: Başbakan Juncker, AB üyesi ülkelere 'uzlaşma' çağrısı yaparak, "Türkiye'de geçtiğimiz aylar içerisinde gösterilen ilerlemenin, önümüzdeki haftalarda da kaydedileceği ve Kıbrıs, NATO-AB ilişkileri gibi konuları gözönünde bulundurularak, AB'nin bir değerlendirmeye varması mümkündür diye düşünüyorum"

FRANSA: Cumhurbaşkanı Chirac, Türkiye'yi zaten "Avrupalı gibi" gördüklerini dile getirdi. Türkiye'ye müzakere tarihi verilmesi ve AB üyeliği için elinden geleni yapacağını Erdoğan'a ifade eden Chriac, gelecek dönemde gelişmelere göre, yeni bir yaklaşımın sergilenebileceğini belirtti.

HOLLANDA: Hollanda Başbakanı Jan-Peter Balkenende, Kopenhag Zirvesi'nde Türkiye'ye müzakere tarihi verilmesinden çok randevu yaklaşımına daha sıcak baktıklarını, "tarih için tarih'' verilmesinden yana olduklarını bildirdi.

AB TURUNDA GÖRÜŞÜLEN BAŞBAKANLAR

14 Kasım Perşembe: İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi

18 Kasım Pazartesi: Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis, İspanya Başbakanı Jose Maria Aznar

20 Kasım Çarşamba: Almanya Başbakanı Gerhard Schöreder

21 Kasım Perşembe: İngiltere Başbakanı Tony Blair, Belçika Başbakanı Guy Verhofstad, İrlanda Başbakanı Bertie Ahern

25 Kasım Pazartesi: Portekiz Başbakanı Jose Manuel Durao Barroso

26 Kasım Salı : Danimarka Başbakanı Ander Fogh Rasmusen, Finlandiya Başbakanı Paavo Lipponen

27 Kasım Çarşamba: İsveç Başbakanı Goran Persson, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chırac

29 Kasım Cuma: Lüksemburg Başbakanı Jean Claude Juncker , Hollanda Başbakanı Jan-Peter Balkenende

AB üyeliğimiz için ne dediler ?

Almanya: Kırmızı ışık yaktı.
Portekiz: Yeşil ışık yaktı
Finlandiya: Yeşil ışık yaktı.
Danimarka: Sarı ışık yaktı.
İsveç: Sarı ışık yaktı.
Fransa: Sarı ışık yaktı.
Lüksemburg: Yeşil ışık yaktı.
İtalya: Yeşil ışık yaktı.
İspanya: Yeşil ışık yaktı.
İngiltere: Yeşil ışık yaktı.
Hollanda: Sarı ışık yaktı.
Belçika: Sarı ışık yaktı.
İrlanda: Yeşil ışık yaktı.

  • VELİ TOPRAK / ANKARA

  •  
    Kırat'a 3 süvari adayı
    DYP liderliği için üç isim öne çıktı: Mehmet Ağar, İlhan Kesici ve Aydın Menderes. Çiller'in Kesici'yi desteklediği öne sürüldü. M. Ali Bayar ise şimdilik sessizliğini korumayı tercih ediyor.
    'Uyum'dan disiplin affı çıkartılabilir
    Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır, AB Uyum Paketi taslağının salı günü Bakanlar Kurulu'na sunulacağını ve aynı gün Meclis'e sevkedileceğini bildirdi.
    D.Bakır'a 'olağan hal' tam 15 yıl sonra geldi
    Olağanüstü Hal bölgesindeki son iki ilden de bu uygulama kalktı.
    'Erdoğan mutlaka Başbakan olmalı'
    Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, AK Parti'nin seçimlerden aldığı oy oranının Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakan olmasını zorunlu kıldığını söyledi. Başbakan Yardımcısı Şahin, Yeni Şafak'ın sorularını cevapladı.
    Gül eski arkadaşını 'sağ kolu' yaptı
    Demirel'den AB'ye 'barış' uyarısı
    9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Balkanlar'ın AB dışında bırakılması halinde Avrupa'da barış olmayacağı uyarısında bulundu. Demirel, Atina'da yapılan "Balkan Siyasi Kulübü" toplantısında yaptığı konuşmada, AB'yi tarihin en büyük barış projesi olarak niteleyerek, Balkanlar'ı da içine alan bir birleşmiş Avrupa vizyonu sundu. Balkanlar'ın AB'nin dışında bırakılması halinde Avrupa'da barış olmayacağı uyarısında bulunan Demirel, "Bunu söylerken hiç kimseyi tehdit etmiyorum, yalnızca doğruyu söylüyorum" dedi. Kopenhag'da yapılacak zirvede 10'u 2004'te, 2'si 2007'de üye olmak üzere AB'nin 27 üyeli hale geleceğini kaydeden Demirel, "Üye adayı olan Türkiye, umuyoruz ki 10-12 Aralık'ta belirlenecek tarihte müzakerelere başlayacak ve 2010'u geçmemek üzere de Birlik'in tam üyesi olacaktır. Böylece üye sayısı 28'e çıkacaktır. Yakın gelecekte, Makedonya, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Yugoslavya ve Arnavutluk AB üyesi olacaklardır. Balkanlar'ı içine almayan bir Avrupa barış projesi düşünülemez" diye konuştu. Demirel, AB'nin 28. üye olarak Türkiye'yi kabul etmemesinin gerekçesini, Avrupa'nın bulamayacağını söyledi.
    Başbakanlık'ta ezan yayını yapılmıyor
    Başbakanlık koridorlarında "yüksek sesle ezan yayını yapılmadığı" bildirildi. Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, "Başbakanlık'ta ezan sesi" başlığıyla yer alan haberin "gerçekleri yansıtmadığı" belirtildi. Açıklamada şunlar kaydedildi: "Haberde iddia edildiği gibi Başbakanlık koridorlarından yüksek sesle ezan yayını bugüne kadar yapılmadığı gibi habere konu olan 29 Kasım Cuma günü de yapılmamıştır. Başbakanlık'ta bulunan mescidin mikrofonları 1982 yılından bu yana çalışmaktadır. 29 Kasım Cuma günü de yapılan bu uygulama, 1982 yılından beri yapılandan farklı değildir. Başbakanlık çalışanları da 30 yıldır olduğu gibi bundan sonra da Başbakanlık'taki mescidden faydalanabileceklerdir. Bugüne kadar yapılan rutin bir uygulamayı sanki ilk kez oluyormuş gibi kamuoyuna yansıtmanın basın ahlak ilkelerine aykırı olduğu düşünül mektedir."
    'Avrupa Hıristiyan ama birlikte olabiliriz'
    Kültür Bakanı Hüseyin Çelik, AB Anayasası'na "Hıristiyan" eksenli ifadeler konulabileceğini bildirdi. Roma'da "AB Anayasası'nın Temel İlkeleri" toplantısına katılan Çelik, Roma'dan ayrılırken yaptığı açıklamada, AB Anayasası'na "Avrupa'nın Hıristiyan köklerden geldiğinin" yazılması gerektiğinin savunulduğuna dikkati çekti. Çelik, "Avrupa kültüründen Hıristiyanlık sökülmez Ama bugün dinlerin ayrıldığı noktaları ön plana çıkarmaktan ziyade dinlerin buluştuğu noktalar ön plana çıkmalıdır" diye konuştu.
    1 Aralık 2002
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Ramazan| Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED