T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A
D.Bakır'a 'olağan hal' tam 15 yıl sonra geldi

Olağanüstü Hal bölgesindeki son iki ilden de bu uygulama kalktı. Diyarbakır ve Şırnak'ta artık "olağan hal" var. OHAL uygulaması 19 Temmuz 1987'de 8 ilde başlamış, zamanla bazı illerde kaldırılmıştı. Bölgede OHAL'den önce de 1978'de başlayan "sıkıyönetim" uygulaması bulunuyordu.

Diyarbakır ve Şırnak'ta devam eden Olağanüstü Hal (OHAL) uygulaması, dün sona erdi. Bölgede ayrıca, 1978'den sonra da uzun süre sıkıyönetim uygulanmıştı.

Terör örgütü PKK'nın (KADEK) kanlı saldırılarını önlemek amacıyla 285 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 19 Temmuz 1987 tarihinde Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Hakkari, Mardin, Siirt, Tunceli ve Van'da Olağanüstü Hal Uygulaması'na geçilmişti. Zaman içerisinde sağlanan huzur ve güvenlik ortamıyla uygulama, 1994 yılından itibaren kademeli olarak bazı illerde kaldırılmıştı.

Son kez uzamıştı

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 19 Haziran 2002 tarihli birleşiminde 30 Temmuz 2002 tarihinde Diyarbakır ve Şırnak'ta uygulamanın son kez 4 ay daha uzatılması kararlaştırılmıştı. Böylece, Olağanüstü Hal Uygulaması, dün saat 17.00'den itibaren Diyarbakır ve Şırnak'ta da sona erdi.

OHAL uygulamasının tamamen kalkmasıyla güvenlik güçlerinin sayısında ve güvenlik noktalarında azalma olacak. Bunun ilk görüntüleri de yol kontrol noktalarının azaltılması oldu. Bölgedeki yollarda sık aralıklarla kontrol noktaları belirlenerek, jandarma ve polis ekiplerince kimlik kontrolleri ve aramalar yapılıyordu.

AB'nin mazereti kalkıyor

OHAL bölgesi uygulaması, AB ülkelerinin ve uluslararası insan hakları kuruluşlarının tepkisini çekiyor ve Türkiye'nin AB üyeliğinin önünde engel olarak gösteriliyordu. OHAL'in kalkmasıyla birlikte bölgede 'normal' uygulamaların başlayacağını belirten yetkililer, kısa süre sonra sağlanacak ortamla AB temsilcilerinin bu konuyu mazeret olarak kullanmalarının önüne geçileceğini kaydettiler. n DİYARBAKIR

Aksu: Olağan dönem ülkemize hayırlı olsun

İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu, Olağanüstü Hal uygulamasının sona ermesine ilişkin, "Bölge için yeni bir dönem, olağan dönem başlamıştır" dedi. Ankara'dan uçakla Diyarbakır'a gelen Aksu'yu, havaalanında, Olağanüstü Hal Bölge Valisi Gökhan Aydıner, İl Valisi Cemil Serhadlı, Emniyet Müdür Vekili

Atilla Çınar ile çok sayıda partili karşıladı. 1978 yılından bu yana bölgenin önce sıkıyönetim, daha sonra da Olağanüstü Hal ile yönetildiğini hatırlatan Aksu, "Bölge için yeni bir dönem, olağan dönem başlamıştır. Hem bölge halkı için hem de milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.

İHD, 'koordinatör valilik'ten endişeli

İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Hüsnü Öndül, Olağanüstü Hal uygulamasının Şırnak ve Diyarbakır'da son bulmasıyla uygulamanın tamamen kalkacağını belirterek, "OHAL hukuken kalkarken, bu yetkinin koordinatör valilik eliyle kullanılacak olması kaygılarımızı arttırıyor" dedi. Öndül, dernek genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, olağanüstü yönetiminin hukuken sona ermiş gibi göründüğünü, ancak bu kez de "koordinatör vali" ve "kritik iller valiliği" gibi modellerin telafuz edilmeye başlandığını belirterek, "OHAL hukuken kalkarken, bu yetkinin koordinatör valilik eliyle kullanılacak olması kaygılarımızı artırıyor" diye konuştu. Acılarla dolu bu dönemi bir kayıp vakasını raporlayarak uğurladıklarını söyleyen Öndül, Muş'un Varto ilçesinde yaşayan ve kendisinden 20 Kasım'dan beri haber alınamayan Sıddık Kaya'nın bulunmasını, yetkililerin bu konuda açıklama yapmalarını beklediklerini kaydetti.



1 Aralık 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Ramazan| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED