T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A
Anayasa paketi tamam

Anayasa'nın 67, 76 ve 78. maddelerini değiştiren paketin tamamı, TBMM Genel Kurulu'nda 18 ret oyuna karşılık 440 oyla kabul edildi. Paketin üç maddesi de çok az sayıdaki red oylarına karşılık CHP'nin desteğiyle kabul edildi.

Anayasa'nın 67, 76 ve 78. maddelerini değiştiren Anayasa Değişikliği Paketi, TBMM Genel Kurulu'nda 18 red oyuna karşılık 440 oyla kabul edildi.

AK Parti tarafından hazırlanan teklifin tümünün oylamasına 465 milletvekili katıldı. Milletvekillerinin 440 kabul oyu verirken, 18'i red oyu kullandı, 4 milletvekili çekimser kaldı 3 oy da geçersiz sayıldı. Teklifin, milletvekili seçilme yeterliliğini düzenleyen 1. maddesi, 45 ret oyuna karşılık 444 oyla; ara seçimlere ilişkin 2. maddesi 25 ret oyuna karşılık 456 oyla; seçim yasaları değişikliklerinin 22. Dönem'deki ilk ara seçimde uygulanmamasını düzenleyen geçici maddesinin değiştirilmesi ise 19 ret oyuna karşılık 450 oyla kabul edildi.

Teklifin yasalaşmasıyla Anayasa'nın, "Milletvekili Seçilme Yeterliliği"ni düzenleyen 76. Maddesi'nin ikinci fıkrasında sayılan kısıtlılık hallerinden, "ideolojik ve anarşik eylemlere..." ibaresi çıkarılarak, yerine "terör eylemlerine" ibaresi getirildi.

İşkence tartışması

Paketin 1. maddesinin oylanması sırasında işkence tartışması yaşandı. CHP'li Oya Araslı, "işkence suçundan ceza alanların milletvekili olamayacağına" ilişkin önerge verdi. Önergenin el kaldırılarak oylanması sırasında CHP'li milletvekilleri ile birlikte bazı AK Partili milletvekilleri de "kabul" oyu kullandı. Elektronik cihazla yapılan oylamada, önerge 162 kabul oyuna karşılık 261 oyla rededildi.

CHP'liler sonucu alkışlarla protesto ederken AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, "Hepimiz işkenceye karşıyız. İşkencecilerin milletvekili olamayacağı Anayasa dışında kanunlarla da düzenlenebilir" derken, Başbakan Yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır da, "İşkenceciler zaten milletvekili olamaz. Çünkü Anayasa'ya göre bir yıl ve daha fazla ceza alanlar milletvekili seçilemez. İşkenceciler de bu kapsama girmektedir" açıklamasını yaptı.

Yargı, insana dayalı sivil anayasa istedi

Anayasa Mahkemesi Başkanı Bumin ve Yargıtay Başkanı Özkaya, "Devlete değil insana öncelik veren, temel hak ve özgürlükleri teminat altına alan çağdaş ve sivil bir anayasa" istedi.

Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya, Anayasa'da Türkiye Cumhuriyeti'nin dayandığı ilkeleri, özellikle temel taşı olan laiklik ilkesini zedelemeden gerekli değişikliklerin bir an önce gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye Barolar Birliği'nce Yargıtay Konferans Salonu'nda düzenlenen "Anayasa ve Uyum Yasaları" panelinde konuşan Yargıtay Başkanı Özkaya, "Devlet insan içindir felsefesinden hareketle, devlete değil insana öncelik veren, temel hak ve özgürlükleri teminat altına alan çağdaş ve sivil bir anayasa, temennimiz ve rüyamızdır. Türkiye Cumhuriyeti'nin dayandığı ilkeleri, özellikle temel taşı olan laiklik ilkesini zedelemeden, gerekli değişiklikler bu doğrultuda bir an önce gerçekleştirilmelidir" dedi.

Yargı reformlarının gerçekleştirilmesi için TBMM'nin yapısının çok elverişli olduğuna da işaret eden Özkaya, bunun için üzerlerine düşen görevi yerine getirmeye hazır olduklarını vurguladı.

Bumin: Yasalarda bize danışılsın

Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin de, yıllardır yüksek yargı organları başkanlarının anayasanın değiştirilmesi gereken maddelerini dile getirdiklerini hatırlatarak, "2001 yılında Anayasa'da yapılan değişiklik küçümsenmeyecek bir değişikliktir ve olumludur" dedi.

Bumin, partilerin kapatılmasına karar verilebilmesi için beşte üç çoğunluk aranması şeklinde getirilen düzenlemenin "sakıncalı" olduğunu da savundu.

Bumin AB uyum paketlerini istedi

Anayasa paneline, Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya, Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, Danıştay Başkanı Nuri Alan, Askeri Yargıtay Başkanı Hakim Tuğgeneral Fahrettin Demirağ ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu da katıldı.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, Adalet Bakanı Cemil Çiçek'i telefonla arayarak uyum paketinde yer alan düzenlemelerin kendilerine de iletilmesini istedi. TBB'nin "Anayasa ve Uyum Yasaları" konulu panelinden sonra Yeni Şafak'ın sorularını cevaplayan Bumin, uyum paketinde yeralan düzenlemeleri henüz inceleme fırsatı bulmadığını bildirdi. Bumin, "Bu değişiklikler kapatma davalarını nasıl etkileyecek?' sorusunaşu cevabı verdi: "Adalet Bakanı ile temas ettim. Yalnız anayasa ile değil tüm değişiklik önerilerini taslak halinde bize göndermelerini istedim. Çünkü bunları uygulayacak olan mahkemelerdir, hatta Anayasa Mahkemesi'dir. Siyasi partilerle ilgili değişikliklerden mutlaka haberdar olmamız lazım. Bu değişiklerin kapatma davalarını ne yönde etkileyip etkilemeyeceğini düzenlemeleri inceledikten sonra göreceğiz."



14 Aralık 2002
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED