T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

B İ L İ Ş İ M
Komşu yasakçı çıktı

Çin'in, Google ve Altavista'ya yasak getirmesinin ardından, Yunanistan da bilgisayar oyunlarını yasakladı. Bilgisayarda veya cep telefonunda oyun oynayanlara ağır cezalar uygulanacak.

Bilgisayar kullanıcıları, yöneticilerin uyguladıkları yasaklarla karşı karşıya. Çin hükümetinin ünlü arama motorları Google ve Altavista'ya erişimi durdurmasının ardından bu kez de Avrupa Birliği üyesi Yunanistan, bilgisayar oyunlarına yasak getirdi. Gelen haberlere göre, Yunanistan, ev bilgisayarları, GameBoy ve benzeri taşınabilir oyun cihazlarında ve cep telefonlarında oyun oynayanların cezalandırılacağını açıkladı. Çıkartılan 2002/3037 sayılı yasayla birlikte kişisel bilgisayarında ya da topluma açık yerlerde oyun oynayan kişiler ağır para cezalarına çarptırılacaklar.

Binlerce Euro ceza veriliyor

Yasa ayrıca ülkede bulunan yabancılar için de geçerli olacak. Internet kafeler internet erişim hizmeti vermeye devam edecekler ancak oyun oynanılmasına izin vermeyecekler. Yunan gazetesi Kathimerini'nin haberine göre bu yasağa uymayanlara 5 bin ila 75 bin Euro arası ceza verilecek. Öte yandan Yunanistan'da bilgisayar kullanıcılarının en çok sevdikleri oyunlardan CounterStrike oynayan üç gencin mahkemeye çıkarıldığı bildiriliyor.

Yunanistan'a gitmeme çağrısı

Bu arada bazı web sitelerinde Yunanistan'a gideceklere "Bu yasakçı ülkeye gitmeyin!" uyarıları yapılıyor. Yunanistan'ın yasak nedeniyle turizmde büyük kayıplara katlanması gerekeceği yorumlarında bulunuluyor. Yasakla birlikte, Yahoo'nun oyun bölümündeki çeşitli oyunlar veya Windows ile beraber gelen Solitarie türü oyunları oynamak bile yasaklanmış durumda. Yunanistan hükümeti, yasanın illegal kumar oynanmasını engellemek için çıkarıldığını savunuyor. Getirdiği yasakla birlikte dünya kamuoyunda komik duruma düşen Yunanistan'da gazetelerde, internete ilişkin yeni yasalar çıkarılmasıyla bu durumun düzeltilmesi gerektiğine ilişkin yorumlar yapılıyor.

GOOGLE'IN TERSİ DÖNDÜ!

Çin hükümetinin, dünyanın en iyi arama motoru kabul edilen Google'a bu ülkedeki internet kullanıcılarının erişimlerini kısıtlamasının ardından Google da yeni bir yöntemle yasağı deldi. Ünlü arama motoru, sitesinin tersten okunan bir versiyonunu hazırlayarak Çinli internet kullanıcılarının hizmetine sundu. Google'ın tersten okunuşu olan "elgoog" adıyla hizmete giren sitede arama yapmak istediğiniz kelimeleri tersten yazıyor ve sonuçları da tersten alıyorsunuz. Bu durum, listelenen siteleri etkilemediği için, oldukça işe yarıyor. Örneğin, "Yeni Şafak" adını aramak istediğinizde, "kafaŞ ineY" yazmanız gerekiyor. Çin hükümeti, geçtiğimiz günlerde Google'ın ardından ünlü arama motoru Altavista'ya erişimi de kısıtlamıştı. Arama motoru Yahoo! ise bu ülke yönetimin isteği üzerine "kritik" olarak tespit edilen içeriği bloke edilerek, bu içeriğe Çinli internet kullanıcılarının erişmesine izin vermiyor.
http://www.alltooflat.com/geeky/elgoog/


Yahoo!, ISS hizmeti vermeye başladı

Ünlü arama motoru Yahoo!, SBC firmasıyla işbirliği yaparak internet servis sağlayıcılığa soyundu. İkilinin hizmetlerini hiç bir duyuru ve basın toplantısı yapmadan, Yahoo!'daki reklamlarla duyurmaları dikkat çekiciydi. İşbirliği ile internet kullanıcılarına, hem dial-up hem de dijital abonelik hattı (DSL) hizmeti sunuluyor. Dial-up servis ilk ay bedava, sonraki aylar 21.95 $'dan sunulurken, DSL hizmeti ise 12 aylık anlaşma yapılması halinde, ilk 6 ay 29.95 $ olarak sunuluyor. DSL erişim hizmeti, standart tarifede ise 49.95 $.

SBC-Yahoo! işbirliğiyle dial-up ya da DSL erişim hizmeti satın alanlara 25 MB'lık online veri depolama alanı ve 10 adet e-posta adresi içeren bir web-tabanlı POP3 hesabı veriliyor.

 
WEB GEZGİNİ
Linux sevenlere
İşletim sistemleri yazılımlarında ilk akla gelen Linux'la ilgili zaman zaman sizlere haberler vermeye çalışıyoruz. Amacımız, "Microsoft'a mahkum değilsiniz, bir alternatif daha var!" diyebilmek. İşte bu bağlamda bir site site. Linux Sevenler adıyla kurulan siteden, Linux'la ilgili bilginizi geliştirebilirsiniz.
linux-sevenler
Aykan'dan e-seçim
Trabzon eski belediye başkanı Asım Aykan bu görevinden istifa ederek milletvekili adayı oldu. Aykan, seçim çalışmalarında interneti de kullanıyor. Kendi adına açtığı bu sitede Aykan'ın faaliyetleri, albüm, biyografi, projeler, hedefler, konuşmalar, haberler, Trabzon'un tarihi ve kültürel özellikleri, Kent Rehberi, Ziyaretçi Defteri yer alıyor.
asimaykan.com

NET KİTAP
Visual Basic.NET
Seçkin Yayıncılık, Microsoft'un.NET teknolojisini anlamaya yarayacak değerli bir kaynak eser yayınladı. Gökçen Karan'ın kaleme aldığı bu kitap, 5.0 versiyonundan itibaren uygulama geliştiriciler arasındaki popülaritesini giderek artıran Visual Basic'in 6.0 sürümü ile internet uygulamlarında da oy göstermeye başladığından hareketle Microsoft'un.NET teknolojisini ele alıyor. Bu kitap, en hızlı yoldan .Net dünyasına girmenize imkan sağlıyor. Bu kitap, okurken kendinizi bir seminerde veya bir eğitimde hissedeceğiniz şekilde tasarlanmış. Kısacası bu kitap, Vb.Net dünyasını keşfetmenin en hızlı ve en kolay yoludur. 341 sayfalık kitabın satış fiyatı 13 milyon
500 bin TL.
seckin
17 Eylül 2002
Salı
 

Melih B. Dede


Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED