T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A
Keşmir'de 80 bin şehid

Azad Keşmir'in önde gelen siyasi liderleri gazetemizi ziyaret ettiler. Hint ordusunun şimdiye dek 80 bin Keşmirliyi şehid ettiğini söyleyen Heyet, Keşmir sorununun uluslararası camiayı ilgilendiren bir konu olduğunu belirtti. Heyet, Hindistan'ın yüzde 80'i Müslüman olan Cammu-Keşmir'de etnik temizlik hareketini sürdürdüğünü ifade etti.

Pakistan Keşmir Komitesi Başkanı ve eski Azad Keşmir Çumhurbaşkanı Serdar Abdul Kayyum Han, Pakistan eski Din İşleri Bakanı Dr. Mahmut Ahmed Gazi, Tüm Partiler Hürriyet Konferansı (APHC) üyesi Gulam Muhammed Safi ve Pakistan Başkonsolosu Muhammed Riaz gazetemize dost ziyaretinde bulundular.

Türk medyası ve aydınları ile görüşerek, son zamanlarda Keşmir bölgesinde yaşanan gelişmeler ile ilgili bilgi vermek üzere Türkiye'ye gelen Keşmir Komitesi, Cuma günü Türkiye Ekonomik Sosyal Araştırmalar Vakfı(TESEV)'nda, önceki gün de Sarayburnu'nda bulunan Uluslararası Basın Merkezi'nde bir basın toplantısı düzenlediler.

Pakistan Keşmir Komitesi Başkanı ve eski Azad Keşmir Cumhurbaşkanı Serdar Abdul Kayyum Han, "Keşmir bölgesinde yaşanan sorun, sadece Pakistan ve Hindistan'ı ilgilendirmekle kalmayıp, tüm uluslararası camiayı ilgilendirmektedir. Bu nedenle Keşmir bağımsız olmalıdır" dedi.

Hindistan'ın son günlerde Cammu-Keşmir'de silahların gölgesinde insanları seçime götürdüğünü belirten Abdul Kayyum Han, "Bağımsız gözlemcilerin, bağımsız medyanın olmadığı yerde bağımsız bir seçimin nasıl yapıldığını söyleyebiliriz" dedi.

Cammu-Keşmir sürmekte olan seçimlerin gerçeği yansıtmayacağını dünyaya duyurmak için Pakistan Keşmir Komitesi tarafından üç heyet oluşuturulduğunu belirten Abdul Kayyum Han, heyetlerden birinin ABD'ye, diğerinin Avrupa'ya ve bir diğerinin de kendisinin başkanlığını yaptığı heyetin İslam ülkelerini gezdiğini ifade etti. Cammu-Keşmir'deki eyalet seçimlerinin ikinci aşaması 24 Eylül'de yapılacak. Eyalette geçen Pazartesi yapılan seçimlerin birinci aşamasında onlarca Keşmirli Müslüman öldürülmüştü.

'Bölge nükleer savaşın eşiğinde'

Keşmir sorunu yüzünden Pakistan ve Hindistan arasında 3 kez savaş yaşandığını söyleyen Serdar Abdul Kayyum Han, "Son dönemlerde yaşanan gerginlik, Pakistan ve Hindistan'ın nükleer silahlanması, olayı dünyayı ilgilendiren bir konu haline getirmiştir. Türkiye'de bulunma sebebimiz, kardeş ülke Türk halkına Keşmir sorununu anlatmak ve uluslararası camiada destek sağlamaktır" dedi.

Pakistan Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref'in kurmuş olduğu komitenin başkanı olarak Keşmir bölgesinde barış istediklerini belirten Han, "Bu bölge üçe ayrılmıştır. Bağımsız olan Cammu Keşmir bölgesi, Hindistan tarafından işgal edilmiştir. Yüzde 80'i Müslüman olan bu bölgede, Hindistan Hükümeti etnik temizlik hareketi sürdürmektedir. Bölge deki gerginlik 4. bir savaşın sinyallerini vermektedir. Biz yaşanan gerginliğin BM yolu ile barışçı çözüme kavuşturulmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

"BM kararlarını tanımıyor"

Serdar Abdul Kayyum Han, şimdiye kadar Keşmir ile ilgili anlaşmalar yapıldığını, ancak Hindistan'ın bu anlaşmalara uymaması sebebi ile bölgede gerginliğin devam ettiğini kaydederek, Keşmir halkının, tek bir tarafın empoze ettiği anlaşmaya taraftar olmadığını vurguladı. Keşmir sorunu ile ilgili olarak Hindistan'ın Pakistan'ı suçladığını, Pakistan'ı anlaşmaya yanaşmayan bir ülke gibi göstermeye çalıştığını ifade eden Han, "Müşerref'in de daha önce söylediği gibi, Pakistan, Keşmir sorununu barışçı yollardan çözmek için her türlü anlaşmaya hazırdır. Hindistan, Keşmir sorununu rafa kaldırmak için uyduruk seçimler yapmıştır. Bu seçimlere katılımlar yüzde 10 seviyesinde olmuş, Keşmir halkı bu seçimi tanımamıştır. BM de bu seçimi tanımadığını 1957'de aldığı karar ile açıklamıştır" dedi.

"Keşmir bağımsızlık mücadelesi veriyor"

Abdul Kayyum Han, Cammu-Keşmir'de 800 bin Hint askerinin konuşlandırıldığını belirtti. Hind ordusunun şimdiye dek 80 binin üzerinde Keşmirli'yi şehit ettiğini söyleyen Han, ölenlerin yüzde 95'inin sivil olduğunu açıkladı. Hint askerlerinin toplu katliam ve toplu tecavüzlerde bulunduğunu belirten Han, Hindistan'ın kendilerini "köktendinci, ayrılıkçı ve terörist" olarak nitelediğini ifade etti. Han, bu suçlamaları kabul etmediklerini belirterek, "Bu, Keşmirliler'in kendi özgürlükleri için yaptıkları bir harekettir" dedi. Keşmir'in hiçbir zaman Hindistan'ın bir parçası olmadığını ifade eden Han, Keşmirliler'in medya tarafından 'ayrılıkçı' olarak isimlendirilmelerinin doğru olmadığını söyledi.

  • TURAN KIŞLAKÇI

  •  
    Namaz ve oruç'un yasak olduğu ülke
    Özbek zindanlarında ölen Şukret Parpiev'in ailesi, oğullarının işkence sonucu öldürüldüğünü ve kendilerine cesedin kanlı çarşaflar içinde teslim edildiğini belirttiler.
    Arafat bürosunda direniyor
    Sosyal Demokratlar önde
    Almanya'da halk sandık başına gitti. Almanya'da dün düzenlenen 15. genel seçimlerde oy verme işlemi Türkiye saatiyle 09.00'da başladı. Seçimde, aralarında 500 bine yakın Türk kökenli Alman vatandaşının da bulunduğu 61,2 milyon seçmen oy kullandı. Almanya Cumhuriyeti'nin kurulduğu 23 Mayıs 1949 tarihinden bu yana 15'incisi düzenlenen genel seçimlere 24 parti katıldı. Aralarında 21 Türk kökenli Alman vatandaşının da bulunduğu 1399'u kadın toplam 4792 aday, Federal Meclis'teki 598 sandalye için mücadele etti. Dün akşam 19.00'da sona eren oy verme işleminden sonra alınan ilk sonuçlara göre, Başbakan Gerhard Schröder'in liderliğini yaptığı Sosyal Demokrat Parti'nin, muhafazakar rakibi Edmund Stoiber'in az farkla önünde göründüğü belirtildi. AB politikaları açısından büyük önem taşıyan Almanya seçimleri, bu ülkede yaşayan yaklaşık 3 milyon Türk'ü de yakından ilgilendiriyor.
    İran-Afganistan sınırında ABD birlikleri
    Afganistan'da bulunan Amerikan özel birliklerinden bir grup, İran-Afganistan ortak sınırı boyunca konuşlandırıldı. Iran Daily gazetesinin haberine göre, Christian Science Monitor (CSM) gazetesi, Amerikan özel birliklerinin İran-Afganistan sınırına yerleştirilerek, El Kaide mensuplarının İran'a girmesinin önlenmesinin amaçlandığını yazdı. CSM, "İran'ın doğu sınırındaki Amerikan askeri varlığının ülke güvenliğini tehdit ettiğini düşündüğünü" belirtti.
    23 Eylül 2002
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED