T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

Y A Z A R L A R
Kışlık sebzeleriniz hazır mı?

Sonbahar rüzgarlarıyla birlikte kış ayları iyice yaklaştı. Hem aile bütçemize katkıda bulunmak, hem de pratiklik adına yaz sebzelerimizi deefrezdeki yerlerine yerleştirmeye başladık. Peki ama acaba saklama işlemimizi doğru yapıyor muyuz? Yiyeceklerin besin değerlerini kaybetmeden, lezzetlerini bozmadan koruyabiliyor muyuz? O halde sizlere bazı sebzelerin saklanma şeklinden örnekler verelim.

Barbunya: Ayıklanıp yıkanır. İki kuru mutfak bezi arasında kurutulup buzdolabı poşetlerine konulur. 8 ila 10 ay arasında tüketilebilir.

Bezelye: Aynı barbunya gibi hazırlanır.

Bamya: Yıkanıp, baş kısımları dikkatlice ayıklanır. Yeterince domates rendesi ile birlikte 2-3 dakika yüksek ateşte kavrulur. Soğutularak birer yemeklik porsiyonlar halinde deefreze konulur.

Domates: Kabukları soyulup ister rende, ister küp küp doğranarak poşetlenir. Poşetler birer kullanmalık şeklinde hazırlanmalıdır.

Dolmalık biber: İster yeşil, ister kırmızı dolmalık biber ayıklanıp, ard arda dizilerek saklanabileceği gibi, etli veya zeytinyağlı dolma şeklinde hazırlanıp doldurarak da paketlenebilir.

Taze fasulye: Yıkanıp ayıklanan fasulye ya bamya gibi domatesle sote edilip saklanır. Veya tüm yeşil sebzelerde olduğu gibi kaynar suya 1-2 dakika atılıp rengi değişince süzülüp, soğutularak da hazırlanabilir.

Patlıcan: Patlıcanı daha çok közleyip, limonlu suda bekletip süzerek veya kızartıp porsiyonlara bölerek saklamanızda yarar var. Aksi halde lezzet kaybına uğrar. Bütün yeşil sebzeler kullanılacağı zaman dondurucudan çıkartılıp kaynar suya atılarak pişirilmesi ve çözdürme işleminin böyle yapılması gerekir. Çözdürülen hiçbir gıda tekrar dondurulmaz.

Gül kadayıf

Malzemeler: 250 gram kadayıf, 150 gram ceviz, 100 gram fındık, 250 gram şeker, yarım fincan toz şeker. Kreması için: Yarım su bardağı pirinç, yarım litre süt, 1 paket vanilya, 1 fincan toz şeker. Hamur için: 1 yumurta sarısı, yarım fincan süt, 1 fincan yağ, alabildiği kadar un, açmak için nişasta. Şurubu için: 3 su bardağı su, limon suyu, 3 su bardağı şeker.

Yapılışı: Yumurta sarısı, süt, yağ ve unu yoğurarak hamur haline getirelim. 1 saat dinlendirip nişasta ile açalım. Krema için; süt, şeker ve haşlanmış pirinci haşlayarak lapa haline getirelim. Koyu bir kıvam alınca ateşten alıp, blendırda karıştırarak vanilya ekleyelim. Şeker ve suyu kaynatarak şurubu hazırlayalım. Kaynamaya başlayınca içine limon suyunu ekleyip soğumaya bırakalım. Tel kadayıfı didikleyelim. Margarini eriterek ılıtalım ve kadayıfın üzerine döküp, karıştıralım. Kadayıfın üzerine bastıralım. Ceviz ve fındığı dövüp yarım fincan toz şeker katalım. Hamuru düz bir zemine serelim. Üzerine kremayı, onun üzerine de ceviz ve fındık karışımı koyalım. Hamuru rulo şeklinde saralım. Bıçakla dilimler halinde kesip tepsiye yatık olarak dizelim. Üzerlerine birer parça margarin koyup, fırında kızartalım. Şerbetini döküp servis yapalım.


23 Eylül 2002
Pazartesi
 
GÜLSEN ORTAÇ


Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED