T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

B İ L İ Ş İ M

Bilginin bir bedeli olmalı!

İnternette içerik ücretsiz. Ama nereye kadar? Yayıncılar, giderlerini karşılamak için formül arayışında.

İnternete girip aradığınız bilgiye ulaşabiliyorsunuz. Hem de ücretsiz. Ancak, bu sitelerin belli başlı giderleri var. Bedavacılık nereye kadar devam edecek? Bunu zaman gösterecek. İnternette içerik hizmeti veren yayıncılar/portallar, bir şekilde verdikleri hizmetin karşılığını almak istiyorlar. Bunun için de çeşitli çözüm yolları deneniyor. BT.Net adlı sitede yapılan bir ankette "İnternette hangi tür içeriğe para ödersiniz?" sorusuna katılımcıların yüzde 55,91'i "İçeriğe para ödemem" cevabını vermişti. Bu tablo gösteriyor ki, internette yayıncılık yapan ve bu sektörde hizmet veren kuruluşlar, hizmetlerinin karşılığını almak için daha çok bekleyecekler. Türkiye'de internet nüshasını ücretli hale getiren ilk gazete Cumhuriyet. Gazete internetten okuyan abone sayısını (çok az olsa gerek) vermekten kaçınıyor.

İlk ücretli site Cumhuriyet

Cumhuriyet'in Teknik Koordinatörü Ahmet Korulsan, Turk.Internet.com'da yayınlanan bir röportajında, gazetenin internetten ücretsiz sunulduğu dönemde günlük 10 bin ziyaretçi sayısı bulunduğunu, ücretlendirmeden sonra ise bu sayının düştüğünü söylüyor. Korulsan'ın açıklamalarına göre, gazeteye daha çok kurumlar üye ve yıllık 50 dolarlık ücret onları zorlamıyor. Kurumdan kasdın kamu kuruluşları olduğu tahmin ediliyor. Cumhuriyet'i internetten okumak için, aylık 5, 3 aylık 14, 6 aylık 27 ve yıllık 50 dolar ödemeniz gerekiyor.

Radikal'de ücretsiz üyelik

Radikal gazetesi, internette ücretsiz üyelik sistemi ile çalışıyor. Gazetenin içeriğine ulaşmak için kişisel bilgilerinizi girerek üye olmanız gerekiyor. Bu bilgiler, reklam verenne ziyaretçi profili sunmak için kullanılıyor. Bir başka deyişle, Radikal'i netten okumanın bedeli, kişisel bilgilerini vermek. Diğer yandan Hürriyet, Milliyet, Yeni Şafak gibi gazeteler ise internet baskılarını hala ücretsiz sunuyor.

Turk Nokta Net ücretli

Türkiye'de sunduğu içeriği ilk kez ücretlendiren portal Turk Nokta Net. Aylık 750 bin ziyaretçisi bulunan portalin ücret ödeyen 4 bin abonesi bulunuyor. Bu rakam çok az olmasına rağmen şirketin Genel Müdürü Ziya Erdem, "İnsanların içeriğe ücret ödeyebileceklerini gördük. Bu bizim için önemlidir" diyor. Portalde üç kademeli abonelik sistemi bulunuyor. Aylık 4, 15 ve 24 milyonluk paketlerle farklı içeriklere ulaşmak mümkün oluyor. Portallerin ücretli abonelik sistemine geçmek istemeleri çok fazla giderleri olduğu için normal. Ancak, Türkiye buna hazır gözükmüyor.

Ücretlendirmede taktik hata

İçerik ücretlendirilmesinde taktik bir hata yapılıyor. Örneğin Cumhuriyet'in sitesine girdiğinizde o günkü manşetin ne olduğunu öğrenmenize bile imkan yok. Hemen karşınıza kullanıcı adı ve şifre soran bir bölüm çıkıyor. Oysa aynı gazetenin manşetinin ne olduğunu, hattı birinci sayfasındaki tüm başlık ve spotları, TV ve radyoların sabah programlarından ve basın özeti veren sitelerden takip edebiliyorsunuz. Bu bir çelişkidir. İçeriğini ücretli hale getiren bir kurum (gazete, dergi, portal vb.) sunduğu içeriğin bir özetini sitesinde yayınlamalı, daha fazlasını okumak isteyen veya geriye dönük olarak sitenin arşivinde arama yapmak isteyenlere abone olma koşulu getirmelidir.

Yurtdışındaki okurlar potansiyel abone

İnternette içeriğe ücret ödeyecek potansiyel kullanıcılar, yurtdışında bulunan Türklerdir. Bir gazetenin basılı nüshasına abone olduğunda, gazetesi posta ile 3-5 gün sonra eline ulaşacak bir okuyucu, gazetesini internette günügününe takip etmek için ücret ödeyebilecektir.

Gazeteni kendin bas!

Hem gazeteler hem de okuyucular için kolaylıklar getiren bir metod var. Sayfaları internete, PDF dökümanı olarak, basılı gazetenin tasarımıyla yüklemek. Böylelikle gazeteler, web tasarım ve güncelleme iş yükünü hafifletebilir. Okuyucular da, gazetelerini basılı nüsdadaki tasarımla, okuma ve dilediğinde (biraz küçük boyda da olsa) yazıcıdan basma imkanı elde edebilir. Bu yöntemi halen Türkiye'de Sabah, Günaydın, FotoMaç uyguluyor. Ücretli olan bu sistemde, PDF dökümanlarından "Kendi gazeteni kendin bas!" seçeneği sunuluyor. Sabah Grubu, ücretlendirmede, Euro'yu esas alıyor. Örneğin Sabah'ı Günaydın ve Sabah Pazar'la birlikte okumanın bedeli aylık 13 Euro. Bu rakam ortalama 17 milyona karşılık geliyor.

 
YAZILIM
OpenOffice Türkçe!
Microsoft'un Office yazılımının fiyatının yüksek olması ve her bilgisayar için ayrı bir lisans alınması gerekmesi, bilgisiyar kullanıcılarını yeni arayışlara itiyor. İşte bu arayışların sonucu da bir çok alternatif ofis yazılımları üretilmiş durumda. Bunlardan biri olan Open Office, Türkiye'de Linux konusunda önemli çalışmaları olan Türkçeleştirildi ve Gelecek A.Ş. tarafından satışa sunuldu. Microsoft'un Office yazılımı ortalama 500 dolar civarında satılırken, Open Office'in fiyatı sadece 39 milyon 500 bin lira. gelecek
NET KİTAP
MCP'li olmak için
Microsoft Exchange 2000 Server'da yüksek düzeyde profesyonellik kazanmak isteyen bilgisayar uzmanları için yazılan kitap, Microsoft Certified Professional (MCP) 70-224 sınavına girecek kişilerle, Microsoft Exchange 2000 Server'ı tasarlama, planlama, uygulama ve destekleme görevleri olan bilgi teknolojisi (BT) uzmanlarını hedef alıyor. Kitapla birlikte uygulama CD'leri de veriliyor.
MCSE Microsoft Exchange 2000 Server Uygulama ve Yönetimi, Yazarlar: Microsoft Corporation - Kay Unkroth, Sayfa: 1184 sayfa. Fiyat: 49.000.000 TL. arkadas

UnitedLinux'un Doğumu
4 Linux dağıtım firması -SuSE, Caldera, TurboLinux ve Connectiva- bugün tek bir Linux dağıtımına başlayacaklarını duyurdular. UnitedLinux adı verilen yeni formasyonun 2002 sonunda oluşacağı belirtiliyor. Yeni UnitedLinux işdünyasını ve şirketleri hedefleyen bir sürüm olacak. Katılan dağıtımcıların paketlerini birleştirecek ve tek-birleştirilmiş bir kodlama platformu haline gelecek.

Yahoo!'ya yerli rakip!
Yahoo!'dan e-posta adresi alanlar, daha önce, bu adreslerini, hem web üzerinden hem de Outlook üzerinden kullanabiliyorlardı. Yahoo!'nun Pop3 desteğini ücretli yapmasından sonra, e-postalarını Outlook'tan okumak isteyen kullanıcılar için alternatif Çelik Net adlı bir firmadan geldi. Şirket, ücretsiz Pop3 e-posta hizmeti vererek, bu ihtiyaca cevap vermeye aday. Pop3 desteği ile webe girmeden Outlook gibi e-posta yazılımlarıyla mesaj alıp göndermek mümkün olabiliyor.
11 Haziran 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED