T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Rekabeti devlet köstekliyor

İspanya, Fransa, İtalya, Portekiz ve Yunanistan gibi turizmde Türkiye'ye rakip olan ülkelerde KDV oranlarının yarı yarıya altına düşürüldüğüne dikkat çeken Başaran Ulusoy'a göre hükümet KDV'yi 2 puan artırarak sektörün rekabet şansını zora soktu.

  • FAHRİ SARRAFOĞLU İSTANBUL
    Turizm Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy ile ekonominin bel bağladığı sektörlerden biri olan Türk turizmi hakkında konuştuk. Türkiye'nin kullanılamayan büyük turizm potansiyelini vurgulayan Sayın Ulusoy sektörün önünde duran engelleri açıkladı ve Türk turizminin hedeflerini ortaya koydu.

    Sayın Ulusoy, Türk turizmi nereden nereye geldiği, bize anlatır mısınız?

    Türk turizmi son 20 yıl içinde, çok başarılı bir yükseliş grafiği çizmiştir. Böylece 1981 yılında 1 milyon 405 bin olan ülkemize gelen ziyaretçi sayısı 2001 yılında 11 milyon 569 bine ulaşmış, yani 8,2 kat artmıştır. 1981'de 381.3 milyon A.B.D Doları olan turizm gelirleri ise, 20 yılda 21,2 kat artarak, 2001 yılında 8 milyar 90 milyon A.B.D Doları'na yükselmiştir. Ancak bunun yeterli olmadığını söylemem gerekir.

    Türk turizminin sorunları nelerdir?

    Turizm ya da turist, yaşamın tüm alanları ile ilgilidir. Çevre, sağlık koşulları, alt yapı, imar ve yapılaşmadan, güvenliğe, bir yöre ve yerleşmede toplam kaliteye kadar çok çeşitli konular turizm olayı ve turizm gelişimini doğrudan etkiler. Bu nedenle turizm, çevre ve kültür bakanlıklarını birleştirilmesini gerekir.

    Turizm Bakanlığı'nın yetkileri nasıldır, sizce yeterli midir?

    Hayır, Turizm Bakanlığı'nın yetkileri sınırlıdır. Turizm gelişmesi bir bütün olarak ele alındığında, Turizm Bakanlığı'nın görev ve yetki alanı dışında, diğer Bakanlıkların, kuruluşların sorumluluk alanına giren çok çeşitli sorunlar karşımıza çıkmaktadır. Böyle bir ortamda turizm patlamaz.

    Diğer bir sorun da KDV sanıyorum, öyle değil mi?

    İspanya, Fransa, İtalya, Portekiz ve Yunanistan gibi turizmde bize rakip olan ülkelerde KDV oranları sektöre özgü olarak genel oranın yaklaşık yarı yarıya altına düşürülmüştür. Bu ülkeler ile Türkiye arasında KDV oranlarında % 7 ile % 12 arasında fark vardır.

    Türkiye'de ise KDV oranının düşürülmesi bir yana 2 puan artırılarak % 15'den % 17'ye çıkarılmıştır. Türkiye'nin % 17'lik KDV ile turizm piyasasında rekabet avantajı yakalama şansı yoktur.

    11 Eylül olaylarından sonra Türkiye'de de bazı terörist saldırıdan bahsediyorlar. Bu konularda TURSAB'ın faaliyetleri oluyor mu?

    Bahsettiğiniz açıklamanın A.B.D Dışişleri Bakanlığı'nca 17 Mayıs 2002 tarihli kamu duyurusu ile ilgili olduğunu anlıyorum. Bu gibi konular Birliğimizce yakından izlenmekte olup, görüşlerimiz ilgili mercilere iletilmektedir. Her fırsatta ülkemizin güvenliği ile ilgili mesajlarımızı ilgililere iletiyoruz.

    Bu arada TÜRSAB'ın, Beyoğlu ve Galata'yı cazibe merkezi yapmak için çalışmaları ne düzeyde?

    İstanbul'a yılda 2.5 milyon turist geliyor. Bu sayıyı 10 milyona çıkarmak lazım. Yeni cazibe merkezi olarak Beyoğlu ve Galata'yı öneriyoruz. İşadamları ve sanatçıları Galata Kulesi'nin çevresinden ev almaya davet ediyorum. İşyeri almaya teşvik edilecek insanların sayısı ise başlangıçta 40 olarak hedefleniyor.

    Çanakkale Zaferi 81 ilden 8 bin gençle kutlanacak

    TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy Yeni Şafak Gazetesi okurları ve tüm Türkiye için güzel bir haber veriyor. Türkiye'de ilk defa Çanakkale Zaferi kutlamalarının önümüzdeki dönem değişik bir şekilde ve 81 vilayetten gelen 8 bin gençlerle birlikte kutlanacak.

    Çanakkale Zaferi'nin önümüzdeki dönem kutlamaları hakkında bilgi verebilir misiniz?

    Bugüne kadar Çanakkale Zaferi'nin yıldönümü geldiğinde nedense kutlamalar bana çok sönük geçiyor gibi geliyordu. Önümüzdeki sene 81 vilayetten gelen 8 bin Türk gencimizle birlikte orada muhteşem bir kutlama yapacağız. Çanakkale kutlamaları deyince akla Anzaklar geliyor, Anzak çıkarması geliyor. Avustralya'dan üst düzey yöneticiler geliyor. Ancak benim Türk gencimi orada göremiyorum. Dolayısıyla kutlamalar bana eksik gibi geliyor. Orada şehitlerin sanki bana bakıp da bizi unuttunuz dediğini duyar gibiyim. Japonya'da çocukları önce Hirojima'ya, Nagaziki'ye götürüyorlar sebebi ne tarihlerini bilsinler diye. Bizim tarihimiz içerisinde de en önemli yer tutan bölge Çanakkale'dir.

    Kimler sponsor oldu şu ana kadar?

    Böyle bir program için şu ana kadar yoğun bir talep var. TOBB, Yılmaz Ulusoy, Sakıp Sabancı gibi önemli isimler var. Ayrıca yurtdışından da özellikle Avustralya'dan da diğer Avrupa ülkelerinden de vatandaşlarımız getireceğiz. Böylece Çanakkale'yi daha değişik bir şekilde kutlamış olacağız. Sergiler, filmler, yarışmalar düzenleyeceğiz. Çok güzel olacak...

    Deprem söylentileri turizmi baltalar

    Diğer bir konu ise deprem söylentileri, Sayın Prof. Işıkara ile ters mi düşüyorsunuz?

    Ben hocama saygılıyım. Ama bu konunun sık sık gündeme getirilmesine karşıyım. Yunanistan'da bir genel müdür Türkiye'de deprem olacak, deprem tehlikesi altında dedi ve görevden alındı. Neden? Çünkü Yunanistan da deprem bölgesinde.

    Yurtdışı harcı almak eşkıyalık

    Yurtdışına çıkışlarda 50 dolar harç alınması uygulamasını nasıl değerlendiriyorsunuz.?

    Tamamen eşkıyalık. Bu uygulamadan 125 milyon dolar ek gelir bekleniyor. Ama buna karşılık 2002 turizm gelirlerini yüzde 30 aşağı çekeceğini iddia ediyorum. Çünkü herşey karşılıklı. Bize turist gönderenler eğer 200 koltuk dolduracaksa biz de onlara 100 koltuk sözü vermişiz. Bu uygulama ile bu taahhütler nasıl yerine getirilir?

    Başaran Ulusoy kimdir?

    1949'da Trabzon'da doğdu. İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'ni bitirerek 1968'de ticarete başladı. İnşaat, müteahhitlik hizmetleri, taşımacılık, ulaşım, sigortacılık ve turizm sektörlerinde faaliyet gösterdi. 1977-83 yıllarında Fenerbahçe Spor Kulübü Yönetim Kurulu üyeliği yaptı. 1987'de Fenerbahçe Derneği kurucuları arasında yer aldı. 1981-83 arasında TÜRSAB yönetimine girdi. 1991-93 yıllarında TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı oldu. 2000'de yeniden TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanlığı'na seçildi


  •  
    Son 20 yılda faize 200 milyar dolar
    Faize ödenen 200 milyar doların bir dolarlık banknotlar olarak uç uca dizilmesi halinde dünyadan, aya kadar 4 şeritli 2 adet otoban kurulabiliyor.
    2. el oto fiyatları zamlandı
    Taşıt alım vergisi kaldırılan ikinci el otomobillere talep artınca, fiyatlar da yükseldi.
    Kriz havayı temizledi
    Krizin başladığı 2001 yılından bugüne kadar ozon kirliliği oluşmadı.
    Hububat fiyatı TMO'da
    Toprak Mahsulleri Ofisi'ne (TMO) hububat alım satım yetkisi veren Bakanlar Kurulu kararı yayımlandı. Karara göre, fiyatı Ofis belirleyecek, ancak Aralık 2002 satış fiyatı, Haziran 2002 alım fiyatının en az yüzde 40 üzerinde olacak.
    Tüpgaz ve otogaza bir ayda 3. zam
    Mayıs ayının 4 ve 5'inci gününde ortlama yüzde 1 zam yapılan tüpgaz ve otogaz fiyatlarına şimdi de yüzde 2.89 civarında 3. kez zam yapıldı. 3'üncü zamla tüpgaz ve otogaz zammı yaklaşık yüzde 5'e ulaştı. Zamla birlikte 12 kilogramlık tüp, İstanbul'da 16 milyon 90 bin lira, Ankara'da 16 milyon 240 bin lira ve İzmir'de de 16 milyon 30 bin liraya yükseldi.
    1 milyon 635 bin çocuk iş hayatında
    Türkiye'de ve dünyada, çalışan çocukların sayısının azımsanmayacak oranda olduğu ortaya çıktı. Devlet İstatistik Enstitüsü verilerine göre, Türkiye'de 6 ile 17 yaş arasındaki çocuk ve gençlerin 1 milyon 635 bini çalışıyor. Bunların yüzde 61.7'si erkek, yüzde 26.9'u da kız çocuklarından oluşuyor. Dünya da ise 5 ile 14 yaş arasındaki çocukların 250 milyonu çalışıyor.
    Çiftçi için 2.4 katrilyon liraya ihtiyaç var
    Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, geçen yıl çiftçilere toplam 1 katrilyon 175 trilyon liralık doğrudan gelir desteği sağlandığını bildirdi. Bakan Gökalp, AK Parti Milletvekili Kemal Albayrak'ın soru önergesini yanıtlarken, Doğrudan Gelir Desteği ödemeleri için 2.4 katrilyon liraya ihtiyaç bulunduğunu belirtirken, "bütçemize konan para ise şu anda 1.9 katrilyon lira civarında'' dedi.
    Kulüplerin işkolu eğlence
    Çalışma Güvenlik Bakanlığı, Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş kulüplerinin "konaklama ve eğlence yerleri" işkolunda olduğunu tespit etti. Koop-İş Sendikası'nın başvurusu üzerine alınan kararda, dernek statüsünde olan bu kulüplerin amacının, "çeşitli yaş gruplarında sporcu yetiştirmek " olduğu kaydedilerek, bu işyerlerinde yapılan işin "konaklama ve eğlence yerleri" işkolunda bulunduğu belirtildi.
    Hastalık IMF'yi unutturdu
    Başbakan Ecevit'in hastalığı ve siyasi belirsizlik, dolar kuru ve faizlerin yanında IMF destekli istikrar programını da etkilemeye başladı. IMF'ye ikinci gözden geçirme incelemeleri kapsamında sunulması gereken ek niyet mektubu henüz tamamlanamadı. Ekonomi yönetiminin biraraya gelip, niyet mektubuna son şeklini vermeleri gerekiyor.
  • HÜSEYİN ÖZAY

  • 16 Haziran 2002
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED