T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Aydınlardan ortak çağrı

ABD'li aydınlar ortak bildiri yayınlayarak, ABD'nin küresel savaşına karşı direniş çağrısı yaptılar. Bildiride, "Dışta emperyalist, içte hakları budamak için korkuları kullanan bir politikayla karşı karşıyayız" denildi.

Amerikalı muhalif yazar, oyuncu, akademisyen ve düşünürler, George Bush yönetiminin 11 Eylül'den beri yürüttüğü politikayı sert bir biçimde eleştiren bildiriye imza attılar.

Aralarında Noam Chomsky, Edward Said gibi düşünürlerin de bulunduğu aydınların "Bizim adımıza değil" başlığıyla yayınladığı ortak bildiride, ABD'nin sınır tanımayan savaşı ve kişisel özgürlükleri sınırlama düzeyine gelen iç politikaları eleştiriliyor. ABD'li sanatçı, yazar ve düşünürler başlattıkları kampanyayla Washington yönetiminin her kararına destek vermediklerini dile getirdiler. Vicdan Bildirgesi adı verilen açıklamada, Amerikan halkına, Bush yönetiminin insanlığı tehdit eden politikalarına karşı direnme çağrısı yapıldı.

Dışta emperyalist, içte baskıcı

Bildiride, "Dışta emperyalist, içte ise hakları budamak için korkuları kullanan bir politikayla karşı karşıyayız" ifadesi kullanıldı. Katılımcılar arasında Laurie Anderson, Mos Def gibi müzisyenler, Ossie Davis, Ed Asner gibi oyuncular, Alice Walker gibi yazarlar, Noam Chomsky ve Edward Said gibi entelektüeller de yer alıyor. Kampanyayı gündeme getirenlerin en önemli şikayeti, bütün dünyanın sanki Amerika'nın içinde Bush yönetiminin politikalarına karşı çıkan kimse yok gibi algılaması. Katılımcılar bu imajın yanlış olduğunu göstermeyi amaçlıyor. Organizatörler her gün en az 60 kişinin e-posta ile katılma isteklerini dile getirdiğini söylüyor.

Adaletsiz, ahlaksız, yasadışı..

Amerika'nın neden 11 Eylül saldırılarına maruz kaldığının tartışılması gerektiğini söyleyen aktör Donald Suthorland, insanların askeri baskılardan bağımsız biçimde kendi gelecekleri ile ilgili kararları kendilerinin vermesi gerektiğini söyledi ve ABD yönetimi tarafından tutuklanan kişilerin yasal haklarıa dikkat çekti.

Bildiride, Amerikan halkından baskılara direnmesi istenen bildiride, "bu adaletsiz, gayri ahlaki ve yasadığşı uygulamalara karşı dünya genelinde bir muhalefet hareketinin geliştirilmesinin gerekliliği vurgulandı. Ama ünlü isimler arasında Bush yönetiminin politikalarını eleştirdiği halde tepki çekmekten korktukları için kampanyanın altına imza koymayanlar da var.

ABD'nin yeni bir emperyalist politika benimsediğini söyleyen katılımcılar, ABD içinden buna karşı muhalif bir sesin yükselmemesinin büyük bir utanç olduğunu öne sürüyorlar.

 
Yahudi yerleşim birimi inşaatı savaş suçudur
İnsan hakları uzmanı Miloon, Yahudi yerleşim birimi inşaatının savaş suçu olduğunu söylerken İsrail, 360 kilometrelik utanç duvarı inşaatına başladı.
'FİLİSTİN DEVLETİ' YUTTURMACASI
ABD Başkanı George Bush, Filistin Devleti'nin kurulmasından önce bir geçiş yönetiminin kurulmasını destekleyen Ortadoğu planını açıklamaya hazırlanıyor.
AB'de göçe karşı sert tasarı
Aşırı sağın yükselmesine paralel biçinde Avrupa'da göçe karşı önlemler de sertleşiyor.
Fransızlar bugün sandık başında
Fransa'da genel seçimlerin ikinci turu bugün yapılacak.
147 kişi 11 Eylül sorgulamasında
ABD'nin 11 Eylül saldırılarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında halen en az 147 kişiyi gözaltında tuttuğu ve bunların 18'inin avukatının olmadığı bildirildi. ABD Adalet Bakanlığı tarafından, bir bölge mahkemesinin talebine cevaben hazırlanan dosyada, 74 kişinin göçmenlikle ilgili suçlardan gözaltında tutulduğu ve Göçmen Dairesi'nin (INS) denetiminde oldukları belirtildi. Gözaltındaki 74 kişiden 56'sının avukatlarının olduğu kaydedilirken, 18'inin niçin herhangi bir avukat tarafından temsil edilmediği bilinmiyor. Dosyada ayrıca 73 kişinin, cezai suçlardan ya da 11 Eylül soruşturmasıyla bağlantılı ihlallerden ötürü federal makamlarca gözaltında tutulduğu ifade edildi. ABD Bölge Mahkemesi 31 Mayıs'ta Adalet Bakanlığı'ndan gözaltındaki kişilerle ilgili rakamları netleştirme-sini istemişti.
16 Haziran 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED