T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Vatandaş golleri yedi

Hükümet asgari ücreti 184 milyon lira olarak açıklayarak dargelirliye maç günü golünü attı.

Dün sabah vatandaş ilk golü tüpgaza gelen yüzde 2,5 oranındaki ilk zamla, ikinci golü de aylık gıda harcamasının yarısı kadar açıklanan asgari ücretle yedi. Üçüncü gol dolardan geldi. Siyasi belirsizlik yüzünden dolara olan taleple dolar 1650 bin liraya çıktı.

Hükümet Türkiye Brezilya maçından 3,5 saat önce dargelirliye 6 ay geçerli olacak bir gol attı. Asgari ücret aylık zorunlu gıda harcamasının yarısı kadar belirlendi. 4 kişilik bir ailenin aylık zorunlu gıda harcamaları 334 milyon 41 bin liraya yükselirken, Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 1 Temmuz'dan geçerli olacak yeni asgari ücreti brüt 250 milyon 875 bin lira, net ücreti ise 184 milyon 251 bin 937 lira olarak belirledi. Asgari ücrete 2002 yılının ilk altı ayı için yüzde 32 zam yapan hükümet, ikinci altı ayda yüzde 13'lük artış yaptı. Yeni zamla asgari ücret 20 milyon lira artmış oldu.

İşçi temsilcileri öfkeli

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Salih Kılıç, belirlenen asgari ücretle geçinilebileceğini söylemenin çok yanlış olduğunu savundu. TİSK temsilcisi Nihat Yüksel ise asgari ücretin ülkenin içinde bulunduğu imkanlar çerçevesinde düzeltildiğini belirtti.

Mutfağa 15 gün yetiyor

Açıklanan asgari ücret 334 milyon liraya çıkan aylık gıda harcamalarının ancak yarısına denk geliyor.

Hükümet bütçe açığını akaryakıta zam yaparak kapatmayı alışkanlık haline getirdi. Dünya Kupası maçlarının başladığı haziran ayı başından bu yana tüpgaz ve otogaz'a üç zam yapıldı. Dün yapılan 3. zamla tüpgaz ve otogaz fiyatları bir ayda yüzde 5 artmış oldu.

Haziran ayının 5'inde yüzde 0,1 ile 0,4 arasında, 16 haziran'da yüzde 3, dün de yüzde 2,46 ile yüzde 2,86 arasında zam yapıldı. Buna göre 12 kilogramlık mutfak tüpünün yeni fiyatı İstanbul'da 16 milyon 550 bin lira, Ankara'da 16 milyon 700 bin lira ve İzmir'de de 16 milyon 480 bin lira oldu. Yeni düzenleme sonrası 2 kilogram liralık piknik tüpünün fiyatı İstanbul'da 2 milyon 940 bin liraya yükseldi. Yüzde 2,62 ile yüzde 2,69 arasında zam gören otogazın litre fiyatı ise İstanbul'da 784 bin liraya, Ankara'da 794 bin 800 liraya çıktı.

 
Ecevit'in hastalığı piyasaları vurdu
Haftalardır başbakansız yönetilen Türkiye'de dolar yeniden 1 milyon 650 bin liraya fırlarken, uluslararası reytingimiz de 'pozitif'ten 'durağan'a düştü
Ekonomistler erken seçim istedi
Ekonomi çevreleri belirsizlik ortamının kalkması için erken seçimin gerektiğini vurguluyorlar.
Sanayiciden muhtıra hazırlığı
Ekonomideki kötü gidişatı seyretmek istemeye Sanayi Odası üyeleri hükümete deklerasyon ilan etmeye hazırlanıyor.
Koca: 57. hükümet negatif enerji yayıyor
ASKON'un yeni Başkanı Mustafa Koca, vatandaşın artık hükümet olarak pozitif enerji veren kişiler görmek istediğini söyledi
400 atölye kepenk indirdi
Krizden önce 500 tekstil atölyesi bulunan Konya'da, krizde pes etmeyen sadece 100 atölye ayakta kalabildi.
Arap turistler yeniden Yalova'ya geliyor
Marmara Depremi'nin ardından uzun süre Yalova'ya gelmeyen Arap turistler, termal turizm için yeniden Yalova'yı tercih etmeye başladılar.
27 Haziran 2002
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED