T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

Y A Z A R L A R
Kahve içerken iyi düşünün

Kahve ve çay özellikle yetişkinler tarafından çokça ve bilinçsizce tüketiliyor. Oysa uyarıcı bir madde olan kafein aşırı dozda kullanıldığında bağımlılıkla birlikte sağlık üzerinde olumsuz etki yapıyor.

Kafein bağımlılığı küçük yaşta çikolata ile başlıyor, kolalı içeceklerle devam ediyor ve kahve ile ileri düzeye ulaşıyor. Kafein başlangıçta canlandırıcı etki oluşturduğu için zamanla dozu arttırılıyor. 1 fincan kahve yaklaşık 100 m2. kafein içeriyor. 1 fincan kahveden sonra merkezi sinir sistemimiz uyarılıyor. Biz geçici olarak enerjide artış, uyku halinin azalması gibi durumlar yaşıyoruz. Bu sırada kan şekerimiz düşüyor ve tatlıya karşı aşırı bir istek doğuyor. Konunun uzmanları günde 1 fincandan fazla içilen kahvenin hazmı kolaylaştırdığını ve beynin çalışmasını hızlandırdığını söylüyor. Ancak daha fazla tüketildiğinde titreme, bulantı, gerginlik, çarpıntı gibi yakınmalara yol açacağını ve vücuttaki kalsiyumun idrarla atılıp kolesterolü yükseltebileceğini ekliyorlar. Her şeyinf azlasının zarar olduğunu düşünerek bu tür bağımlılığı olan kişilerin vakit kaybetmeden bu alışkanlıklarından vazgeçmeli ve arındırıcı yani detox bir program uygulamalıdırlar.

Detox programın başlıca kuralı kafein içeren her şeye elveda demek. Bu içecek ve yiyeceklerin eksikliğinden oluşan boşlukta bol taze sebze ve meyve, meyve suları, bitki çayları ya da su ile doldurulmalıdır. Bir uzmana danışarak kafein tüketimi sırasında kaybedilen vitaminler için destek alınmalıdır.

Hangi kahvede ne kadar kafein var:

1 fincan esperesso 100 mg.
1 fincan filtre kahve 80 m2.
1 fincan capuccino 73 mg.
1 şişe soda 55 m2.
1 şişe kola 31 mg.
1 fincan koyu çay 36 m2.
1 fincan yeşil çay 30 mg
1 bar çikolata 5-10 m2.

Ne dersiniz 1 fincan kahvenin 40 yıl hatırımı 40 mg. kafeini mi var?

Sebzeli krep

Malzemeler: Krep hamuru için: 2 adet yumurta, 1.5 su bardağı süt, 1 çay bardağı un, sıvı yağ. Harcı için: 250 gr. ıspanak, 1 adet havuç, 4 adet soğan, karabiber, tuz, sıvıyağ. Beşamel sos için: 1 çay bardağı süt, 1 çorba kaşığı un, 1 çorba kaşığı sıvı yağ.

Yapılışı: Krep hamuru için, yumurtaları, unu ve sütü boza kıvamına gelene dek çırpalım. Teflon tavaya azıcık sıvı yağ koyup kızan yağa ince bir tabaka krep hamuru dökelim. Önlü arkalı hazırladığımız krep hamuru bitene dek pişirelim. Harcı için soğanları küçük küçük doğrayalım. Havucu rendeleyelim. Yıkadığımız ıspanağı ince ince doğrayıp önce sıvıyağ ile soğanı sonra havuç ve ıspanağı ekleyip kavuralım. Ispanaklar sularını salıp çekince bu hazırladığımız içi kreplerin içine içine doldurup krepleri dörde katlayalım. Teflon bir tepsiye dizelim. Beşamel sos için; un ve sıvı yağı kavuralım. Süt ve tuz ekleyip boza kıvamına gelene dek karıştıra karıştıra pişireim. Hazır olan sosu kreplerin üzerine dökelim. (Arzu edilirse üzerlerine bir miktar kaşar peyniri de ekleyebiliriz). 200-220 derece fırında sosun üzeri kızarana dek pişirelim. Sıcak sıcak servis yapalım.


25 Haziran 2002
Salı
 
GÜLSEN ORTAÇ


Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED