T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

AP sözde soykırımı tanıdı

Avrupa Parlamentosu, sözde Ermeni soykırımın tanıdı. AP, Güney Kafkasya Raporu'nu ve bu rapor bağlamındaki karar tasarısını oy çoğunluğuyla onayladı. Kararda, AP'nin sözde soykırımı tanıyan ve Ankara'nın tanımasını isteyen 1987 kararı hatırlatılıyor.

Avrupa Parlamentosu (AP), Yeşiller Grubu üyesi İsveçli Per Gahrton tarafından hazırlanan Güney Kafkasya Raporu'nu ve bu rapor bağlamındaki karar tasarısını oy çoğunluğuyla onayladı. Kararda, Avrupa Parlamentosu'nun sözde soykırımı tanıyan ve Ankara'nın da tanımasını isteyen 1987 kararı hatırlatılıyor. Ayrıca, Türkiye'den, Avrupa ile bütünleşme arzusuna uygun adımlar atması istenirken, uzlaşma temeli oluşturma çağrısı da yapılıyor. Bu paragrafı değiştirmek ve soykırım iddialarını belgeden çıkarmak amacıyla İngiliz liberal parlamenter Andrew Nicholas Duff tarafından sunulan öneriyle ilgili oylamada 502 parlamenter oy kullandı. Bu öneri 391'e karşı 96 oy ile reddedilirken, 15 parlamenter çekimser kaldı. Avrupa Parlamentosu'nun aylık olağan kısa oturumunda, Türkiye'yi yakından ilgilendiren Avrupa Birliği-Güney Kafkasya ilişkilerini irdeleyen raporla, Türkiye'de demokratikleşme konulu görüşmeler sona erdi. Raporu kaleme alan İsveçli parlamenter Per Garhton, Türkiye'nin Ermeni halkına yönelik soykırım işleyip işlemediğinin net ve açık olmadığını belirtti. Ancak Garthon, raportör Liberal Demokrat Grubu üyesi Andrew Duff ile Türkiye eski rapörtörü Alain Lamassoure'un, soykırım ifadesini çıkartmaya yönelik sundukları değişiklik önergesine de karşı çıktı. Uluslar Avrupası Grubu üyesi Danimarkalı parlamenter Morgen Camre ise Andrew Duff'ın sözde Ermeni soykırım ifadesini kaldırılmasını öngören değişiklik önergesine destek vererek Avrupa Birliği'nin tarihin yargıcı olamayacağını vurguladı.

Bununla birlikte Türkiye'de demokratikleşme konulu oturumda da parlamenterler ifade özgürlüğü ile insan hakları konusunda Türkiye'nin eksikliklerinin bulunduğunu hatırlatarak idam cezasının mutlaka kaldırılması gerektiğini vurguladılar.

Ayrıca azınlıkların haklarının Anayasa teminatı altına alınması gerektiğini savunan parlamenterler, Ankara'nın henüz Kopenhag kıstaslarını yerine getirmediğini ifade etti.

Daha önce de tanınmıştı

Avrupa Parlamentosu, son olarak 2000 yılının Kasım ayında, Fransız Hıristiyan Demokrat Philippe Morillon tarafından hazırlanan Türkiye Raporu'na, sözde soykırım iddialarını sokmuştu. Avrupa Parlamentosu kararına giren paragrafta şu ifadeler yer almıştı: "Avrupa Parlamentosu, Türk hükümetini ve TBMM'yi, Türk toplumunun önemli bir kesimini oluşturan Ermeni azınlığa desteği artırmaya, bu çerçevede, modern Türk devletinin kurulmasından önce Ermeni azınlığın maruz kaldığı soykırımı resmen tanımaya davet eder."

AP KARARININ YAPTIRIM GÜCÜ

Avrupa Parlamentosu'nun kararlarının yaptırım gücü bulunmuyor. Parlamento, siyasi amaçlarla tarihi gerçekleri saptıran bu tür kararlar ile başta Türkiye'de olmak üzere, kamuoyları gözünde saygınlık yitiriyor. Avrupa Parlamentosu, 15 ülkenin toplam 626 seçilmiş parlamenterinden oluşuyor ve dünyanın en büyük parlamentosu olarak ağırlık kazanıyor. Belgeleri ve kararları, dünya çapında "dayanak" gösteriliyor, bunlardan alıntılar yapılıyor. Türk diplomatik kaynaklar, Avrupa Parlamentosu'nun bu kararının, "Türkiye'de, AB konusunda gergin bir ortam yaşanırken" ilişkilere zarar vereceğini ve olumsuz etki yapacağını belirtiyorlar. Türkiye'nin AB üyeliği gündeme geldiği zaman, Avrupa Parlamento'ndan onay istenecek.

 
Meclis'ten AP'ye kınama
Avrupa Parlamentosu'nda alınan sözde Ermeni soykırımına ilişkin karar, TBMM'den büyük tepki aldı. Siyasi partiler ortak bir bildiri yayınlayarak kararı kınadı.
Heyecan ve aşk zirvesi
Tarihi Avrupa Konvansiyonu dün Brüksel'de başladı. 28 ülkeden 108 siyasetçinin katıldığı platform için, Avrupalı parlamenterler "Heyecan, aşk ve seks" sloganını kullandılar.
Hindu-Müslüman çatışması: 20 ölü
Hindistan'ın Gujarat eyaletinde önceki gün Hindu eylemcileri taşıyan bir trenin yakılmasıyla başlayan ve bir Hindu ayaklanmasına dönen olaylarda 20 kişi öldü, 18 kişi de yaralandı. Hindular Ahmedabad'daki bir camiye saldırıda bulundu. 100 kadar genç Hindu, camiyi taş yağmuruna tuttu ve ellerindeki taş, tuğla ve şişelerle camiye saldırdı. Olaya müdahale etmeye çalışan polis ve etraftaki Müslümanlar'la da çatışma içine giren Hindular, caminin bitişiğindeki evlerde de ufak çaplı yangınlar çıkardılar. Polis, Hindular'ın sokaklara dağılarak Müslümanlar'a ait mallara zarar veren, dükkanları yağmalayan, araç, restoran ve otelleri yakan ve yolları kapattıklarını belirtti. 5 ayrı bölgede sokağa çıkma yasağının uygulanmaya başladığını belirten polis, 800 kişinin gözaltına aldığını bildirdi.
ANKETE GÖRE MÜSLÜMANLAR ABD'YE HAYLİ KIZGINLAR
Bir kamuoyu araştırması sonuçlarına göre, Müslüman ülke vatandaşlarının çoğunun Birleşik Devletler hakkında iyi görüşlere sahip olmadığı ortaya çıktı. CNN televizyonu, Müslümanlar'ın ABD'yi "zalim ve küstah" bulduklarını söyledi. Araştırma, Gallup organizasyonu tarafından Aralık ve Ocak'ta Pakistan, İran, Endonezya, Türkiye, Lübnan, Fas, Kuveyt, Ürdün ve Suudi Arabistan'da 9 bin 924 kişinin görüşü alınarak gerçekleştirildi. Ankete katılanların yüzde 53'ü ABD için menfi görüşler taşırken, yüzde 22'si olumlu düşünüyor. ABD için en çok olumlu düşünenler Lübnanlılar, arkasından Türkiyeliler; yüzde 41 ve yüzde 40. Pakistanlılar ise ABD hakkında en menfi düşünen oldu. Bu arada, ankete katılanların yüzde 61'inin 11 Eylül saldırılarını Araplar'ın gerçekleştirdiğine inanmadığı belirtildi.
1 Mart 2002
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED