T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Deprem geliyorum dedi

İstanbul'da her an büyük bir deprem olacağı yönündeki uyarıların yoğunlaştığı bir sırada, Marmara Denizi açıklarında 4.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

Deprem, İstanbul'u dün 4.8 büyüklüğünde uyardı. Marmara Denizi açıklarında saat 10.38'de meydana gelen deprem, İstanbul'un yanısıra Kocaeli ve Yalova'da da belirgin şekilde hissedildi. İstanbul için her an büyük bir deprem olacağı uyarısının yapıldığı bir sırada yaşanan deprem borsayı da olumsuz etkiledi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Türkiye'nin bir "deprem ülkesi" olduğunu vurgulayarak, İstanbul'un dışında çevre illerde de hissedilen orta şiddetteki depremin bu çerçevede olağan bir sarsıntı olduğunu söyledi. Türkiye Jeofizik Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan da İstanbul'da dün gerçekleşen Marmara Denizi merkezli 4.8 büyüklüğündeki depremin, İstanbullular'ı, "Ben geliyorum. Boş durmayın. Bir an önce önlemlerinizi alın" diye uyardığını söyledi. Marmara Denizi'nde 1999 yılında 2 binin üzerinde deprem olduğunu 2000 yılında bu sayının 3 bin 500'lere çıktığını vurgulayan Ercan, "İstanbullular'ın artık depreme hazırlanması gerekiyor. 4.8, 5, ve 5.5 büyüklüğündeki depremler İstanbul'da her zaman olabilir. Dünkü deprem 'doğumun sancıları' olarak değerlendirilmelidir. Bize düşen, bir ön önce gerekli önlemleri alarak, güçlü depremlere hazırlıklı yakalanmak olmalıdır" dedi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna ise endişesini, "Allah daha büyüğünden korusun" şeklinde dile getirdi.

Öte yandan önceki gece saat 23.26'da Kırıkkale'de 4.1, dün gece 02.46'da da Şırnak'ta 4.8 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Kırıkkale'deki deprem Ankara çevresinde de hissedildi.

Görür: 4.8 değil 4.0

Prof. Dr. Görür ise TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Başkanı Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul'da bugün meydana gelen depremin açıklandığı gibi 4.8 değil, 4.0 büyüklüğünde olduğunu bildirdi. Prof. Dr. Görür, dün saat 10.37'de hissedilen depremin, Marmara Ereğlisi'nin 25 kilometre güneydoğusunda, Silivri'nin 31 kilometre güneyinde, Marmara Adası'nın ise 40 kilometre kuzeydoğusunda meydana geldiğini kaydetti.

48 saat önce anomali tespit edildi

Kayaç Gerginlik İzleme Yöntemi ile Deprem Tahmini Projesi'ni yürüten İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi öğretim üyesi Dr. Berk Üstündağ, Ulus'ta, Marmara Denizi açıklarında meydana gelen depremden 48 saat önce, dünkü depremin aynısı anomali tespit ettiklerini söyledi. Bu anomalinin dün gerçekleşen depremle ilişkilendirilebileceğini vurgulayan Dr. Üstündağ, şunları söyledi: "Ayrıca, Balıkesir'deki istasyonda da depremden 35 dakika önce bir harici bölge yüklemesi var. Bu yüklemeyi görünce daha önceki tecrübelerimizden, depremin 5-6 saat sonra olmasını beklerdik. Beklediğimizden çabuk oldu."

Deprem Kandilli'nin web sitesini kilitledi

İstanbul'da meydana gelen deprem, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi'nin http://www.koeri.boun.edu.tr adresinde bulunan web sitesinin de kilitlenmesine yol açtı. Rasathane'nin Türkiye'de meydana gelen tüm depremlerin anlık olarak yayınlandığı http://www.koeri.boun.edu.tr/sismo/ztrk.txt adresine birçok web sitesinden link verilmiş durumda. Bu veriler, deprem monitörü adlı bir yazılım tarafından da kullanılıyor. Bu yazılımın da 17 Ağustos depremi sonrasında yaygınlaşması, Kandilli Rasathanesi web sitesinin yükünü artırdı. Deprem monitörü, http://www.gezdirici.net/members/yakup
/projects/eqmon
adresinden temin edilebiliyor.

 
Risk taşıyan bölgeler
Zeytinburnu, Ataköy ve Florya deprem riski taşıyan bölgelerin başında geliyor. İstanbul için ilk depremin Zeytinburnu önlerinde, daha sonrakinin ise Marmara Ereğlisi'nde olması bekleniyor.
MHP'Lİ ÇAKAR: DURDURUN BU ZULMÜ

Öğrencileri zorla dağıttılar
Başörtüsü yasağının getirdiği "bezdirme" politikaları akıllara durgunluk veriyor. Dün de 107 kişi gözaltına alınırken, Kadıköy ve Güngören İHL'deki öğrenciler servislerle şehrin ıssız yollarına bırakıldı.
'Şike'de ilk tutuklama
Şike soruşturmasında hakem Sadık İlhan tutuklanırken, Ali Fevzi Bir hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkarıldı.
Yangında 'Örümcek' kuşkusu
'5,2 trilyon promosyon borcu kimin?'
Devlete 5,2 trilyon borcu olan basın kuruluşları gizleniyor.
Yazara çirkin muamele
Yeni Şafak'a gözaltına alındıktan sonra başından geçenleri anlatan Yüksel, çetelerle ilgili kitap yazdığı için "Akıllı mı yoksa deli mi?" diye zeka testine tâbi tutulduğunu bildirdi.
Böyle hayırseverler de var
Dargelilirler ucuz ekmek için Halk Ekmek büfeleri önünde kuyruklar oluştururken hayırsever bir vatandaş her gün ücretsiz ekmek dağıtıyor.

1 Mart 2002
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED