T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T

5 bin yıldır bitmeyen dert

Kellik tedavisi, 5 bin 500 yılda, "güvercin dışkısından saç nakline" doğru ilerledi. Hipokrat, saç dökülmesine karşı afyon, kara turp, güvercin dışkısı kullanılmasını öneriyordu.

Saç dökülmesine karşı yaklaşık 5 bin 500 yıldır çareler arayan insanoğlu için, o zamandan beri öne sürülen her yeni tedavi yöntemi bir umut oldu. Kellik tedavisi, 5 bin 500 yılda, "güvercin dışkısından saç nakline" doğru ilerledi. Saç dökülmesi tedavilerinin en eskisinin, MÖ. 3500'lü yıllara dayandığı düşünülüyor. Bu yıllarda hazırlanan saç dökülmesi reçeteleri Eski Mısır'daki kütüphanelerde bir araya getirilmiş olarak bulundu. Kellik tedavisiyle ilgili en eski reçete, MÖ. 1553 yılından kalma, şimdiye dek gün ışığına çıkarılmış en eski tıbbi belge olan "Ebers Papirüsü"nde de yer alıyor.

Kırmızı kurşun ve soğan

Mısır'da bulunan bu belgede, saç dökülmesine karşı içilecek karışımın, "demir, kırmızı kurşun, soğan, kaymak taşı ve bal" içermesi gerektiği söyleniyor. Reçeteye göre, bunu içmeden önce güneş tanrısına birtakım sihirli sözcüklerle dua etmek de gerekiyor. İnsanoğlu, Hipokrat döneminde, MÖ. 420 yılında da saç dökülmesi ve tedavileriyle uğraşıyordu. Eski Yunan'da yaşamış ve modern tıp biliminin kurucusu kabul edilen Hipokrat'ın, saç dökülmesine karşı "afyon, kara turp, güvercin dışkısı, pancar kökü ve birtakım baharatlar" içeren ve doğrudan kafa derisine sürülen bir karışım denediği söyleniyor.

Julius Sezar'ın çözümü

Eski Roma İmparatoru Julius Sezar da kellikten şikayet edenler arasında... Kelliğini kamufle etmek için arkadaki saçlarını uzatıp öne doğru, kafasının saçsız kısmını örtecek şekilde taradığı belirtilen Sezar'ın, aynı zamanda başına defne yaprağından yapılmış bir taç takarak kelliğini gizlemeyi amaçladığı sanılıyor.

KAFAYA TAKMAYIN, GÜLÜN GEÇİN!

Her ne kadar bilim "kellik" tedavisi için çalışmalarını sürdürse de, bugün "kellik" de moda, ayrı bir imaj. Öyle olmasa, büyük şirketlerin yöneticileri saçlarını sıfıra vurdurur muydu? Saçsızlığı kafaya takmayın, gülün geçin! Diğer yandan, sağlık bugün başlı başına bir sektör. Kellik ilaçları, saç ekimi gibi birçok yolla, sizden para almaya hazır bir sürü şirket var. Paranız çoksa, kellik tedavisi için kapı kapı dolaşabilirsiniz. Bizce mahzuru yok!

İLK İLAÇ 1978 YILINDA BULUNDU

1978 yılında yapılan bir çalışmada ise yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan "Minoxidil" adlı ilacın yan etki olarak istenmeyen kıllanmaya yol açtığı belirlendi ve sonraları ilaç saç dökülmesi tedavisinde yararlı olduğu kanıtlanan ilk ilaç oldu. Kellik için üretilen bilimsel teknikler, 1980-90 yılları arasında da gelişerek devam etti. Bu dönemlerde saç çıkardığı söylenen jeller, kremler merhemler piyasaya çıktı. Saç çıkmasını olumlu yönde etkilediği kanıtlanan "Minoxidil" adlı ilaç, kafa derisine sürülmek üzere losyon olarak "Rogaine" adıyla 1988'de piyasaya sürüldü. "Propecia" adlı ilaç ise 1990 yılında FDA'nın saç dökülmesi tedavisi için onayladığı ikinci ilaç oldu. Saç dökülmesini önlemek üzere çalışmalar yürüten bilim adamları, 1992 yılında saç dökülmesine lazerle tedavi yöntemini kullanmaya başladı.

 
Derinliklerdeki fiber optik tasarım
Rossella Racovitzae adlı su süngeri bitkisi, insanoğlunun en yeni teknolojilerde kullandığı fiber optikten yapılmış uzantılara sahiptir. Fiber optik ışığı iletmede çok etkili bir malzemedir. İletişim alanında lazer ışınlarının fiber optik kablosundan geçirilmesiyle iletişim imkanları, normal malzemeden yapılmış kabloya göre olağanüstü bir artış gösterir. Öyle ki, saç teli kalınlığında 100 tane fiber optik kablonun yanyana getirilmesiyle oluşan kablo kesitinden, 40.000 ayrı ses kanalı geçirilebilmektedir. Antarktika Okyanusu'nda yaşayan bu sünger türü fotosentez yapabilmek için ihtiyacı olan ışığı, fiber optik maddesinden yapılmış olan, diken şekilli uzantıları sayesinde kolayca toplamakta ve çevresi için de bir ışık kaynağı olmaktadır. Bilim adamları, doğanın, endüstri ve sanayi tasarımları için önemli bir rehber olduğunu bildirmektedirler. Biyomimetik araştırmacısı olan Joanna Aizenberg, Rossella Racovitzae'nin üstün özelliklerini incelemiş ve şu sonuca varmıştır: "Endüstri ve sanayi için hayalini kurduğumuz birçok şey zaten doğada bulunmaktadır. " Bütün bunlar bize doğanın ve içindeki canlıların insanlar için çok sayıda örnek barındırdığını göstermektedir. Her şeyi en ince ayrıntısına kadar tasarlamış olan Allah tüm bu tasarımı yalnızca biz öğüt alıp düşünelim diye yaratmıştır.
10 Mart 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED