T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

T E L E V İ Z Y O N

Ay Dede'den dizi savunması

Son dönemin bahtı açık dizilerinden Beşik Kertmesi'nde, Olgun Şimşek (Ferdi) ile birlikte rol alan 'Ay Dede' yani Erdal Özyağcılar, dizilerin "tutarsa devam eder, tutmazsa çöpe atarız" mantığıyla, iki üç bölüm sonra yayından kaldırılmasını, o dizinin ekibine saygısızlık olarak niteliyor.

Uzun zamandır ekonomik kriz nedeniyle yeni yapımlara yer vermeyen TV'ler, ekonomik açıdan rahatlar rahatlamaz dizi rekabetine girdiler. Proje aşamasında olan ve önümüzdeki günlerde ekrana gelmeye hazırlanan dizilerin dışında, sezon başından bugüne kadar 30'un üzerinde dizi çekildi. Bunların bazısı ilk bölümünden itibaren rating çizgisini tutturduğu için ilgi gördü. Ancak bir kısmı da birkaç bölüm sonunda yayından kaldırıldı. atv'de yayınlanan Hırsız ve Kağıt Bebekler'le, TGRT'deki Öyle Bir Sevda ki gibi...

İzlenme oranı beklentinin altında olunca dizilerin yayından kaldırılması gibi bir yaklaşım hakim oldu ekrana. Bu durumdan da oyuncusundan yönetmenine pekçok insan mağdur oldu.

Kimse kötü dizi için yola çıkmaz

Star'da ekrana geldiği günden itibaren tekrarı bile büyük reyting alan Beşik Kertmesi, bahtı açık olan dizilerden biri. Yani, 2. bölüm duvarını aşmayı başarabilmiş bir dizi. Rol aldığı dizilerde canlandırdığı karakteri olabildiğince inandırıcı oynayan Erdal Özyağcılar, bu dizide de 'Ay Dede' tiplemesiyle iyi bir performans sergiliyor.

Yaklaşık 25 yıllık dizi oyuncusu olan sanatçı, TV'lerin bu yaklaşımından şikayetçi. Şimdiye kadar rol aldığı hiçbir dizinin 2 bölüm sonrasında kaldırılmadığını ancak bunun acısını bildiğini söylüyor: "Dizi gelsin, yapalım 2 bölüm oynatırız. Tutarsa devam ederiz, tutmazsa çöpe atarız' yaklaşımı, bu işi yapan insanlar için çok acı bir şey. Hiç kimse, 'Gel şu A kanalına kötü bir dizi yapalım' demez. Herkes iyi bir şeyler yapmak için yola çıkar. O kadar insanın emeği, heyecanı ve düşgücü bu dizi maratonunda çöpe atılmamalı."

Özyağcılar, bu uygulamadan vazgeçilmesi gerektiğini söylüyor ve bir de öneri getiriyor: "Bütün TV'ler küçük dramatoloji kurulları oluşturup daha önceden metin üzerinde sıkı bir denetim yapsınlar ve insanları her sezon bu duruma düşürmesinler. "

Son zamanlarda çekilen dizilerle ilgili bir eleştiri de, iyi bir oyuncunun karşısına oyunculuk becerisi olmayan popüler bir kişinin çıkarılıp işin kotarılması, bunun sonucunda da oyunculuğun ucuzlatılması. Bunun sorumlularının yapımcılar ve televizyon kanallarının yetkilileri olduğunu söylüyor Erdal Özyağcılar. Ancak, sinema ve tiyatrodan farklı bir mantığı olan dizi filmlerin kapsamı içinde manken ve şarkıcıların da rol alabileceğini kaydediyor. Zaman zaman dile getirilen, 'Dizi filmler sinema ve tiyatro oyuncuları için tenzil-i rütbe oluyor' tespitineyse şiddetle karşı çıkıyor sanatçı ve "Onlar zaten toplumun bir kesiminde tenzil-i rütbeyi haketmiş insanlardır. Hiçbir zaman dizi film gerçek bir tiyatrocu ve sinemacıya tenzil-i rütbe olamaz" diyor.


SEYRİ ŞAHANE Seyri Şahane
Depresyon, hiç de parlak bir fikir değil beyler
Ekran Virüsü, son olarak gönderdiği ekran notunda, ekonomik krizden, toplumun gittikçe bozulan ruhsal sağlığına kadar pekçok toplumsal mevzumuzu iki cümlenin içine sığdırıveriyor, çok da iyi ediyor. Bu yazıyı da kendilerine, gönderilen bütün notların yayınlandığına dair bir kanıt olarak sunuyor ve sözü "virüs"ümüze bırakıyoruz: "Ruh sağlığı son ekonomik krizle sakata gelmiş bir toplum olarak, 'Depresyondayım' şarkısıyla derinden sarsılmıştık. Daha bunun şokunu atlatamadan bir de aynı fecaat şarkı reklamlarda kullanılmaya başlandı. 'Duru' sabunlarının reklamını hangi reklamcı yaptıysa şiddetle kınıyorum. Hiç parlak bir fikir değil beyler, hiç parlak bir fikir değil. Bizim depresyonumuz bize yetiyor, delirtmeyin adamı."

 
KIRMIZI KOLTUK'TA MHP OTURUYOR
Kırmızı Koltuk programının bu haftaki konuğu, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Şevket Bülend Yahnici.
Işın Gürel ve Ümit Aslanbay'ın hazırlayıp sunduğu Kırmızı Koltuk'ta, kendisine yöneltilen soruları cevaplandıracak olan MHP'li Yahnici "MHP'nin Avrupa Birliği'nden idam konusuna, erken seçimden cumhurbaşkanının yetkilerinin kısıtlanmasına kadar uzanan görüşlerini" programda açıklıyor.
Şevket Bülend Yahnici programda iktidar ortağı olduktan sonra, gündeme gelen pekçok konu hakkında, takındıkları tavırla eleştiri oklarının hedefi olan MHP'nin neden böylesine bir siyaset güttüğünün de nedenlerini anlatıyor. STAR / 12.30

Yeşilçamlı 'Gelincik'in hikâyesi
Alişan, dört çocuğuyla Side'de yaşamaktadır. Zengin bir ailenin kızı olan Fato ile tanışır. Evliliğe zorlanan Fato ise, değişiklik için geldiği kasabada aşkı bulacaktır. Ancak iki gencin aşkı öfkeli bir babanın gazabıyla gölgelenecektir. GELİNCİK Yön: Şerif Gören. Oyn: Cüneyt Arkın, Fatma Girik, Haluk Dural, Mustafa Demirkaya n KANAL 7/22.45
New York ve Paris'ten bir aşk komedisi
A Couch In New York, 1996 tarihli, Paris'te ve New York'ta geçen bir romantik komedi. Amerikalı psikanalist Henry ile Paris'te oturan dansçı Beatrice, evlerini değiş tokuş etmeye ve bir süreliğine farklı kentlerde yaşamaya karar verirler. NEW YORK'TA BİR ÇILGIN Yön: Chantal Ackerman. Oyn: William Hurt, Juliette Binoche, Paul Guilfoyle, Stephanie Buttle. n CNBC-e-21.00
10 Mart 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED