T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R

Çocuklarınız kitap sevgisiyle büyüsün

20 yıldır çocuk kitapları yayımlayan Ebubekir Erdem, çocuklara kitap sevdirmenin ailelerin 'görev'i olduğunu söyledi.

Evimizin baş köşesine kurulan televizyon ve bilgisayar çocukların sadece hayal dünyalarını değil, okuma ve anlama kabiliyetlerini de ele geçiriyor. Onların hayal dünyalarını yeniden harekete geçirmek, yeniden okuma sevgisini kazandırmak içinse görev, her zamanki gibi büyüklere düşüyor.

İşte bu nedenle, kitap dünyasıyla çocukları tanıştırıp onlara okumayı sevdirmek için anne ve babanın rolünün önemli olduğunu söyleyen uzun yıllardır çocuk kitapları yayınlayan, Erdem Yayınları'nın sahibi Ebubekir Erdem'den çocuğa kitabı sevdirmenin sırlarını öğrendik.

Kitap okuyan çocuk birey olur

Kitap okuyarak büyüyen çocuğun ileriki yaşamında 'taraf tutan' biri değil, hayatı sorgulayan birey olacağını söyleyen 20 yıllık çocuk kitapları yayıncısı Ebubekir Erdem, bu yüzden çocuğun kitap okuyarak hayata hazırlanmasının çok önemli olduğunu belirtti. Okuma sevgisinin çocuğa aileden geçeceğini hatırlatan Ebubekir Erdem, çocukları kitapla tanıştırırken bazı hususlara dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Okuma sevgisi aileden geçer

Kitabın soğuk yüzüyle tanıştırılan çocuğun hiçbir zaman kitap okuma alışkanlığı edinemeyeceğini belirten Erdem, "Kitap salt bilgi aktarımı görevini üstlenirse çocuğun gözünde kitabın değeri olmaz. Bu yüzden çocuğu kitapla bir dost, bir arkadaş niyetiyle tanıştırmak çok önemli. Mesela çocuğu kitapla tanıştırırken onun merak edeceği, ilgisini çekeceği, resimli roman, bilmece, bulmaca türü kitapları seçmeli. Kitabın eğenceli ve sıcak yüzünü çocuğa göstermeli. Böylece çocuğun içindeki merak duygusu uyandırılmış olur. Çocuk için kitap derslerden kalan zamanında bilgisini artıracak değil eğlendirecek araç olmalı" dedi.

Kahramanlar aranızda olsun

Çocukların okuduğu kitap kahramanlarının ailenin günlük yaşamına sokmak gerektiğini söyleyen Ebubekir Erdem, kendisinin üç çocuğuna kitap sevgisini bu şekilde verdiğini belirtti.

Erdem, "Çocukların okuduğu kitaplardaki bir kahramanın sözünü, yaptığı bir espriyi aile içinde kullanılan bir söz ve espri haline getirirdik. Bu da olanların çok hoşuna giderdi. Çocuklara kitabı sevdirmek isteyen anne ve baba çocukların okuduğu kitapları onlarla birlikte okuyup, paylaşırsa bu durum çocuğu mutlu edecektir" diye konuştu.

Erdem Yayınları, her yaş grubundan çocuklara yönelik olarak "Okumayı Öğrendim Dizisi"nden, 2. ve 3. sınıf öğrenciler için "Papatya Dizisi"ne, daha büyükler için "Masal Klasikleri"nden "Klasiklerimiz" ve "Dünya Çocuk Klasikleri"ne kadar geniş bir yelpazede kitap yayımlıyor. Çocukları kitap dünyasıyla tanıştırmak konusunda ailelere büyük görev düştüğünü söyleyen Erdem Yayınları editörü Melike Günyüz, ailelere bazı tavsiyelerde bulunuyor:

* Çocuklara kitap okumaları için baskı yapmayın. Onlarla geçirdiğiniz zamanları birlikte kitap okuyarak değerlendirin.
* Kitap kahramanları üzerine çocuğunuzla sohbet edin, kahramanlarla ilgili birlikte fikir yürütün.
* Çocuğunuza kitap okumasını söyleyip kendiniz onun en sevdiği programları açıp televizyonun karşısına geçmeyin.
* Çocuğunuzun okuyacağı kitapları onunla birlikte alın, birlikte alışverişe gidin.
* Çocuğunuzun ilgi duyduğu konularla ilgili kitaplarla onu tanıştırın. Mesela hayvanları seviyorsa hayvanlar âlemini anlatan kitapları ona okuyun.
* Kitap okumayı zorunlu bir görevmiş gibi ona anlatmayın. Masalları oynayarak, birlikte eğlenerek sevdirmeye çalışın.
* Çocuğunuzun yaşına, ilgi alanına hitap eden kitaplarla onu tanıştırın.

 
Çocuk gülüşlü bir hayat için: Hayat Gibi
Hayatı bir çocuk yüreğiyle yaşamak... Ya da olup bitenlere o katışıksız, alabildiğine içten ve bir o kadar pazarlıksız bir zaviyeden bakarak katılmak hayata...
Ahmet Kabaklı'dan üç eser
Türk Edebiyatı Vakfı, Şeyhülmuharririn Ahmet Kabaklı'nın üç önemli eserini yayın dünyasına kazandırdı. "Kültür Emperyalizmi", "Mâbet ve Millet" ve "Müslüman Türkiye", Kabaklı'nın "Bütün Eserleri" dizisi içerisinde okura sunuldu. Kabaklı Hoca, her üç kitabında da, Türkiye'nin bugünkü çıkmazlarının, bunalımlarının, sebeplerini yıllar öncesinden teşhis ve tahlil ediyor. Fikir namusunu ilke edinmiş bir münevver olan Kabaklı, milletinin değerlerine yabancı sözde aydınların talan ve tahribatına dikkatleri çekiyor. Tarih şuurunun ve inancın bir milletin geleceği açısından son derece önemli olduğunu belirtiyor. Kültür Emperyalizmi kitabında kültürel yozlaşmanın ahlakî, ekonomik ve siyasi alanlarda da nasıl bir çöküntüye sebep olduğu çarpıcı örneklerle göz önüne serilirken Mabet ve Millet'de, insanlığın bir mâbet sembolü etrafında var olduğu vurgulanıyor ve inancını yitirmiş milletlerin çürüyüp tarihten silinecekleri belirtiliyor. Müslüman Türkiye'de ise, İslâm ve Türklük'ün bizde doktrin değil, hayat olduğu belirtilerek millî kültürümüzün İslâm'la şekillendiği vurgulanıyor. Bilgi için tel: 0 212 526 16 15
KİNG KADAR GERİLİMLİ
Aşağılanan, yağmalanan, istismar edilen dünya artık başkaldırıyor. Depremler, fırtınalar, yanardağ patlamaları, su baskınları.. İnsanlar çaresiz. Beyaz Saray, Pentagon, bilim adamları, çaresiz... Çare ise olanları anlayan ve ödemesi gereken bedeli bilen yalnız bir kadının elinde... Ama insanlık onu dinlemeye hazır mı? Cevabı da içeren "Öfke", Stephen King'i aratmayacak bir gerilim romanı. Geçen yıl Fransa'da uzun süre liste başı kalan ve 400 bin satan kitabın yazarı Fransız yazar Denis Marguet çeviren ise Ayşe Meral. Nehir Yayınları / Tel: 0 212 512 07 49
10 Mart 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED