T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Petrol ambargosu

Amerika'nın desteğiyle İsrail'in Filistin topraklarında sürdürdüğü katliama tepki olarak Irak dün 30 günlüğüne petrol üretimini durdurdu. İran dini lideri Hamaney de geçen cuma petrol ambargosu çağrısında bulunmuştu. İran'a Libya'dan destek geldi.

Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin, Irak'ın, 30 gün için ya da İsrail, Filistin topraklarından çekilinceye kadar petrol ihracatını dün saat 13.00 itibariyle kestiğini söyledi. Saddam Hüseyin, Irak televizyonunda yayınlanan konuşmasında, ülkesinin bugün (dün) öğleden sonra Yumurtalık ve Basra'daki petrol boru hatları üzerinden yapılan petrol ihracatını durduracağını söyledi.

Saddam Hüseyin, Devrim Komuta Konseyi, Baas Partisi liderliği ve kabinenin aldığı bu kararın 30 gün süreyle ya da İsrail Filistin topraklarından koşulsuz olarak çekilinceye kadar süreceğini bildirdi. Irak lideri, bu kararın, temelde Amerika'nın saldırgan politikasına ve Siyonist mevcudiyete karşı alındığını açıkladı.

Saddam Hüseyin açıklamasını yaparken, Irak Petrol Bakanı da kararın yürürlüğe girdiğini bildirdi. Irak günde 2 milyon varil petrol üretiyor. Bu da dünya petrol üreteminin yüzde 4'üne tekabul ediyor.

Araplar da durdursun

Saddam Hüseyin, Kerkük-Yumurtalık boru hattından petrol sevkiyatına dün öğle saatlerinden itibaren son verildiğini açıkladı. Bütün dünyaya seslenen Saddam Hüseyin, Filistin halkının, İsrail'e karşı silahı olmadığı için sadece imanlarıyla mücadele ettiklerini söyledi. Irak ve Filistin halklarının kaderinin bir olduğunu ifade eden Saddam Hüseyin, "Ramallah'ta akan kan, Kudüs'te ve diğer yerlerde akan kanlar bizim ülkemizde akıyor gibi üzüntü duyuyoruz. Bu kanları bizim kasaba ve köyümüzde akıyormuş gibi kabul ediyoruz" dedi.

Baas Partisi toplantısında, Irak'ın petrol üretimini durdurmasının kararlaştırıldığını açıklayan Saddam Hüseyin, "Siyonist güç durana kadar, petrol üretmeme kararı aldık. Ayrıca, Kerkük-Yumurtalık boru hattından petrol sevkiyatına da öğle saatlerinden itibaren son verilmiştir" diye konuştu.

Kararın tamamen ABD yönetimi ve Siyonist İsrail'i hedef aldığına dikkat çeken Saddam Hüseyin, "Filistin halkına zarar verilmesi, her mümine verilmiş bir zarardır. Biz bu kararla Filistin halkına verdiğimiz desteği göstermek istedik. Biz, Allah'ın büyük olduğunu göstermek istedik, ümidimiz büyük. Biz bütün Arap halklarının bizim kararımız yönünde karar almalarını umuyoruz. Herkes, Filistin halkına elinden gelen desteği göstermelidir" dedi.

Konuşmasını "Allahu Ekber" diyerek bitirdi

Irak lideri, "Ramallah, Gazze, Beytüllahim, Cenin ya da Kudüs'de bir inananın öldürülmesi ya da kan dökülmesi, herhangi bir Arap kentindeki ya da Bağdat, Musul, Kerbela, Selahaddin, Erbil veya diğer Irak köylerinde kan akması gibidir" dedi. Saddam Hüseyin, İsrail'in Filistin kentlerine girmesi ve Filistin lideri Arafat'ı kuşatmasının, İsrail mevcudiyeti ile Amerikan yönetiminin ortak işbirliğiyle olduğunu açıkladı. Irak lideri, bu girişimin amacının da 1948 ve 1967 yıllarındaki gibi Filistin topraklarını işgal etmek değil, Arap ve Filistin iradesini kırmak ve teslim olmaya zorlamak olduğunu söyledi. Saddan Hüseyin, konuşmasını "Allahü Ekber, Allahü Ekber" diyerek tamamladı.

Libya ve İran'dan destek

Libya'dan, İsrail ordusunun Filistinlilere saldırılarını protesto için İsrail'in Batılı müttefiklerine petrol ambargosu uygulanmasını isteyen İran'a destek geldi. Resmi haber ajansı JANA, adını vermediği bir yetkilinin açıklamalarına dayanarak, "Libya Cumhuriyeti'nin Siyonist varlığı destekleyen ülkelere petrol satışının durdurulması yönündeki İran çağrısına destek verdiğini" bildirdi.

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hameney, geçen cuma yaptığı açıklamada, İslam ülkelerinin, İsrail ile yakın ilişkisi olan ülkelere bir ay boyunca petrol satışını durdurmasını önermişti.

Öte yandan, Dünyanın iki büyük Müslüman petrol üretici Suudi Arabistan ile Kuveyt ise petrolün silah olarak kullanılması fikrine sıcak bakmadıklarını açıklamışlardı.


 
Cenin'de katliam var Cenin'i dünyaya kapatan İsrail ordusu bölgeyi tank ateşi ve füzelerle bombalıyor. İsrail ordusu, evlerin boşaltılmasını istedi ancak Filistinliler çıkmadı. Bunun üzerine ağır saldırılar başladı. Kentte katliam yapıldığı bildiriliyor.
Irak'a müdahaleye destek
Ankara'nın, ABD'nin Irak'a yönelik saldırısına destek vermeyi kabul ettiğini yazan National Review dergisi, Ankara'nın öne sürdüğü üç şartı açıkladı.
HRİSTİYAN FİLİSTİNLİLER DİRENİŞ ÖRGÜTÜ KURDU
Hristiyan Filistinlilerden oluşan ve Filistin'in kurtuluşu için savaşacak bir direniş örgütü kuruldu. Katar'dan yayın yapan el-Cezire televizyonunun haberinde, "İsa'nın Doğumu Hareketi" isimli örgütün ilk bildirisi yayınlandı. Bildiride, örgütün ilk eylemini Beytüllahim'de yaptığını ve bu eylemde 3 İsrail askerinin yaralandığı kaydedildi. Örgütün kurucularının açıklanmadığı haberde, örgütün Hamas, İslami Cihat ve el-Aksa Şehitleri Tugayları örgütleriyle işbirliği yapacağı belirtildi
AFGANİSTAN SAVUNMA BAKANINA SUİKAST
Afganistan'da, geçici hükümetin Savunma Bakanı Muhammed Fehim'i taşıyan konvoyun yakınında bomba patladığı, 4 kişinin öldüğü, 16 kişinin yaralandığı kaydedildi. Ülkenin doğu kesimlerindeki Celalabad kentinde meydana gelen patlamada Savunma Bakanı Fehim'in yaralanmadığı belirtildi. Geçici hükümetin Savunma Bakanı Muhammed Fehim'in konvoyu yakınında bir bombanın patlaması sonucu ölen 4 kişi ile yaralanan 16 kişinin, Fehim'i karşılamaya gelen kişiler olduğu belirtildi.
9 Nisan 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED