T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T

Böbrek yetmezliğine karşı en etkin yöntem
ORGAN BAĞIŞI

Böbrek yetmezliği vakaları her geçen gün artarken, uzmanlar en etkili tedavi yönteminin böbrek nakli olduğunun altını çiziyorlar. Türkiye, böbrek naklinde İran ve Pakistan'ın gerisinde bulunuyor.

Türkiye'nin yeterli böbrek bağışı yapılmadığı için böbrek nakilinde Pakistan ve İran'ın gerisinde kaldığı bildirildi. Uzmanlar, Türkiye'deki böbrek hastalarının sayısı gözönüne alındığında nakil yapılamadığı için dört yılda 2 milyar dolar fazladan maliyet çıktığının altını çiziyorlar. Türkiye'deki böbrek yetmezliği ve tedavi yöntemleri, ilaç firması Roche tarafından önceki Kıbrıs Gazimagosa'da düzenlenen Nefroloji Sempozyumu'nda tartışıldı. Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki 40 üniversite ve 81 ilden yaklaşık 300 uzmanın katıldığı sempozyumda böbrek yetmezliği için etkin tedavi yönteminin böbrek nakli olduğu belirtildi.

Sempozyumda konuşn Türkiye Nefroloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Gültekin Süleymanlar, Türkiye'de 20 bin hemodiyaliz 2 bin 500 ise karından diyaliz denilen periton diyaliz hastasının bulunduğunu ifade ederek böbrek naklinde en etkili ve ekonomik yöntemin böbrek nakli olduğunu söyledi. Geçen yıl Türkiye'de 486 böbrek nakli yapıldı ki İran ve Pakistan gibi ülkelerde bu rakam bin 5 yüz'ü buluyor. Bu da bizim bu konuda ne kadar geri olduğumuzu gösteriyor" diye konuştu.

2 milyar dolar sokağa atılıyor

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dali öğretim görevlisi Doç. Dr. Aydın Türkmen de böbrek naklinin önemine değinerek ABD'de milyon başına yılda 40-50 kişiye böbrek naklı yapıldığını, Türkiye'de ise her milyon başına sadece 5 kişiye nakil yapıldığını belirtti. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Alihan Gürkan ise Türkiye'de yılda 70 böbrek nakli yapan bir kurumda çalıştığını hatırlatarak organ bağışının düşüklüğünün sebebinin devletin bu konudaki koordinasyonsuzluğu olduğunu belirtti. Sempozyumda Çukurova Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Yahya Sağlıker ve 19 Mayıs Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Nurol Arık da birer konuşma yaptılar.

 
Türkiye'de kör olmak zor!
Altı Nokta Körler Derneği Trabzon Şubesi Başkanı Yılmaz, "Ülkemizde ne yazık ki çoğu aile, özürlü çocuğunu evde saklayarak, (ben ölene kadar bakayım, öldükten sonra birileri sahip çıkar) mantığı ile hareket ediyor" dedi.
Köy okuluna kırtasiye yardımı
Özel Gökyüzü Koleji, kendilerini kardeş okul ilan eden Iğdır'ın Aşağı Çarıkçı Köyü İlköğretim Okulu öğrencilerine kırtasiye yardımı gönderdi. Öğrencilerin katılımıyla gerçekleşen yardım kampanyası çerçevesinde toplanan kırtasiye malzemeleri, Iğdır'da ki öğrencilere ulaştırıldı. Aşağı Çarıkçı Köyü İlköğretim Okulu Müdürü Muzaffer Taştan, bu örnek davranıştan dolayı tüm öğrencileri adına çok mutlu olduklarını ve duygulandıklarını ifade ederek, Gökyüzü Koleji öğrencilerine teşekkür etti.
9 Nisan 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED