T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

T E L E V İ Z Y O N

Şimdi söz vatandaşta

CNN Türk'teki Söz Sizde'de, toplumun 'gündem'e bakışını bir araştırmayla öğrenen Tayfun Ertan, konuğunu da 'vatandaş'a sırtını dönmeden sorguluyor.

İyisiyle kötüsüyle, objektifiyle subjektifiyle pekçok tartışma-analiz-gündem programına ev sahipliği yapan ekranlarda, uzun süredir TV yolculuğunu sürdüren bir gündem-analiz programı var. Nitelikli tartışmalardan hoşlananların hemen hatırlayacağı bir programdan Söz Sizde'den ve onun sunucusu Tayfun Ertan'dan bahsediyoruz. Her hafta programdan önce tartışılacak konu hakkında toplumun pekçok kesiminden vatandaşın görüşlerini bir kamuoyu araştırması ile alarak, toplumun sözünü yükselten ve 'nitelikli' yakıştırmasını hakettiğini kanıtlayan Söz Sizde, sunucusu Tayfun Ertan'ın söylediğine göre, bu yönüyle ne Türkiye'de ne de dünyada eşi olmayan bir program. Tayfun Ertan, programının formatının da CNN Türk'te şekillendiğini anlatıyor.

Adından da anlaşılacağı gibi halkın nabzını tutmayı esas alan program için, Etüt Araştırma adlı şirketin her hafta bir kamuoyu araştırması yaptığını anlatıyor Tayfun Ertan. Şirketin internet üzerinden yapılan bir online anket sistemi var.

Ertan'ın her hafta işlenecek konuyla ilgili hazırladığı sorular, A, B ve C1 sosyo ekonomik grubunda 18 yaşını geçmiş, en az ortaokul mezunu, Türkiye'nin değişik illerinden seçilmiş 13 bin kişiye e- maille gönderiliyor. Haftanın konusuyla içlerinden kaçı ilgilenirse kanaatlerini bildiriyor. Sistem kapalı devre. Dolayısıyla aynı görüşü paylaşan insanların siteye girip oylamanın rengini değiştirebilecekleri bir duruma açık değil.

Kamuoyu böyle diyor, ya siz?

Ertan programa başlamadan önce, dikkate aldıkları asıl meselenin bu olduğunun altını çiziyor: "İzleyicinin karşısına, bakın kamuoyu bu konuda şöyle düşünüyor, şu eğilimde diyebilmemiz için bunun güvenilir bir şey olması lazımdı. Eğer internette herkese açık bir site olsa bin kişi bir araya gelir ve oylamanın rengini bir anda değiştirebilirdi. Ama kapalı bir sistemde yapılabileceği ortaya çıkınca rahatlıkla kararımızı verdik. Bizim ele aldığımız konularda yapılan bilimsel araştırmalarla bizim sonuçların aynı olduğunu gördük. Böylece biz de ikna olduk bunun güvenilirliğine."

TV haberciliğinde sıçrama oldu

Söz Sizde, diğer tartışmalar gibi saatlerce sürmüyor, 45 dakikayla sınırlı. Dünyada saatlerce uzayıp giden tartışma programlarının olmadığını, bunun Türkiye'ye özgü bir şey olduğunu söylüyor Tayfun Ertan, ancak ekliyor: "Böyle yapmak yanlıştır filan demiyorum."

Türkiye'de özel TV'lerle birlikte gerek habercilik gerekse haber programcılığında sıçramalar, gelişmeler yaşandığını kaydeden Ertan, tartışma programlarıyla ilgili ayrımı da şöyle yapıyor: "Bütün tartışma programlarına kötüdür, kavga amaçlıdır denemez. Benim zevkle seyrettiğim ve hiç izlemediğim programlar var. Siyaset Meydanı ve İskele Sancak zevkle seyrettiğim iki program."

Türkiye'de televizyon haberciliğini yüzeysel bulduğunu ancak bu eksikliğe rağmen habercilik anlamında iyi şeylerin yapıldığını da söylüyor Tayfun Ertan ve ekliyor: "Bütün haberler benim tercih edeceğim türden yapılmıyor, ama seçenek çok. İyi haber bulabilir miyim diye korkum da yok. Gürkan Zengin ve NTV'de Banu Güven'i izlemeden günü kapatmıyorum."

TOPLUMA SIRTINI DÖNMEYEN PROGRAM

CNN Türk'te sunduğu Söz Sizde programında toplumun gündem konusundaki genel düşüncesi ve eğilimini kesin sayılabilecek yöntemlerle saptayarak ekrana yansıtan, böylece konuğuna da toplumun eğilimi yönünde sorular soran Tayfun Ertan, bir anlamda toplumun sorularını ve kaygılarını tartışıyor programda. Ertan programında, uzman konuğu ile gündemi tartışırken, her hafta değişen stüdyo konuklarına da tartışmanın ortaya çıkardığı kavşak noktalarıyla ilgili fikir beyanı hakkı veriyor oymetreyle. Böylece objektif bir 'tartışma'nın ayakları tamamlanıyor.

Habercilik macerası BBC ile başlayan Tayfun Ertan, birçok özel TV'nin kuruluşunda yer aldı. Show Tv'nin kuruluşunda haber merkezinin başındaydı. atv kurulunca oraya haber müdürü olarak geçti. İlk haber kanalı olan NTV'nin kurucularından biri oldu. CNN Türk kurulduğundaysa, burada CNN Atlanta'nın temsilcisi olarak bulundu. Yaklaşık 7 aydır aynı kanalda Cumartesi günleri ekrana gelen Söz Sizde programını hazırlayıp sunan Ertan, Bilgi Üniversitesi'nde de TV haberciliği dersleri veriyor.


SEYRİ ŞAHANE Seyri Şahane
Açıktan açığa bağıramayınca...
Havva Setenay İlhan: "ABD'nin Afganistan'a müdahalesine ses çıkarmayan medya 11 Eylül'ün gölgesine sığınan İsrail'in Filistin'de akıttığı kana 'hayır' deme cesaretini gösterdi. Cesaret diyorum çünkü bundan 10 sene öncesinde Türk basını, İsrail'in bölgede izlediği şiddet politikasına bu kadar net ses çıkartamıyordu. Ancak her şeye rağmen görünmeyen eller tarafından Yahudi propagandası devam ediyor. Her görüşten ve ideolojiden insanın Filistin'i sahiplendiği bir dönemde, açık açık İsrail yanlısı seslerin yükselemeyeceğini anlayan birileri, bu sefer Yahudi propogandasını üstü örtülü şekilde yapmaya karar verdi anlaşılan. Sinemanın kitleler üzerindeki etkisi malumunuz. Ne hikmetse TV'lerde ard arda Yahudi masumiyetini öne çıkaran filmler yayınlanmaya başlandı. Geçtiğimiz günlerde CNBC-e'de Yahudi bir gardiyanla 22 kişiyi öldüren bir katil arasındaki duygu yüklü ilişkiyi konu alan ve Talmut'tan ifadelere yer veren "Katil"in yayınlanmasının ardından, Kanal D'de baştan sona Yahudi ve Amerikan propagandası kokan "Kurtuluş Günü" ekrana geldi. 6 Nisan'da Kanal 6'da II. Dünya Savaşı sırasında Almanlar'ın Yahudiler'e yaptığı soykırımı konu alan filmi de bu kervana katabiliriz."

 
İlber Hoca'nın 'kişisel tarih'i...
Türkiye'ye tarihi sevdiren adam, İlber Ortaylı, Süleyman Çobanoğlu'nun sunduğu Tanıklar'ın bu haftaki konuğu. Bilgisiyle, kendine özgü üslubuyla, tarihe yaklaşımıyla bildik tarihçi portresini kıran ve öğrencilerine ve bütün Türkiye'ye tarihin aslında 'sevilebilecek' bir ders olduğunu üslubunca anlatan İlber Ortaylı, Avusturya'dan Türkiye'ye, oradan tarihin uzun ve görkemli caddelerine olan yolculuğunu anlatıyor Tanıklar'da... Tanıkların ifadeleriyle "İlber Ortaylı kimdir?", "Neden tarihi bu kadar önemsemektedir?", "Tarihe nasıl bir bakışı vardır?" gibi soruların cevap bulacağı programda, İlber Ortaylı'nın 'özel tarih'i ve serüveni masaya yatırılıyor. Kanal 7 / 23.15
Kaf Dağı'ndaki geleneğin peşinde
TRT ekranlarından belgeselsever izleyici ile buluşan Kaf Dağı'nın Ardı Asya, zihinlerde bir masal tadı bırakan tarzıyla, Orta Asya tarihini gözler önüne sermeye devam ediyor. Altaylar'dan Azerbaycan'a, Özbekistan'dan Türkmenistan'a, Karaçay-Çerkez'den Kabartay-Balkar Cumhuriyetleri'ne uzanan coğrafyada, bir geleneğin ardından koşturan belgeselin bu bölümü, "Göç Yolunun Yolcuları" adını taşıyor ve göçebelikten yerleşik düzene kadar olan zaman diliminin fotoğrafını yansıtıyor. Trt 2 / 20.25
Necati'nin Layla için kitabî planları
Aşkım Aşkım'da, Necati, Layla'nın gönlünü çelebilmek için çalışmalarına hız veriyor. Fotoğraf albümüne bakan Zümrüt, Şener'e son zamanlarda şişmanladığını söyler. Tarık Usta'nın ise çok yemeye başlaması Makiko ve Necati'yi şaşırtır. Necati, "Sevdiğiniz Kadını Elde Etmenin 5 Altın Kuralı" adlı kitapta yazılanları uygulamaya başlar. Kanal D / 20.35
Bir Demet Tiyatro'ya hırsız dadandı
Bir Demet Tiyatro'da bugün, 'Çıtır'ların evine dadanan hırsız, yavaş yavaş her şeyi götürmektedir. Orkide Hanım'ın evi, Mükremin'in dükkanı, hatta hırsız Gültekin'in evi de soyulmuştur. En son üzerinde uyuduğu çekyatı çalan hırsızı yakalamayı kafasına koyan Mükremin, kurduğu tuzağın şaşırtıcı sonu ile karşılaşır. Star / 21.45
9 Nisan 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED