T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Sanayide küçülme sürüyor

Bu yıl yüzde 3 büyüme hedefleyen hükümetin tahminleri tutmayacak. Toplam sanayi üretimi yılın ilk iki ayında yüzde 3.7, Şubat ayında yüzde 4.5 azalış gösterdi.

Hükümetin yüzde 3'lük büyüme hedefine rağmen sanayide küçülme sürüyor. Bu yılın Şubat ayında sanayi üretimi, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4.5 azalış gösterdi. Yılın iki ayında sanayi üretimindeki düşüş ise yüzde 3.7 olarak hesaplandı.

Devlet İstatistik Enstitüsü'nün (DİE) "Aylık Sanayi Üretim Endeksinin 2002 Yılı Şubat Ayı Sonuçları" açıklandı. Buna göre toplam sanayi üretimindeki düşüş, sektörlerde de kendini gösterdi. 2002 yılının Şubat ayında, elektrik, gaz ve su sektöründeki üretim endeksi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.3, imalat sanayi yüzde 4.5, madencilik sektörü de yüzde 0.4 oranında düştü.

Bu yılın 2 aylık ortalamalarına bakıldığında da, toplam sanayi üretimi yüzde 3.7, madencilik yüzde 4.4, imalat sanayi yüzde 4, elektrik, gaz ve su sektörü yüzde 1.1 oranında geriledi.

Kriz metale ve elektroniğe darbe vurdu

Öte yandan Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası'nın (MESS) metal ve elektronik sanayiinin krizlerden ne ölçüde etkilendiğini ortaya koyan araştırmasının sonuçları açıklandı. Araştırma, 64 bin çalışanı bulunan MESS üyelerinin 57'sinin 2001'de üretime ara verdiğini ve çalışanların yüzde 20'sinin işten çıkarıldığını ortaya koydu.

"MESS Üyelerinde Ekonomik Kriz ve Etkileri" isimli araştırma, üyelerin krizden etkilenme derecelerini ve geleceğe ilişkin tahminlerini gözler önüne serdi. 136 MESS üyesi işyeri katıldığı araştırmanın sonuçlarına göre, üretime ara veren işyerlerinin yüzde 41'inde üretimin 4 haftadan uzun süreyle kesintiye uğraması dikkat çekti. 2001 yılında işyerlerinin yüzde 80'inde üretim miktarı, yüzde 42'sinde de ihracat azaldı. MESS bağlı işyerlerinin yüzde 72'sinde istihdam azaldı. Toplam 12 bin 338 kişi işten ayrılmak zorunda kaldı. 2000 yılı Eylül ayında MESS üyesi işyerleri arasında kapasite kullanım oranı yüzde 59'un altında olanların oranı yüzde 19 iken, bu oran 2001 yılı Eylül ayında yüzde 54'e yükseldi. 2001 yılında işyerlerinin yüzde 43'ü çalışanlarına topluca ücretsiz izin kullandırdı.

Gelecek 6 aya ilişkin tahminlerini belirten MESS üyelerinden yüzde 61'i varlığını devam ettirme mücadelesi vereceklerini açıkladı. İşyerlerinin yüzde 84'ü, girdi maliyetlerinin, performans ve işyeri faaliyetlerini olumsuz etkileyen en önemli sorun olduğunu vurguluyor. Sanayicilerin yüzde 67'sine göre ise işgücü maliyeti, performans ve işyeri faaliyetlerini olumsuz etkileyen ikinci önemli sorun. Üyelerin yüzde 61'i ise vergi sisteminin, performans ve işyeri faaliyetlerini olumsuz etkileyen üçüncü önemli faktör olduğu düşüncesinde.

 
Borsa petrole bulandı
Merkez Bankası'nın faiz indirimi ile 1. seansta yükselişe geçen borsa endeksi, öğleden sonra Irak'ın petrol kararı ile yönünü aşağıya çevirdi. Petroldeki endişe ile endeks 423 puan geriledi.
Sabancı ilk 100'e giremedi
İşadamı Sakıp Sabancı vergi rekortmenleri listesinde ilk 100'e giremezken, İbrahim Tatlıses 17. sırada yer aldı.
BAE Türk işadamlarını yatırım yapmaya çağırdı
Türkiye'yi ziyaret eden Birleşik Arap Emirlikleri'nin Abu Dabi Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Said S. Bin Cabir el-Suvaidi, ülkelerinde Türk ürünlerini de görmek istediklerini söyledi.
İsrail'e ilk tepki Mersin'den
İsrail'in Filistin'de uyguladığı devlet terörüne ilk tepki Mersin TSO'dan geldi. Mersin TSO İsrailli katılımcılarla birlikte yapılması planlanan karşılıklı işbirliği anlaşmasını erteledi.
Hazine arazileri elde kaldı
Kamu açıklarının kapatılmasında son yıllarda büyük umut bağlanan Hazine arazisi satışlarında istenen sonuç sağlanamadı. Son 2 yılda satışa çıkarılan arazilerin yarısından fazlası elde kaldı. Son 2 yıl içinde 66 bin 99 parça taşınmaz mal satışa sunuldu. Bunların 22 bin 353`ünün dönem içinde satışı gerçekleştirilirken, 35 bin 384 parça taşınmaz ise alıcı bulmadı. Böylece satışa çıkarılan Hazine arazilerinin yüzde 53.5`ü elde kalırken, satılabilen bölüm yüzde 33.81 olarak belirlendi.
9 Nisan 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED