T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Siparişe göre RTÜK

Hükümet, RTÜK Kanunu'nu çıkarmakta ısrar ederken, yasa, medya patronlarının isteği doğrultusunda yeniden hazırlanıp Meclis'e getiriliyor.

Hükümet ortakları Cumhurbaşkanı Sezer tarafından veto edilen RTÜK Kanunu'nu çıkartmakta ısrar ederken, yasa medya patronlarının istekleri doğrultusunda yeniden hazırlanıp Meclis'e getiriliyor. Yerel radyo ve TV'lerin reklam paylarını bile ödeyemedikleri için kapatıldıkları bir dönemde, tasarının yasalaşması halinde yerel yayınların hayatlarını sürdürmelerinin imkansız olacağı belirtiliyor. RTÜK Başkanı da "Bu tasarı RTÜK'ü ve yerel medyayı bitirir" dedi.

Sezer tarafından veto edilmesine rağmen hükümet ortaklarının yasalaştırmakta ısrar ettiği RTÜK Tasarısı, RTÜK'ün özerkliğini ortadan kaldırıyor. RTÜK üyelerinin Meclis tarafından seçilmesi uygulamasından vazgeçilerek, 9 üyeden sadece 5'inin Meclis tarafından seçilmesi öngörülüyor. Diğer taraftan RTÜK'ün denetlenmesi Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurumu'na verilerek RTÜK adeta hükümetin emrine sokulmaya çalışılıyor.

Patronlara ihale yolu açılıyor

RTÜK Kanunu'nun değiştirilmesinde ısrar edilmesinin en büyük nedeni ise 29. maddedeki düzenlemeyi ortadan kaldırmak. RTÜK Kanunu'nun 29. maddesi, televizyonlarda yüzde 10'dan fazla hissesi olanların devlet ihalelerine girmelerini yasaklarken, borsada aracı kurumlarının bulunması ve sigorta şirketi kurmalarını yasaklıyor. Tasarı ile 29. maddede bulunan bu düzenleme ortadan kaldırılarak, televizyon sahiplerine ihale yolu açılıyor.

Tasarı, ulusal düzeyde yayın yapan kuruluşlara 125-250 milyar lira arasında, bölgesel, yerel yada kablo ortamında yayın yapan kuruluşlara, kapsadığı yayın alanındaki il ve ilçe nüfusuna göre 5 milyardan 100 milyara kadar para cezası uygulanmasını hüküm altına alıyor. Düzenlemenin reklam gelir paylarını bile ödeyemeyen pekçok yerel radyo ve TV kanalının kapanmasına yol açacağı dile getiriliyor.

RTÜK Başkanı da karşı

Tasarıya RTÜK Başkanı Nuri Kayış da karşı çıkıyor. Kayış, Sezer'in veto gerekçelerinin dikkate alınmasını isteyerek, "Tasarı RTÜK'ün özerkliğini ortadan kaldırıyor. RTÜK'ün denetlenmesinin Başbakanlık YDK'ya verilmesi doğru değildir. Bizi Sayıştay denetlemelidir. Biz her ay 200'e yakın yerel radyo ve TV'nin yayınını reklam paylarını ödemedikleri için durduruyoruz. Bu yerel medyanın kapanmasına yol açacaktır" şeklinde konuştu.

 
SEZER'İN VETO GEREKÇELERİ
Kürtçe yayına yeşil ışık
Kürtçe eğitim ve yayın konusunda bakışı merak edilen Genelkurmay, tavrını belirledi. Genelkurmay Başkanlığı, Kürtçe yayına yeşil ışık, Kürtçe eğitime ise kırmızı ışık yaktı.
Burada eylem var!
Vali Erol Çakır'ın, "Başörtüsü eylemi diye bir şey yok. Eğitim aralaksız devam ediyor" sözlerine, Eyüp İHL öğrencileri, "Burada eylem var, eğitim yok" döviziyle cevap verdiler.
Banka batıranlara madalya
Haklarında usulsüz işlemlerle ilgili birçok dosya hazırlanan Halkbank bürokratlarının Enerji Piyasası Üst Kurulu'na geçmesi manidar karşılandı.
'Sehadet' yemini ettiler
İsrail Başkonsolosluğu'nun kapısına siyah çelenk bırakan Türkiye'de yaşayan Filistinliler, Filistin'in özgürlüğü için şehitlik yemini ettiler.
FİLİSTİN İÇİN BİR İMZA
Saadet Partisi, Filistin'de yaşanan katliama dur demek için imza kampanyası başlattı.
'Soykırımı durdurun' mektubu
Dayanışma Vakfı tarafından dünya liderlerine ve Türkiye'deki yetkililere Filistin'de yaşanan işgale karşı "sorumluluklarını hatırlatan ve tarih karşısında aklanmaya çağıran" mektuplar gönderildi.

9 Nisan 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED