T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Müslümanların hukuk zaferi

Türk kasap Altınküpe'nin talebini yerinde gören Anayasa Mahkemesi, Almanya'daki Müslümanların kurban edilen hayvanları İslami usullere göre kesebileceğine hükmetti.

Almanya'nın Karlsruhe kentinde bulunan Federal Anayasa Mahkemesi, kurban edilen hayvanların uyuşturulmadan kesilebileceğine hükmetti. Bir Türk vatandaşının konuyla ilgili talebini görüşen mahkeme, Müslümanların kendi inançlarına göre kurban kesebileceklerini açıkladı.

Hessen eyaletinde yaşayan Türk vatandaşı, İslam dininin öngördüğü gibi hayvanları uyuşturmadan kesmek için özel izin istemişti. Federal Yargıtay, 1995 yılında aldığı bir kararla, İslam dininin bir hayvanın uyuşturulmadan kesilmesini mecbur kılmadığı gerekçesiyle bu talebi reddetmişti.

Alman Hayvanları Koruma Yasası, hayvanların uyuşturulmadan kesilmesini yasaklıyor, ancak dini vecibelerin öngörmesi durumunda bunun için özel izin verilebileceğini yazıyor.

Müslümanlar memnun

Federal Anayasa Mahkemesi'nin Müslümanlara, hayvanları kendi inançlarına göre kesmelerine izin vermesi Müslümanlar tarafından olumlu karşılandı. Federal hükümet de mahkemenin kararını destekledi. Tarım ve Tüketiciyi Koruma Bakanlığı'nın bir sözcüsü, bugüne kadar sadece Yahudilerin bu tür özel izin istediklerini, bu iznin Müslümanlara verilmesinin de normal olduğunu belirtti.

Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi Başkanı Nedim İlyas da, kararla ülkedeki İslamiyetin güçlendiğini ifade ederek, "Bu kararla, Müslümanlar için var olan dezavantajlı durum ortadan kaldırılmıştır" dedi. Hayvanları uyuşturmadan kesmek için özel izin isteyen ve Hessen eyaletindeki Asslar kentinde yaşayan Türk kasap Rüstem Altınküpe de memnuniyetini dile getirerek, "Böylece Almanya'daki en büyük sorunlardan biri çözülmüş oldu" dedi.

 
Oklar İran'a yöneldi
CIA'nın eski ajanlarından Robert Baer tarafından yazılan kitapta, Usame Bin Ladin'in 1996 yılında ABD'ye yönelik eylemler için ittifak kurmak amacıyla İranlı istihbarat yetkilileriyle fganistan'da biraraya geldiği iddia edildi.
ABD Ladin'in izini kaybetti
CIA raporlarına göre Usame Bin Ladin Afganistan ve Pakistan'da değil. Deniz yoluyla bölgeyi terkederek Güneydoğu Asya ya da Doğu Afrika'ya gitti.
Filistin Lübnan'a dönecek
CIA raporlarına göre Usame Bin Ladin Afganistan ve Pakistan'da değil. Deniz yoluyla bölgeyi terkederek Güneydoğu Asya ya da Doğu Afrika'ya gitti.
La Monde Diplomatique Türkçe'de
Dünyanın önde gelen uluslararası siyaset ve kültür yayını Le Monde Diplomatique şubat ayından itibaren tamamen Türkçe olarak çıkıyor. 21 yıldır aylık gazete olarak yayınlanan Le Monde Diplomatique, yeni dünya düzenine karşı köklü muhalif tutumu ve alternatif düşünce üretimiyle tanınıyor. Her ay dünyanın önde gelen yazar ve akademisyenlerinin görüşlerine yer veren gazete 18 ülkenin dilinde yayınlanıyor ve 1,5 milyon adet basılıyor. 15 Şubat'ta Türk okuyucularıyla buluşacak olan gazetenin Türkçe sayısı, Fransa'da yayınlanan formatın aynısı olacak. "Le Monde Diplomatique Türkiye"yi diğerlerinden ayıran özelliği, güncel konularda Türk aydınlarının görüşlerine de yer verecek olması. Türk yazar ve akademisyenlerin yazıları istek üzerine diğer ülkelerde yayınlanan Le Monde Diplomatique baskılarında da yer alabilecek. Böylece gazete çift yönlü bir amaca hizmet etmiş olacak. "Le Monde Diplomatique Türkiye"nin tanıtımı için gazetenin Yayın Yönetmeni Ignacio Ramonet de İstanbul'da olacak. Medya ve jeopolitik konularında çok sayıda kitabı bulunan Ramonet'nin "Medyanın Zorbalığı" ve "Marcos" isimli kitapları Türkiye'de de yayınlanmıştı.
16 Ocak 2002
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED