T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

1 milyon dolarlık gezi

Başbakan Ecevit'in 212 kişilik gezi heyetinin 4 günlük maliyeti 1 milyon dolar. 130 işadamı ve 37 gazeteci kendi parasını ödedi.

Türkiye, Başbakan Ecevit'in ABD gezisine kilitlenenirken, gezisinin devlete maliyetinin 500 bin doları bulması bekleniyor. Toplam 212 kişinin katıldığı geziye 130 işadamı ve 37 gazeteci ise masraflarını kendileri karşılayarak katılıyor. Siyasilerin, bürokratların ve korumaların devlete maliyetinin en az 500 bin doları bulacağı belirtilirken, gazeteci ve işadamlarının da harcamalarıyla ABD gezisinin 1 milyon doları bulacağı belirtiliyor. Başbakan Ecevit'in ABD'den eliboş dönmesi durumunda, "Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olacağı" ifade edildi.

Kim, ne harcırah alıyor?

Ecevit'in ABD gezisine Devlet Bakanları Kemal Derviş ve Tunca Toskay, Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile Enerji Bakanı Zeki Çakan katıldı. Bakanların yurtdışı günlük harcırahlarının ortalama 350-400 dolar, korumaların ise 130-140 dolar olduğu belirtiliyor. Geziye parlamento adına ise DSP'li Tayyibe Gülek, TBMM Başkanvekili Murat Sökmenoğlu, ANAP'lı Emre Kocaoğlu, AK Parti'li Ali Çoşkun, SP'li Bahri Sipahi, DYP'den Oğuz Tezmen ve Bağımsız Milletvekili Ahmet Özal katıldı. Milletvekillerine ise günlük 130 dolar harcırah ödeniyor. Bakan, milletvekili ve korumaların devlete maliyetinin en az 20 bin doları bulması bekleniyor. Başbakan Ecevit ve eşi Rahşan Ecevit, devletin verdiği harcırahı almadı.

Heyette, aralarında Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, Genelkurmay Başkanlığı Temsilcisi Korgeneral Reşat Turgut'un da bulunduğu 15 kişilik ekonomi ağırlıklı bir bürokrat grubu da var. Bürokratların günlük harcırahları 130 dolar, ancak konaklama, yeme içme giderleri de dahil edildiğinde bürokratların günlük maliyetlerinin 350-400 doları bulacağı belirtiliyor.

İşadamları ve gazetecilere fatura

Başbakanlık Protokol Merkezi, geziye katılacak işadamlarından 3'er bin dolar para talep ederken, geziye 130 işadamının katıldığı dikkate alındığında, işadamlarından toplanan uçak ve konaklama parası 390 bin doları buluyor.

Geziye katılan 37 gazeteciden ise 5'er bin dolar para talep edildi. Bu paranın toplamı da 185 bin dolar ediyor. Ankara'dan ABD'ye 500 dolara gidiş-dönüş bileti varken gazetecilerden bilet parası olarak 1850 dolar talep edilmesi dikkat çekti.

 
Başbakan Vekili Bahçeli, Derviş'e mesaj gönderdi
Başbakan Vekili Bahçeli, "Hovardalık devri bitti" diyen Derviş'e mesaj gönderdi: Parayı kimsenin keyfine vermeyiz.
'Kabul edilemeyecek söz verme'
'Erdoğan siyasette olmalı'
SP'li Kurtulmuş, AK Parti lideri Erdoğan'ın siyasette yer alması gerektiğini savunarak, "TBMM 312. maddeyi değiştirmeli" dedi
Mumcu: Siyasi yasaklar rekabet ortamını bozuyor
ANAP'lı Mumcu, delegeye dayalı mevcut siyasal sistemin "halka siyaseti yasakladığını" söyledi.
AK Parti işsizlik sorununu Meclis'e taşıdı
İşsizlik ve yoksulluk sorunu, TBMM gündemine taşındı. AK Parti Karaman Milletvekili Zeki Ünal ile arkadaşlarının, işsizlik ve yoksulluk sorunun araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasına ilişkin önergesinin görüşülmesine başlandı. Önerge üzerinde DYP Grubu`nun görüşlerini dile getiren Denizli Milletvekili Kemal Aykurt, çiftçinin sorunlarını gündeme getirmeye devam edeceklerini belirterek, ``27 milyon çiftçi var ama zor durumdalar. Bunları ne yapacaksınız? Sanayiciler gibi Bulgaristan`a mı göndereceksiniz?" diye sordu. Aykurt`un iktidar partilerine dönerek, "Bu milletin sofrasını yaktınız, perişan ettiniz" sözleri, MHP ve DSP milletvekillerinin tepkisine neden oldu.

16 Ocak 2002
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED