T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T

2 yılda 10 bin çocuk sokaktan kurtarıldı

İnsan Hakları panelinde konuşan Devlet Bakanı Gemici, "Türkiye'de 15-17 yaş arasında evlenen 480 bin kadın, bunların 280 bin çocuğu var. Kullanılmayan prefabrik deprem konutları evsizlerin barınacağı sosyal merkezler olacak" dedi.

Devlet Bakanı Hasan Gemici, 1998 yılından itibaren gönüllü kuruluşlarla birlikte yaklaşık 10 bin sokak çocuğunu topluma kazandırdıklarını söyledi. Bakan Gemici, Türkiye`de 15-17 yaş arasında evlenen 480 bin kadın, bunların da toplam 280 bin çocuğu olduğunu belirtti. Gemici, Özel Jale Tezer İlköğretim Okulu`nun konferans salonunda düzenlenen "İnsan Hakları" konulu panele katılarak, öğrencilerin çeşitli konulara ilişkin sorularını yanıtladı. "Türkiye'nin sosyal devlet olduğunun" söylendiğini belirterek, "Ama hiç kimse eşit haklardan yararlanamıyor" diyen bir öğrenciye Gemici, "İnsan hakları konusunda bazı idealler vardır. Bu konuda farklı ülkelerde, farklı uygulamalar yapılıyor, ama tabii ki ideal olanın gerçekleştirilmesi gerekiyor" yanıtını verdi. Gemici, "Sokak çocuklarının topluma kazandırılması için neler yapılıyor?" sorusunu ise şöyle cevapladı: "1998`den itibaren gönüllü kuruluşlarla birlikte yaklaşık 10 bin sokak çocuğunu topluma kazandırdık. Yetişkin olanlara iş imkanı sağlandı. 1950'li yıllarda başlayan hızlı kentleşmeyle ortaya çıkan sokak çocukları sorununun aile içi şiddet, eğitimsizlik, çok çocukluluk, parçalanmış aile yapısı, ekonomik sıkıntı, işsizlik ve gelir dağılımındaki adaletsizlik gibi çeşitli sebepleri var." Başka bir soru üzerine, küçük yaşta evliliği engelleme konusunda yasal düzenlemelerin yeterli olmadığını kaydeden Gemici, Türkiye'de 15-17 yaş arasında evlenen 480 bin kadın, bunların toplam 280 bin çocuğu olduğunu bildirdi.

Prefabrik konut talebi

Bir öğrencinin yönelttiği "Marmara depremi sonrasında kullanılmayan prefabrik konutlar, değişik yerlere konularak, evsiz insanların hizmetine verilemez mi?" sorusunu da Gemici, "5-6 ay önce, bunlardan 10 bin tanesini istedim. Özellikle göç alan büyük şehirlerde evsizlerin barınacağı sosyal merkezler yapılması için Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'ndan talepte bulunduk" diye cevapladı. Eğitimle ilgili bir soru üzerine de Gemici, son 5 yılda, eğitim alanında, yoksullara yaklaşık 300 trilyon liralık kaynak aktardıklarını, sadece bu yıl, Türkiye genelinde 1 milyon 50 bin aileye eğitim yardımında bulunmak için 80 trilyon liralık kaynak kullandıklarını belirtti.

 
Kadın memurlar pantolonu sevdi
Pantolon yasağının kalkmasının ardından pantolon satışları artarken, etek ve çorap satışları düştü.
Tatlı gıdalar vücudu ısıtmıyor
Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Beslenme Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Gürcan Kısakol, "soğuk havalarda tatlı gıdalar almanın insanı sıcak tuttuğu" görüşünün tamamen yanlış olduğunu söyledi. Kısakol, kış aylarında soğuktan etkilenmemek için, sıcak tutacağı düşünülerek aşırı miktarda tatlı yenmesinin sağlıklı olmadığını ifade etti. Isı vermesi için pekmez, helva ve benzeri tatlı yiyeceklere ağırlık vererek, vücudun ihtiyacından fazla yemenin doğru olmadığını vurgulayan Kısakol, şunları kaydetti: "Soğuk havada tatlı gıdaların insanı sıcak tuttuğu görüşü tamamen yanlıştır. Nedense halk arasında böyle bir inanış var. Üstelik 'ısıtır' diye yenilen bol kalorili bu tatlılar, daha sonra verilemeyecek ölçüde fazla kilolara dönüşür. Çünkü, kış ayları insanların en az hareket etiği dönemdir ve sıcak tutacağı düşünülerek alınan bu kalorili gıdalar, kilo problemlerine yol açar." Aşırı soğuklarda üşümeyi azaltmak için tatlı yemek yerine, hareket edilmesini öneren Kısakol, vücudu normalin dışında alınan bir besinle ısıtmanın mümkün olmadığını aktardı. Kısakol, sağlıklı bir kış geçirmek için C vitamini önerdi.
16 Ocak 2002
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED