T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Bush-Blair savaş ittifakı

The Guardian gazetesi, Bush ve Blair'in Irak'a saldırının şartları üzerinde anlaştıklarını, harekatın Ekim ayında ani bir saldırıyla başlayabileceğini öne sürdü.

İngiltere'de yayınlanan The Guardian gazetesi, İngiltere Başbakanı Tony Blair ile ABD Başkanı Geroge Bush'-un Irak'a saldırının şartları üzerinde anlaştıklarını, harekatın Ekim ayında ani bir saldırıyla başlayabileceğini öne sürdü. Amerikan yönetiminden yetkililere dayandırılan haberde, Blair'in destek sözünü Bush'a özel olarak ifade ettiği de belirtilirken, Bush'un Blair'in destek vereceğine olan inancının tam olduğu kaydedildi.

İstihbarat yetkilileri, askeri yetkililer ve diplomatik kaynakların,saldırının süresi konusunda yeni tahminleri bulunduğuna da işaret eden gazete, harekatın daha önce inanılandan erken yapılabileceğini, bunun da önümüzdeki Ekim ayı civarında olabileceğini öne sürdü. Gazete "operasyon Ekim ayında yapılacak ani bir saldırıyla başlayabilir" dedi.

"Bir kaç gün içinde asker nakli başlar"

50 bine yakın askerin "birkaç günlük bir süre" içinde bölgeye gönderilmeye başlanabileceğini de belirten gazete, daha önce de bu yılın sonundan önce istenen sayıda askerin bölgede konuşlandırılamayacağına dair inançların dile getirildiğini hatırlattı.

Aralarında Boeing'in de bulunduğu Amerikan savunma firmalarının mesailerini 24 saat esasına yaydıklarını ve güdümlü akıllı bombalar üretmek için bütün güçleriyle çalıştıklarını kaydeden Guardian, "bütün bu çalışmalara rağmen saldırı planları henüz son halini almış değil, bu nedenle de Blair'in verdiği destek de halen prensipte sunulan diplomatik ve askeri olarak destekten ibaret kalıyor" dedi. Gazete, Bush'a gizlice söz veren Blair'in İngiliz kamuoyuna ise hala bu konuda herhangi bir angajmana girilmediğine dair ısrarlı açıklamalarda bulunduğunu hatırlattı.

Üç saldırı senaryosu

Irak'a saldırıyla ilgili muhtemel planlar konusunda da tahminlerde bulunan Guardian, bir planın 5 bin güçlü ABD askeri tarafından desteklenen Iraklı muhaliflerin devreye sokulup Bağdat'a kadar sızmalarının sağlanması üzerine kurulduğunu, bu planda havadan bombardımanın da önemli bir rolü olduğunu bildirdi.

Gazeteye göre ikinci seçenek ise en az üç aylık bir hazırlık süresi gerektiriyor ve bu planda en az 250 bin askere ihtiyaç duyuluyor. Ağır bir silah ve cephane gereksinimi de bulunan ve Kuzey'den ve Güney'den kara saldırısı öngörülen bu planda, İngiltere'nin de 30 bin asker, silah ve cephane ile desteği gerekiyor.

Doğrudan Bağdat'a saldırı

Üçüncü bir seçeneğin ise 50 bin askerin katıldığı ani bir saldırı öngördüğünü belirten Guardian, bu gücün Irak ordusunu bypass edeceğini ve doğrudan Bağdat'ı hedef alacağını öne sürüyor. ABD'nin halen Kuveyt ve Katar'da binlerce askerden oluşan bir güce sahip olduğunu hatırlatan gazete, bu planın uygulanması en kolay plan olarak görüldüğünü ve son günlerde ağırlık kazandığını savundu.

Iraklı Türkmenler: Musul ve Kerkük bizim

Iraklı Türkmenler, İngiltere'nin başkenti Londra'da Irak Türkmen Demokratik Partisi adında yeni bir parti kurdu. Parti lideri Ahmet Güneş'in imzasıyla gönderilen duyuruda, Saddam rejiminin Irak'ta uygulayageldiği baskı ve zulüm politikaları ağır biçimde eleştirilirken, "Saddam'ın insanlık dışı uygulamalarına son vermesi için halkamızın isteği üzerine Irak Türkmen Demokratik Partisi kurulmuş olup, ilk geçici yönetimi seçilerek görevine başlamıştır" denildi. Saddam rejiminin yıkılması mücadelesine her türlü desteğin verileceği belirtilerek Irak'ın toprak bütünlüğünün korunması gereğinin altı çizilen metinde, "Irak topraklarının parçalanmasına karşıyız. Kürt toplumunun varlığını kabul ediyoruz, ancak Irak'ın herhangi bir bölgesinde bağımsız bir Kürt devletinin kurulmasına karşıyız. Tüm toplumları kapsayan federatif bir çözümü destekliyoruz" denildi. Erbil, Kerkük ve Musul olmak üzere, Irak'ın en eski ve en büyük yerleşim alanlarından olan Talafar ve Tuzhurmalı'nın birer Türkmen şahri olduğu da vurgulandığı metinde, "bunların birer Türkmen şehri olarak kalması sağlanacaktır" denildi.

 
Muhalifler Washington'a çağrıldı
Amerika, Barzani ve Talabani dahil Saddam muhalifi 6 grubun liderini Irak'ın geleceğini görüşmek için Washington'a çağırdı. 9 Ağustos'ta başlayacak görüşmelerde Irak harekatında muhaliflerin rolü belirlenecek.
Rusya-İran arasında dev işbirliği
Rusya, Amerika ve İsrail'in tepkilerine karşın 10 yıllık bir işbirliği planı dahilinde İran'a altı nükleer reaktör inşa etme, petrol arama, boru hattı ve ortak uydu fırlatmayı teklif etti.
UKRAYNA'DA FACİA! 60 ÖLÜ
Guantanamo'da yeni esir hücreleri
Amerika, Taliban ve El Kaide esirlerinin tutulduğu Guantanamo Üssü'ndeki esir kampında 204 hücre daha yaptırıyor. Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 9,7 milyon dolarlık ihaleyi Halliburton şirketinin kazandığı belirtildi. Şirketin Brown and Root Services adlı mühendislik biriminin, 2'ye 2,5 metrelik hücrelerin inşaasını Ekim ayında tamamlayacağı belirtildi. Halen üst 612 hücre bulunuyor.
Filistinli çocuklar açlığa mahkum
ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'nın araştırması, İsrail'in kuşatması nedeniyle açlık sınırında bulunan Filistinli çocukların sayısının arttığını bildirdi. Filistinliler'in yüzde 70'inden fazlası günlük 2 doların altında bir gelirle hayatını sürdürüyor. İsrail ordusu İşgal ve sokağa çıkma yasağı nedeniyle 700 bin Filistinli zor durumda. Çocukların yüzde 50'si yetersiz besleniyor.
Çeçen filmi Özgürlük Gürcistan'da çekildi
Tiflis Sinema ve Tiyatro Enstitüsü'nden mezun Murat Mazayev, "Özgürlük" adlı Çeçence filmin çekimlerini tamamladı. Çekimlerin, Gürcistan'ın Pankisi Vadisi'nde gerçekleştirildiğini belirten Mazayev, filmin senaryo yazarı, yönetmeni ve başoyuncusu. Mazayev filmde, 2. Çeçen-Rus savaşı sırasında bir Çeçen gencin özgürlük ve onur adına nasıl savaştığını gösterdiğini, bu çalışmasını Çeçenistan'da şu anda savaşan Çeçen gençlere adadığını ifade etti.
28 Temmuz 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED