T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T

Havuzlar sizi bekliyor

Sıcakların aşırı derecede arttığı şu günlerde denize giremeyen İstanbullular havuzlara yöneliyor. Yetkililer, talepleri karşılamakta zorlanıyor.

Şehir merkezindeki deniz suyunun kirliliği bu nimetten yararlanamayan İstanbullular'ı havuzlara yöneltti. Sıcakların aşırı derecede arttığı şu günlerde imkansızlık yüzünden İstanbul dışına çıkamayan vatandaşlar havuzlara akın ediyorlar. Zeytinburnu, Beşyüzevler, Okmeydanı ve Ümraniye semtindeki kadın ve erkeklerin ayrı ayrı yararlandığı belediye havuzlarını erkeklerden çok bayanların tercih ettiğini söyleyen yetkililer, gelen talepleri tam olarak karşılayamadıklarını dile getiriyorlar.

Abone ve serbest giriş sistemi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, havuzlara düzenli olarak girmek isteyen vatandaşlar için haftada iki gün, birer buçuk saatlik seanslar olmak üzere abone programları düzenliyor. Aylık ücret büyükler için 50 milyon lira iken, öğrenciler için 40 milyon lira. Serbest girişlerin ücretleri de 6 milyon lira olarak açıklanıyor. İndirimli fiyat ise 4,5 milyon lira. Erkekler ve bayanlar için ayrı ayrı hizmet veren havuzlardan biri Zeytinburnu'da bulunuyor. Zeytinburnu Spor Kompleksi'nin bayanlar için hazırladığı abone programı Pazartesi ve Perşembe günleri 18:30-20:00. Çarşamba ve Cuma günleri 18:30-20:00 ve 20:30-22:00 saatleri arasında.

Uzmanlardan aşı önerisi

Yüzme havuzlarına olan yüksek talep, aynı zamanda kalabalık yerlerde rastlanan bazı önemli hastalıkları da akıllara getiriyor. İşte bu konuda görüştüğümüz Bilge Hastanesi doktorlarından Dahiliye Uzmanı Dr. Şeref Öncü havuzlara girenlere bazı uyarılarda bulunuyor.

Bu tip yerlerde enfeksiyonel hastalık kapma riskinin büyük olduğunu söyleyen Dr. Şeref Öncü umuma açık yerlerde bulaşıcı sarılık yapan Hepatit-A virüsü tehlikesi olduğuna dikkat çekiyor. Ayrıca ishal, bulantı ve kusma şeklinde kendini gösteren parazitel hastalıkların da havuzlarda çokça görülebileceğini belirten Dr. Öncü, "Havuza giren her kişi Hepatit - A aşısını yaptırmalı. Bir de havuzların ilaçlanmış ve temiz olmasına dikkat edilmesi lazım. Kirli havuzlarda körlük yapan mikroplar mevcut" diyor.

Beşyüzevler'de havuz keyfi

Beşyüzevler'deki Hamza Yerlikaya Spor Kompleksi'ne gidecek olanlar için ise saatler daha farklı. Abone programına göre bayanlar Pazartesi-Çarşamba 19:30-21:00 saatleri arasında veya Salı-Perşembe günleri 19:00- 20:30 saatlerinde havuzdan faydalanabiliyorlar. Erkekler ise Pazartesi-Çarşamba 21:00-22:30 ya da Salı-Perşembe 21:00-22:30 saatleri arasında havuza girebiliyor. Yine bayanlar için Cumartesi günleri saat 12:30, erkekler için de Cuma 19:00, 21:00 ve Cumartesi günleri 15:00, 17:00, 19:00 ve 21:00'da serbest seanslar düzenleniyor.

Aylık abone olma avantajı

Okmeydanı'ndaki Cemal Kamacı Spor Kompleksi'nde de program diğer havuzlardan farklı. Haftada bir gün havuza girmek isteyenler aylık 30 milyon lira ödemesi gerekiyor. Haftada iki gün havuzdan faydalanmak isteyenler ise aylık 50 milyon lira ödüyor. Yine burada da yüzde 20 öğrenci indirimi mevcut. Bayanlar için giriş saatleri ise şöyle:
Pazartesi 18:30-20:00, Cumartesi 10:00-11:30 veya 12:00-13:30. Salı ve Perşembe günleri.
Saat 09:00-10:30'da da hergün erkekler Cemal Kamacı Tesisleri'nde yüzme imkanına sahip oluyor.

Yetkililer, havuzlardan yararlanmak isteyenlerden ise şu belgeleri istiyorlar: Hepatit-B testi, tam idrar tahlili ve doktor onayı.

 
Türkler kanserden ölüyor
Bielefeld ve Heidelberg üniversitelerinde bir grup bilim adamı tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre Almanya'da Türkler en çok kanserden ölüyor.
Turistler 'Taka' restoranları çok sevdi
Yerli ve yabancı turistlerin akın ettiği Bodrum'da, restoran sahipleri ilginç buluşlarla müşteri çekmeye çalışıyor. Taka ve TIR restoranlar, tatilcilerin büyük ilgisini çekiyor. Bodrum Gümbet Kavşağı'na betondan yapılan taka şeklindeki Taka Balık Restoran'a, ilçeye gelen yerli ve yabancı turistler uğramadan geçemeyior. Restoranın sahibi Rahmi Yığıcı, Karadenizli olduğunu belirterek, inşa ettiği beton takayı mimarların bile yapamadığını söyledi. Yığıcı, "Takayı kendi ellerimle yaptım. İçinde mutfak bölümü var. Önemli olan herkesin yaptığını yapmak değil, yeni şeyler üretmektir" dedi.
Yazın dar pantolon giymek sağlıksız
Bedeni sıkan dar pantolon ve streçlerin özellikle sıcak yaz aylarında deriyi havasız bırakarak mantar enfeksiyonlarına neden olduğu bildirildi. Konya Numune Hastanesi Kalp Damar Hastalıkları Uzmanı Dr. Recep Yoldaş, vücuda yapışan, sentetik ve naylon karışımlı giysilerin sıcaklarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini kaydetti. Dar pantolon ve streçlerin, bayanların en çok şikayet ettikleri varisin önemli nedenleri arasında yer aldığını belirten Yoldaş, "Dar pantolon aşağıdan yukarı doğru kan taşıyan toplardamarların işlevlerini tam olarak yapmalarını engelliyor" dedi.
Günde 3 fincan kahve 'alzheimer'ı engelliyor
Günde 3 fincan kahve içmenin alzheimer hastalığını engellediği bildirildi. Yapılan araştırmalar, herhangi bir rahatsızlığı olmayan yaşlıların, 25 yaşından itibaren günde en az 3 fincan kahve içtiği gerçeğini ortaya çıkardı. Uzmanlar, bu sayede alzheimer riskinin yüzde 60 oranında düştüğünü belirtti. Lizbon Tıp Fakültesi'nden yapılan açıklamaya göre, söz konusu araştırmanın kanıtlanması durumunda, alzheimer hastaları için büyük bir umut doğacak.
28 Temmuz 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED