T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Ankara'da esnaf kararsız

ATO'nun yaptırdığı seçim anketinde ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Esnafın yüzde 92.2'si erken genel seçim istedi ancak hangi partiye oy vereceğine henüz karar veremedi.

Ankara Ticaret Odası'nın Ankara'daki iş merkezlerinde gerçekleştirdiği "seçim" anketinde seçmenin Kasım ayı içerisinde yapılması beklenen seçimlerde hangi partiye oy vereceği konusunda kararsız olduğunu gözler önüne serdi.

ATO'nun Tunalıhilmi, Karum, Migros, Siteler, Kızılay, Ulus, Galleria, Ostim, Gimat, Arjantin Caddesi, Bahçelievler, Posta Caddesi, Rüzgarlı Sokak, Anafartalar Çarşısı, Sıhhiye, İzmir Caddesi ve Sanayi Caddesi üzerindeki 3 bin 200 işyeri sahibi arasında "Ankara Tüccarı Seçime Nasıl bakıyor" başlığı ile 9 soruluk bir anket düzenledi. Ankete katılanların yüzde 92.2'si bir erken seçim isterken, soruya evet yanıtı verenlerin yüzde 81.9'u da seçimin Kasım ayı içerisinde yapılmasını istedi.

Seçime yeni hükümetle

ATO'nun anketinde "Oy vereceğiniz partiyi belirlediniz mi?" deneklerin yüzde 45.1'i "hayır" yanıtı verirken, "Son bir hafta içerisinde oy vermeyi düşündükleri partide değişiklik yapıp yapmadıklarına" ilişkin soruya ise yüzde 80.6 "hayır" cevabı verildi. "Türkiye'yi seçime nasıl bir hükümet götürmeli?" sorusuna deneklerin yüzde 53.8'i "yeni bir hükümet" yanıtını verdi. Mevcut hükümetle seçime gidilmesini isteyenlerin oranı yüzde 34.4 olurken, tüm partilerin katılacağı bir hükümetle seçime gidilmesini isteyenlerin oranı yüzde 11.8 olarak belirlendi.

Eski partiye oy yok

"Olası bir erken seçimde, bir önceki seçimde oy verdiğiniz partiye mi oy kullanmayı düşünüyorsunuz?" sorusuna ankete katılanların yüzde 82.8'i "hayır" yanıtını verdi. AB ile siyasi partiler ve seçim yasalarında değişiklik yapılarak seçime gidilmesini isteyenlerin yüzde 49.4 olarak belirlendiği ankette, siyasi partiler ve seçim yasalarında değişiklik yapıldıktan sonra erken seçime gidilmesini isteyenlerin oranı yüzde 26.8 olarak saptandı.

Deneklerin yüzde 83.1'i erken seçimin bir rejim bunalımına yol açmayacağını bildirirken, "Önümüzdeki seçimde tek başına iktidar ya da güçlü bir hükümet modeli çıkar mı?" sorusuna ise yüzde 62.1'i "hayır" yanıtı verdi.

Aygün: Kafalar karışık

Anket sonuçları ile ilgili değerlendirmede bulunan ATO Başkanı Sinan Aygün, kararsız ve yüzer-gezer oyların çok yüksek olmasına dikkat çekerek, bunun altında siyasi partilerin kafalarının karışık olmasının yattığını söyledi. Aygün, şöyle dedi:

"Türkiye'de yaşanan siyasi depremin acı sonuçları yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Siyasi partilerimizde ve onların yörüngelerindeki sapmalar, halkın kafasını karıştırarak siyasal dağınıklığı, siyasi krizi derinleştiriyor. Siyasi kriz derinleştikçe siyasi parti sayısı artıyor. Parti sayısı arttıkça istikrarsızlık ortaya çıkıyor. Siyasi sarsıntılar durmalı, bu kısır döngü, Seçim ve Siyasi Partiler Yasası'nın değiştirilmesi ile kırılmalıdır. Türkiye için şu anda erken seçim ne kadar kaçınılmazsa bu iki yasadaki değişiklikte o kadar kaçınılmazdır."

Aygün, bir erken seçim sonrasında halkın arzu ettiği siyasal istikrarı yakalamasının güç olduğunu belirterek, "Türkiye zincirleme seçimler dönemine girebilir" diye konuştu.


 
Bir çuval bulgur için Saatler sonra alabildiği bir çuval bulgurla yolun karşısına geçmek isteyen 67 yaşındaki Şükriye Yaşar'a otomobil çarptı. Yaşar'ın sağlık durumu ciddiyetini koruyor.
Hile belgelendi ama 5 yıldır çözülemiyor
Vakıflar'a ait bir taşınmazın sahte belgelerle şahsa devredildiği tespit edilmesine rağmen 5 yıldır hiçbir işlem yapılmamış.
Yargının gündemi 'siyaset'
Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay'ın gündeminde yeni adli yılda çözülmeyi bekleyen önemli davalar bulunuyor.
SEL KADER DEĞİL
Savcı Cengiz Köksal, operasyonun boyutunu genişletiyor. Köksal, 17 müteahhit için gözaltı emri verdi. 2 müteahhit daha gözaltına alındı.
Iraklılar, 'ABD saldırısı'ndan kaçıyor
Amerika'nın Irak'a saldırı için planlar yapması üzerine ülkeden kaçanların sayısında büyük artış gözleniyor.
'Gelincik 1' operasyonu sürüyor İzmir İl Jandarma Komutanlığı'nın, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ndeki bazı çalışanların, hastaneye ait pahalı tıbbi malzemeleri çalarak şirketlere sattıkları yönündeki bilgiler doğrultusunda önceki gün başlattığı "Gelincik 1" operasyon dün de devam etti. Central Hospital, Mavi Medikal, Özekol ve Ergül Medikal'e operasyon yapıldı ve söz konusu işyerlerindeki ve hastanedeki tüm evraklar, bilgisayarlar tek tek incelenerek kolilere konuldu.
28 Temmuz 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED